• Čađava krastavost
  • 27.06.2020. 09:10

Čađava krastavost jabuke proizvođačima obrala rod

Ovaj patogen može izazvati velike štete u kvalitetu i količini prinosa, koje u odsustvu hemijske zaštite mogu biti potpune, odnosno 100 odsto.

Foto: Gordana Nastić
  • 74
  • 11
  • 0

Zoran Aritonović, proizvođač jabuke iz Vranja (susjedna Srbija, op. ur.) i ove godine nadao se bogatom rodu, teškom od 30 do 40 tona po hektaru u svom voćnjaku koji je veličine 80 ari. Ta nadanja je, međutim, pokopao gradonosni oblak koji je 20. maja protutnjao ovim krajem i sručio grad koji je oštetio stabla i smlatio gotovo svo lišće sa grana u njegovom voćnjaku.

"Dejan Mujakić, savjetodavac za zaštitu bilja preporučio mi je da u roku od 12 do 24 sata od vremenske nepogode zaštitim voćnjak od pojave čađave krastavosti i drugih patogenih mikroorganizama kojima je omogućen slobodan prodor unutar oštećenog tkiva. Međutim, zbog obilnih padavina nisam mogao traktorom i atomizerom da zađem među stabla i obavim neophodno tretiranje", kaže Aritonović i dodaje da je to učinio poslije četiri odnosno pet dana kada se zemlja prosušila.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

"Iako sam od tada primjenio tri tretiranja protiv čađave krastavosti i pepelnice, moj trud nije dao rezultate. Oni plodovi koje je grad oštetio su propali, a oni što su ostali zaraženi su ovom bolešću i to će da otpadne. Sada uz pomoć stručnjaka pokušavam u voćnjaku zacijeliti rane i oporaviti ga za sljedeću godinu."

Poremećaj u formiranju rodnih popoljaka

Savjetodavac za zaštitu bilja ističe da čađava pjegavost lista i krastavost ploda jabuke, čiji je prouzrokovač Venturia inaeyualis, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima ovog voća. Ovaj patogen može izazvati velike štete u kvalitetu i količini prinosa, koje u odsustvu hemijske zaštite mogu biti potpune, odnosno 100 odsto. Njegova štetnost ogleda se u poremećaju formiranja rodnih pupoljaka za iduću godinu pa se tako štete odražavaju i na prinos u sljedećoj vegetciji.

Štete od čađave krastavosti odražavaju se i na prinos u sljedećoj vegetciji

"U cilju uspješnog i racionalnog suzbijanja ovog oboljenja, neophodno je kontinuirano i dosljedno praćenje faza razvoja i načina i uslova za širenje patogena. To predstavlja osnovu uspješne prognoze čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, a prema metodama rada u laboratoriji i jabučnjaku, prate se uslovi za pojavu i širenje bolesti i prema tome određuju rokovi primjene mjera suzbijanja. Osnovni koncept u prognoziranju i suzbijanju zaraza treba se zasnivati na nastojanjima da se onemogući ostvarenje primarnih zaraza tokom cijelog perioda emitovanja askospora s posebnim akcentom na sprječavanje najranijih zaraza", podvlači savjetodavac.

Pratiti početak i tok fenološkog razvoja biljaka

Naš sagovornik tvrdi da se realizacijom takvih nastojanja eliminišu svi problemi koji bi se javili pojavom i širenjem sekundarnih zaraza. Samo u slučaju neuspjeha takve orijentacije, program suzbijanja čađave pjegavosti lista i krastavosti ploda treba da bude nastavljen primjenom mjera zaštite u cilju suzbijanja zaraza konidijama - sekundarne zaraze.

U tom smislu izvode se sledeće aktivnosti - prati se proces razvoja gljive Venturia anaeyvalis u saprofitskoj fazi, što praktično znači praćenje dozrijevanja pseudotecija.

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

"Početak vegetacije jabuke vezan je za agroekološke uslove lokaliteta u kome se ona gaji. Kako se ovi uslovi razlikuju ne samo iz godine u godinu, nego i među lokalitetima može se očekivati da i sama vegetacija jabuke počne u različitim vremenskim periodima shodno pomenutim razlikama. Pored ovoga, početak vegetacijskog ciklusa i dinamika fenološkog razvoja biljke, naročito tokom ranih faza, u vezi su sa sortom jabuke", naglašava savjetodavac.

S druge strane, jabuka je prema prouzrokovaču čađave krastavosti najosjetljivija u svojim ranim fenološkim fazama razvoja. Zato je praćenje početka i toka fenološkog razvoja biljaka tokom ovog perioda izuzetno značajno. Od velike praktične vrijednosti za uspješnost.


Tagovi

Uzgoj jabuka Čađava krastavost Rod Vegetacija Zaštita Štete Vegetacija jabuke


Autorica

Gordana Nastić

Dugogodišnja novinarka, koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.