• Čađava krastavost
  • 27.06.2020. 09:10

Čađava krastavost jabuke proizvođačima obrala rod

Ovaj patogen može izazvati velike štete u kvalitetu i količini prinosa, koje u odsustvu hemijske zaštite mogu biti potpune, odnosno 100 odsto.

Foto: Gordana Nastić
  • 91
  • 12
  • 0

Zoran Aritonović, proizvođač jabuke iz Vranja (susjedna Srbija, op. ur.) i ove godine nadao se bogatom rodu, teškom od 30 do 40 tona po hektaru u svom voćnjaku koji je veličine 80 ari. Ta nadanja je, međutim, pokopao gradonosni oblak koji je 20. maja protutnjao ovim krajem i sručio grad koji je oštetio stabla i smlatio gotovo svo lišće sa grana u njegovom voćnjaku.

"Dejan Mujakić, savjetodavac za zaštitu bilja preporučio mi je da u roku od 12 do 24 sata od vremenske nepogode zaštitim voćnjak od pojave čađave krastavosti i drugih patogenih mikroorganizama kojima je omogućen slobodan prodor unutar oštećenog tkiva. Međutim, zbog obilnih padavina nisam mogao traktorom i atomizerom da zađem među stabla i obavim neophodno tretiranje", kaže Aritonović i dodaje da je to učinio poslije četiri odnosno pet dana kada se zemlja prosušila.

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

"Iako sam od tada primjenio tri tretiranja protiv čađave krastavosti i pepelnice, moj trud nije dao rezultate. Oni plodovi koje je grad oštetio su propali, a oni što su ostali zaraženi su ovom bolešću i to će da otpadne. Sada uz pomoć stručnjaka pokušavam u voćnjaku zacijeliti rane i oporaviti ga za sljedeću godinu."

Poremećaj u formiranju rodnih popoljaka

Savjetodavac za zaštitu bilja ističe da čađava pjegavost lista i krastavost ploda jabuke, čiji je prouzrokovač Venturia inaeyualis, predstavlja ekonomski najznačajnije oboljenje u zasadima ovog voća. Ovaj patogen može izazvati velike štete u kvalitetu i količini prinosa, koje u odsustvu hemijske zaštite mogu biti potpune, odnosno 100 odsto. Njegova štetnost ogleda se u poremećaju formiranja rodnih pupoljaka za iduću godinu pa se tako štete odražavaju i na prinos u sljedećoj vegetciji.

Štete od čađave krastavosti odražavaju se i na prinos u sljedećoj vegetciji

"U cilju uspješnog i racionalnog suzbijanja ovog oboljenja, neophodno je kontinuirano i dosljedno praćenje faza razvoja i načina i uslova za širenje patogena. To predstavlja osnovu uspješne prognoze čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke, a prema metodama rada u laboratoriji i jabučnjaku, prate se uslovi za pojavu i širenje bolesti i prema tome određuju rokovi primjene mjera suzbijanja. Osnovni koncept u prognoziranju i suzbijanju zaraza treba se zasnivati na nastojanjima da se onemogući ostvarenje primarnih zaraza tokom cijelog perioda emitovanja askospora s posebnim akcentom na sprječavanje najranijih zaraza", podvlači savjetodavac.

Pratiti početak i tok fenološkog razvoja biljaka

Naš sagovornik tvrdi da se realizacijom takvih nastojanja eliminišu svi problemi koji bi se javili pojavom i širenjem sekundarnih zaraza. Samo u slučaju neuspjeha takve orijentacije, program suzbijanja čađave pjegavosti lista i krastavosti ploda treba da bude nastavljen primjenom mjera zaštite u cilju suzbijanja zaraza konidijama - sekundarne zaraze.

U tom smislu izvode se sledeće aktivnosti - prati se proces razvoja gljive Venturia anaeyvalis u saprofitskoj fazi, što praktično znači praćenje dozrijevanja pseudotecija.

April i maj pogodni za pojavu krastavosti: Zaštitite jabuke i kruške

"Početak vegetacije jabuke vezan je za agroekološke uslove lokaliteta u kome se ona gaji. Kako se ovi uslovi razlikuju ne samo iz godine u godinu, nego i među lokalitetima može se očekivati da i sama vegetacija jabuke počne u različitim vremenskim periodima shodno pomenutim razlikama. Pored ovoga, početak vegetacijskog ciklusa i dinamika fenološkog razvoja biljke, naročito tokom ranih faza, u vezi su sa sortom jabuke", naglašava savjetodavac.

S druge strane, jabuka je prema prouzrokovaču čađave krastavosti najosjetljivija u svojim ranim fenološkim fazama razvoja. Zato je praćenje početka i toka fenološkog razvoja biljaka tokom ovog perioda izuzetno značajno. Od velike praktične vrijednosti za uspješnost.


Tagovi

Uzgoj jabuka Čađava krastavost Rod Vegetacija Zaštita Štete Vegetacija jabuke


Autorica

Gordana Nastić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka koja je zanat pekla na tekstovima iz oblasti poljoprivrede. U potrazi za novim temama rado obilazi poljoprivredna gazdinstva, ustanove, polja, voćnjake, sajmove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dragi agroklubovci, učesnici, pobjednici nagradne igre "Proljeće 2021. u vrtu uz Agroklub" #mojepovrće hvala za veliko strpljenje, nagrade su već sutra u vasim domovima i vrtovima !!!