Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pepeljasti grožđani moljac
  • 25.06.2018. 10:30

Kako suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Pepeljasti grožđani moljac je insekt koji, prema mišljenju stručnjaka, može napraviti ozbiljne štete na vinogradima. Ova štetočina godišnje ima tri generacije, a najveću štetu prave njihove gusjenice.

Foto: Flickr/Ben Sale
  • 653
  • 25
  • 0

Pepeljasti grožđani moljac (Lobesia botrana) je leptir je svjetlosivog tijela, dužine 5-6 milimetara. Njegova prednja krila su pepeljastosiva, sa svjetlijim i tamnijim šarama, dok su zadnja svjetlosiva. Štetne su samo njihove gusjenice, koje mogu dostići dužinu do jednog centimetra. U početku su žute, a kasnije postaju zelenkastožute. Na tijelu gusjenice se nalaze bradavice iz kojih izrastaju dlake. Kako objašnjava diplomirani inženjer poljoprivrede, Zoran Panajotović, pepeljasti grožđani moljac zajedno sa žutim grožđanim moljcem, kako im i sam naziv kaže, napada grožđe u našim vinogradima. On prezimljava u obliku lutke, a godišnje ima tri generacije.

Prva geneacija pepeljastog grožđanog moljca javlja se prije cvatnje loze

Leptiri proljetne generacije ovog insekta pojavljuju se prije cvatnje vinove loze. Gusjenice se najprije uvlače u cvjetove i izjedaju ih. Nakon cvatnje larve prave gnijezda obavijajući bobice grožđe kojima se hrane. "Paučina" u grozdovima je prvi jasan znak prisustva pepeljastog grožđanog moljca, pa se često događa da čitavi dijelovi grozda budu uništeni. Za 3-4 sedmice gusjenice narastu u dužinu do 11 milimetara, pa tokom juna i jula stvaraju svilaste bijele čahurice u raznim zaklonima iz kojih se kasnije pretvaraju u leptire ljetne generacije. Ženke potom polažu jaja, naročito na bobice grozda, a gusjenice žive u njima i dok ne izrastu, a potom ih uništavaju i onda se ponovo učahure i daju leptire jesenske generacije.

Pri vlažnom vremenu može doći do totalne štete

Treća generacija moljca javlja se krajem augusta ili početkom septembra. Ženke tada svoja jaja polažu na poluzrele bobice grožđa. Ukoliko je postotak vlage manji od 40%, a temperatura viša od 27ºC, jaja ove štetočine se suše. Načete ili potpuno izjedene bobice se, pri suhom vremenu, također suše, pa šteta nije velika. Međutim, ukoliko je vrijeme vlažno, oštećena zrna trule i napada ih siva trulež, Botrytis cinerea, tako da cijeli rod za kratko vrijeme može biti uništen.

Čime suzbijati pepeljastog grožđanog moljca?

Pri suzbijanju pepeljastog grožđanog moljca treba poduzeti sljedeće mjere:

  • gusjenice ove štetočine mogu se suzbijati različitim insekticidima kao što su na primjer: Avaunt 15 SC, Lannate 90, Nurelle D, Vantex 60 CS. Pri tome je, napominju stručnjaci, veoma bitno da se prati let leptira i polaganje jaja, kako bi se što preciznije odredili termini tretiranja. Za uspjeh je najvažnije da se glavno suzbijanje gusjenica obavi u proljeće, jer je cilj da se suzbije prva generaciju moljaca (prije cvatnje) da bi bila smanjena opasnost od napada druge (opasnije) generacije.
  • Agrotehničke mjere se poduzimaju radi poboljšanja strujanja vazduha u vinogradima.
  • Korištenje feromonskih klopki za praćenje leta mužjaka (4-8 dana), a nakon najvećeg ulova treba obaviti zaštitu vinove loze insekticidima.

Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze bijeloga grožđa uzgajaju se na pjeskovitim tlima, a tamnija tla su povoljnija za crne (obojene) sorte, prije svega zbog svog povoljnijeg toplinskog... Više [+]

Tagovi

Pepeljasti grožđani moljac Lobesia botrana Vinova loza Vinogradarstvo Zaštita bilja Zoran Panajotović


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.