Luk, bjeli luk, jabuke, limun, cikla i raštika samo su neke od namirnica koja nam mogu pomoći u jačanju imuniteta, a potpuno su prirodan lijek i ne trebamo izvojiti puno novca za njih.
Jačanje imuniteta bitno je tokom cijele godine, a u posljednje vrijeme svjedoci smo razorne moći novonastalog virusa koje ima na naš imunološki sistem i organizam u cjelini. I dok se neki odlučuju za preparate iz apoteka i drogerija, mnogi se okreću proizvodima koje nam je podarila majka priroda i za koje nije potrebno izdvojiti veće količine novaca.
Na prvom su mjestu voće i povrće, bogato vitaminima, mineralima i antioksidansima. Lako dostupne su nam sada jabuke, limun, luk, bijeli luk, cikla, raštika, blitva, rotkvica i brojno drugo voće i povrće.
Koja nas hrana zanima u doba pandemije? Sve što jača imunitet pa i kiseli krastavci
Čajevi su takođe vrlo blagotvorni. Istraživanja pokazuju da oni sadrže jedinjenja koji pomažu tijelu da se odbrani od bakterija i virusa. Najbolji čajevi za jačanje imuniteta su zeleni te čaj od koprive, šipka i kamilice.
Najstariji borac, u kojeg se brojne naše bake kunu da je lijek za većinu bolesti je bijeli luk. Ukus ljutine (po čemu je najviše prepoznatljiv) ima zagrijavajući učinak na organizam, podstiče prokrvljenost, ubrzava metabolizam te čisti organizam od toksina. Možemo ga upotrijebiti na razne načine, u juhama, varivima, kao čaj ili svježeg kao dodatak salatama ili uz kakvo jelo.
Ako niste njegov veliki ljubitelj, alternativa je luk. U proljeće i ljeto aktualan je mladi luk, slatkastog ili srednje jakog ukusa. Ova biljka pospješuje rad krvožilnog sistema, reguliše crijevnu floru, jača imunitet, djeluje antibakterijski i diuretično te pročišćava organizam.
Poznata je juha od luka koja se priprema u Francuskoj tokom zimskih mjeseci kao jelo koje jača odbrambenu sposobnost organizma, a čaj od crvenog luka odličan je u u borbi protiv respiratornih problema.
Raštika je kupusnjača koja sadrži najviše kalcija koji nam je važan za jačanje kostiju i puno se učinkovitije apsorbuje u organizam, za razliku od kalicija koji dolazi iz mlijeka i mliječnih proizvoda. Do nedavno se uglavnom uzgajala u primorskim područjima, no sve je raširenija i na kontinetu budući da su mnogi shvatili njene dobrobiti.
Važno je napomenuti da se vrlo lako uzgaja, nije ni malo zahtjevna biljka pa ako imate komadić zemlje, na njega posadite raštiku i imat ćete koristi tokom čitave godine.
Bogata je betakarotenom, koji je vrlo koristan za zaštitu kože od štetnog uticaja UV zračenja te sadrži brojna antikancerogena svojstva. Osim kalcija u sebi sadrži i velike količine vitamina A pa je tako korisna i za vid.
Jedan od najvećih saveznika odlične krvne slike i jakog imuniteta je svakako cikla. Često se naziva kraljicom zdravlja, a od davnina je poznata kao glavni borac u liječenju anemije. Najčešće je konzumiramo kuhanu, ali i sirovu u obliku salate i sokova. Sok od cikle sadrži vrijedne sastojke koje organizam veoma lako apsorbuje.
Općenito, ova biljka snaži imunitet, povećava izdržljivost organizma i smanjuje umor. Koristi se kao pomoćno sredstvo kod raznih bolesti. Smatra se da može zaštititi organizam od mnogih zloćudnih i degenerativnih bolesti kao što su to artritis, ateroskleroza i demencija.
Blitva je izuzetno djelotvorna za podizanje imuniteta, a predstavlja i savršeni diuretik. Smatra se idealnom namirnicom za održavanje tjelesne težine, a izuzetno je bogata vitaminom C i B, kao i karotenom. Možemo je jesti sirovu tako što je pomiješamo s voćem i povrćem u zdravi smoothie, narezanu kao salatu ili kuhanu, najčešće uz prilog ribi.
Rotkvica je prava vitaminska bomba, a osim vitamina bogate su i mineralima te posjeduju brojna ljekovita, antibakterijska i antigljivična svojstva, a pomaže i u liječenju žutice. Ima slatkast i pomalo gorkast ukus, a iako se najviše konzumira korijen, listovi su takođe odlični u salati ili ih se može pripremiti u varivu.
Izreka da jedna jabuka dnevno čuva zdravlje nije bez osnova. Ova odlična namirnica reguliše probavu, a pektin efikasno apsorbuje vodu i toksične materije u crijevima. Zdravstvene dobrobiti jabuke su mnogobrojne. Značajna je i zbog toga što sprječava razvoj srčanih bolesti, reguliše šećer u krvi, poboljšava vid i krvnu sliku, snižava pritisak i sprječava gubitak tonusa mišića.
Iako ju je najbolje jesti sirovu, može se od nje napraviti kompot, sok i čaj od njezine kore.
Limun je veoma zdravo i ljekovito voće koje bi na svome stolu trebalo imati svako domaćinstvo. Još su naše bake značajno cijenile ovo voće koje je bilo neizostavno u bilo kojoj kućnoj apoteci. To i nije čudno s obzirom na to da je limun jedna od najvećih riznica vitamina C, glavnog zaštitnika našega imuniteta.
Najveće blagodati limuna svakako su jačanje imuniteta i ubrzavanje metabolizma, ali lista dobrih učinaka tu se nipošto ne završava jer on smiruje žgaravicu, snižava holesterol, pomaže kod zacjeljivanja rana, olakšava respiratorne tegobe i umanjuje bol desni.
Postoji puno načina da ovu namirnicu uvrstite u vaš svakodnevni meni. Možemo ga piti samo s vodom, zatim iscjeđen u čaj i salati ili pak od njega napraviti napitak kao što je to limunada ili sok od limuna, meda i đumbira.
Tagovi
Autorica