Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet meda
  • 23.04.2018. 09:00

Kako ocijeniti je li med pravi?

Najsigurniji način da dođete do kvalitetnog meda je da ga kupujete direktno od pčelara.

Foto: Pixabay/Woodwalker
  • 2.611
  • 116
  • 0

Svjedoci smo, na žalost, često nesavjesne proizvodnje hrane pa tako i meda.  Kako se osigurati i ustanoviti da se radi o kvalitetnom i ispravnom medu?

Lažni med širom Evrope

Med je prirodni proizvod kojeg medonosne pčele dobijaju peradom nektara i medne rose. Tokom sakupljanja nektara pčele posjete oko 50 do 100 cvjetova. Boja, ukus, aroma i tekstura meda zavise o cvjetnom nektaru iz kojeg je je dobijen (bagrem, lipa, kadulja, djetelina, mješavina cvijeća, lavanda, majčina dušica itd.) te je razumljivo da se  sastav meda mjenja s obzirom na sastav sirovina od kojih pčela proizvodi med. Sastav meda zavisi i od godišnjeg doba.

Postoje slijedeće vrste meda:

Bagremov med – blagog je ukusa i slabijeg mirisa, spada u najsvjetlije vrste meda, dugo se ne kristalizira, dosta je tražen na tržištu.

Livadski med – med nastao od najrazličitijih biljaka livada i pašnjaka, može biti svijetao do tamno žut zavisno od biljaka koje domiraju, takođe vrlo tražen.

Lipov med – je svijetlo žut do blago zelenkast, jakog mirisa na cvijet lipe, kristalizira se već nakon mjesec dana.

Kaduljin med – je svijtele do blago zelenkaste boje, miriše na kadulju, karakterističan za Hercegovinu, sporo se kristalizira, tek nakod dva do tri mjeseca.

Iako se samo detaljnom analizom može ustanoviti pravi sastav meda postoje i neki testovi  na osnovu kojih možemo otkriti je li med pravi ili lažan (sadrži šećer ili umjetne zaslađivače) evo samo nekih:

  • Pravi med se u vodi zgrudva i pada na dno dok se lažni otapa u njoj
  • Pravi se med nakon izvjesnog vremena kristalizira, a lažni ne kristalizira
  • Ukus pravog meda je jak i nadražuje nepce dok je lažni blag i ne nadražuje
  • Pravi med mravi zaobilaze, a lažni ne
  • Pravi med stavljen na papir je postojan na njemu dok lažni natopi papir i probije ga zbog prisustva vode u medu
  • Pravi se med zagrijan na visokoj temperaturi karamelizira dok se lažni pjeni
  • Pravi med koža upija i nije ljepljiv između prstiju dok lažni jeste
  • Takođe, med koji se nalazi u trgovinama mora biti deklarisan i sastav istaknut, ako ima dodatnih aditiva mora se naznačiti njihov postotak.

Ipak, najsigurniji način da dođete do pravog meda jeste da se med kupuje direktno od pčelara.

 


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.