Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza meda
  • 03.11.2017. 13:00

Lažni med širom Evrope

Rezultat testiranja koje je obavio Evropski zajednički istraživački centar ukazao je na to da se dodatni šećer nalazi u svakom desetom uzorku meda.

Foto: Neil Tackaberry / Flickr
  • 419
  • 34
  • 0

Rezultat testiranja koje je obavio Evropski zajednički istraživački centar ukazao je na to da se dodatni šećer nalazi u svakom desetom uzorku meda. Testirano je 2.264 uzorka meda iz svih zemalja Evropske unije, kao i iz Norveške i Švicarske.

Metode testiranja meda variraju

Prevara sa medom ima različite forme, prenosi Euractiv: "Prodaja jeftinijeg meda od različitih biljaka po cijeni čistog meda, dodavanje šećernog sirupa kako bi se povećala količina ili skupljanje meda prije vremena, pa umjetno sušenje u velikim 'fabrikama meda', kako bi se skratili vrijeme i troškovi".

Članice EU su u obavezi da obavljaju laboratorijske testove meda koji proizvode i uvoze. Time se provjeravaju porijeklo, nivo polena, vlažnost i prisustvo dodanog šećera. Međutim, metode testiranja variraju.

"To je slično sportu i analizi dopinga. Oni koji testiraju nikad ne znaju da li ima novog lijeka na tržištu. Kad uzmete u obzir različite vrste sirupa koje su dostupne, nema jedinstvene tehnologije za sve. Potrebno je sagledati mnoge hemijske i fizičke parametre", tvrdi Stephan Schwarzinger, profesor strukturalne biologije na Univerzitetu u Bayreuthu.

Najviše se uvozi med iz Kine

Potražnja meda u Evropi je veća od proizvodnje, pa je uvoz rješenje. Najviše se uvozi iz Kine - 50%, a najveći uvoznici su Velika Britanija, Belgija i Španjolska. Prodajom meda Kina je zaradila 231 milion eura u prošloj godini.

Međutim, većina meda iz ove zemlje se zasniva na nezrelom medu, koji se skuplja dok je još rijedak i sa velikom koncentracijom vode. Nakon što su kineske sanitarne vlasti počele strogo kontrolirati kvalitet izvoznog meda, posebno u EU, došlo je do pada izvoza u Evropu za 3% u 2016. godini.

Deklaracije na medu nisu dobre

Med je u EU reguliran Direktivom o medu, ali zahtjevi za deklariranje porijekla nisu na visokom nivou.

"Informacija na deklaraciji potrošačima ne govori ništa, osim da med nije sa Marsa", kaže Walter Haefeker, direktor Asocijacije evropskih odgajivača pčela.

Postoje inicijative u Parlamentu da se ova direktiva izmjeni, kako bi uključila zemlju porijekla i razmjere mješavina.

Foto: Neil Tackaberry / Flickr


Izvori

EurActiv.rs


Tagovi

Lažni med Kineski med Razvodnjeni med Testiranje meda Med Ispravnost meda Pravi med Deklaracija Stephan Schwarzinger


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.