Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj cikle
  • 27.02.2019. 07:30

Cikla: Lišće zdravije od korijena - posijte ju

Kraj februara i početak marta odličan je za sjetvu cikle koja je biljka relativno hladnog područja te počinje klijati već pri temperaturi od 5°C dok na temperaturi od 10°C niče već za 10 dana.

Foto: Bigstockphoto/ClaireLucia
  • 6.193
  • 197
  • 0

Sadite li bašču, sigurno ste ovih dana u planovima što i kako posijati, čemu koliko mjesta dati. Ako do sada niste, barem mali dio prostora ostavite za ciklu, korjenasto povrće koje možete jesti svježu ili termički obrađenu, kao zdravu grickalicu, sok, salatu, čips ili prilog. Što je još bolje, možete jesti i njezin list koji ima željeza više od špinata i zdraviji je dio ove biljke. Da, zdraviji od korijena. 

Kraj februara i početak marta odličan je za sjetvu cikle koja je biljka relativno hladnog područja te počinje klijati već pri temperaturi od 5°C dok na temperaturi od 10°C niče već za 10 dana. Koju ćete vrstu cikle - crvenu, žutu ili bijelu - izabrati, zavisi o vašim afinitetima. Sve su zdrave, a lišće možete jesti svježe, na salatu, u varivima, pitama ili bilo kojem drugom oblikU. 

Vratimo se savjetima o sijanju. Cikli odgovara pH tla između 6 i 7, ali se u nekim područjima toleriraju i blago alkalna tla, a najbolje prinose daje na plodnim, dubokim tlima, bogatim organskim tvarima pa prije sijanja nađubrite zemljište. Također, zahtijeva i visoku razinu fosfora za klijanje, a u slučaju viška dušika, razvijat će jače lišće dok će korijen biti sitniji. 

Cikla se slaže sa salatom, lukom, koprom (Foto: Pixabay/Pixeleye)

Dobro je znati da su dobri susjedi cikli niski grah, kopar, krastavac, bijeli luk, kupusnjače, kroijandar, kim, salata, tikvice i luk dok su joj loši susjedi krompir, poriluk, kukuruz i špinat. 

Dobri i loši susjedi među biljkama

Sjeme se sije na dubinu od oko centimetar, do centimetar i pol, a u slučaju da zemlja nije vlažna, svako zalijte kanaliće prije sijanja. Sjeme ne sijte pregusto, a razmak između redova neka bude 30 do 40 centimetara. Prekrijte sjeme rahlom zemljom te lagano pritisnite rukom ili motikom. S obzirom na brzu klijavost, ciklu možete sijati svakih 20 dana kako biste ju imali duže za konzumaciju.

Ciklu ćete morati razrijediti jer iz jednog sjemena možete dobiti i više plodova. U slučaju da ju ne razrijedite, korijenje će ostati malo i nerazvijeno. Dakle, kada biljčica dosegne oko 5 cm visine, lagano ju iščupajte iz zemlje. Između dvije razrjeđene biljke ostavite 8 do 10 cm. Razrjeđivanjem ćete vjerojatno poremetiti biljke koje su ostale pa lagano na njih nagrnite zemlju. Biljčice koje ste iščupali, nikako nemojte baciti, listove iskoristite za svježu salatu.  

Šta je potrebno za uspješnu proizvodnju cikle?

Cikla će za berbu biti spremna između 50 i 70 dana od dana sijanja, za većinu sorti. No, možete ju brati i ranije, odnosno i kasnije ako želite veće i čvršće korijenje. Pokazatelj kada je krajnje vrijeme za berbu je visina listova - nemojte dopustiti da dosegne više od 15 cm. Kod berbe cikle uz korijen ostavite oko 2,5 cm stabljike, a list iskoristite po volji - za salatu, smoothie ili ga čak zamrznite pa koristite za pripremu variva. 

List cikle odličan je izvor željeza (Foto: Pixabay/TL-Pictures)

Korijen cikle očistite od zemlje, ali ju ni slučajno nemojte prati. Spremite ju na hladno i suho mjesto, najbolje u podrumu. Koristite ju svježu, kuhanu, pečenu ili kako god vam volja. 

Istraživanja pokazuju da konzumiranje cikli, osobito u svježem stanju, kao sok, može sniziti krvni tlak i poboljšati učinak vježbe te protok krvi u mozgu, što se pripisuje visokoj koncentraciji nitrata u cikli. Naime, naš organizam pretvara nitrate u dušikov oksid, spoj koji opušta i otvara krvne žile. 

Sve blagodati cikle - kraljice vitalnosti

Također crveni i žuti pigmenti koji se nalaze u cikli (betalaini) mogu pomoći u borbi protiv artritisa, nekoliko vrsta raka, neurogenerativnih bolesti, kardiovaskularnih bolesti te bolesti jetre. 


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Uzgoj cikle Cikla Lišće cikle Željezo Dobri susjedi Sjetva Razrjeđivanje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.