Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cvekla
  • 14.11.2018. 12:30

Šta je potrebno za uspješnu proizvodnju cvekle?

Prema riječima stručnjaka za povrćarstvo, najveći izazov u proizvodnji cvekle je ujednačeno nicanje, pa je zato neophodna pravilna i kvalitetna obrada i priprema zemljišta usitnjene strukture, kao i obilno zalivanje nakon sjetve. Evo na šta još treba obratiti pažnju da bi uzgajanje cvekle bilo što uspješnije.

Foto: Pixabay / Couleur
  • 795
  • 44
  • 0

Prema riječima savjetodavca za povrćarstvo Dragana Mijuškovića cvekla ima veće potrebe za toplinom i manje je otporna na hladnoću od drugog korijenastog povrća. Minimalne temperature potrebne za njeno klijanje su 6ºC-8ºC, a optimalna je oko 23ºC. Mijušković naglašava da visoke temperature mogu da doprinesu jakom rastu lisne mase, a to smanjuje rast korijena, a samim tim i prinosa. On dodaje da tek iznikle biljke podnose mrazeve do -4 ºC.

Cvekla najbolje uspijeva na lakšim i ocjeditim zemljištima

Najveći izazov u proizvodnji cvekle je, kako tvrdi Mijušković, ujednačeno nicanje, pa je zato neophodna pravilna i kvalitetna obrada i priprema zemljišta usitnjene strukture, kao i obilno zalivanje nakon sjetve. Cvekla ima izuzetne zahtjeve prema vlazi u početku vegetacije. Da bi sjeme cvekle počelo da niče ono mora usvojiti vlage i do 170% od svoje težine. Kada biljke porastu i dobro se ukorijene potreba za vodom se smanjuje. Ovo povrće najbolje uspijeva na plodnim zemljištima, dobre strukture, lakšim i ocjeditim, jer u takvim uslovima ono razvija dobro diferenciran i dubok korijen - pravilnog oblika.

Mjesto cvekle u prodoredu odmah iza žitarica i grahorica

Cvekla ima svoje mesto u plodoredu. Mijušković tvrdi da je najbolje da dođe na mjesto kultura koje rano ustupaju svoje mjesto na parceli. Ona najčešće dolazi poslije žitarica i grahorica. Odmah po skidanju tih usjeva obavlja se oranje na dubinu 25-30 centimetara, da bi se sa što manje napora zemljište pooralo i da bi se očuvala zemljišna vlaga. Poslije oranja se pristupa predsjetvenim agrotehničkim mjerama: tanjiranju, sjetvospremanju i drljanju, da bi se stvorio rastresit sloj. Prilikom tih operacija treba unijeti i dovoljne količine mineralnih đubriva. Pravilo je da se na lakšim zemljištima nađubri dobro zrelim stajnjakom u količini 30 tona po hektaru uz dodatak 80kg/ha dušika, 80 kg/ha kalijuma i 150 kg/ha fosfora. Na plodnim zemljištima nije neophodan stajnjak.

Dubina sjetve zavisi od predsjetvene pripreme

Sjetva cvekle može biti u dva roka, odnosno za ljetnu ili kasnu jesenju-zimsku potrošnju. Sjetva se obavlja na dubini 3-5 centimetara. Dubina sjetve zavisi od kvaliteta predsjetvene pripreme i stanja vodno-zračnog režima zemljišta. Ukoliko, zbog loših vremenskih prilika, ne uspijemo zemljište najbolje da pripremimo i ako je ono ostalo krupnije strukture, tada se parcela obilnije zaliva i sjetva se obavlja na dubinu 2-3 cm da se ravnomjerno nicanje ne bi dovelo u pitanje.

Špartanje važna mjera u proizvodnji cvekle

Razmak između redova može biti 60-70 cm ili manji 30-40 cm, a to zavisi od krupnoće korijena. Njega usjeva podrazumijeva niz operacija koje omogućavaju pravilan rast i razvoj cvekle, a samim tim i maksimalan prinos. Osim prorjeđivanja koje se obavlja kada se sjetva obavlja ručno na manjim površinama, značajna mjera je špartanje. Ta operacija se obavlja više puta tokom vegetacije da bi se u međurednom prostoru razbila pokorica, biljke disale i uništili eventualni ponici korova. Njega usjeva podrazumijeva i provođenje aktivne zaštite od korova, insekata i patogena koji mogu da ugroze proizvodnju tog povrća.

Kada se cvekla bere?

Cvekla za letnju potrošnju počinje da se bere kada dostigne prečnik 4-5 cm. Ipak, mnogo češća proizvodnja cvekle je za jesen i zimu i ona se u tom slučaju vadi, u zavisnosti od sorte i ranostasnosti, od septembra pa sve do pred mrazeve, zato što cvekla u fazi kada je koren već veliki i formiran ne može da podnese mrazeve i temperature ispod -3ºC. Koren se lako čupa, lišće se odseca do glave korena a koren se skladišti ili nosi na preradu.


Povezana biljna vrsta

Cvekla

Cvekla

Sinonim: - | Engleski naziv: Beetroot | Latinski naziv: Beta vulgaris L. var. conditiva Alef.

Cvekla je dvogodišnja biljka koja u prvoj godini formira vegetativne organe, korijen, stabljiku i listove, a u drugoj generativne organe, cvjetnu stabljiku, cvijet, plod i sjeme.... Više [+]

Tagovi

Cvekla Sjetva Zemljište Navodnjavanje Đubrenje Dragan Mijušković


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]