Za bijeli luk srebrenjak ste čuli pa čak i bijeli patlidžan ili rotkvice. Ali, iznenaditi će vas bijeli krastavac, zapravo stara sorta koja datira iz 1890. godine!
Sve češće neobične namirnice postaju popularne, pogotovo one koje svojim lijepim bojama privlače pažnju. Međutim, kako piše agronovinite u posljednje vrijeme raste trend potražnje za bijelim, odnosno albino povrćem.
Među njima najdraži je bijeli patlidžan koji na sadrži solanin i zbog toga nema gorčinu karakterističnu za ovu biljku. Naime, on ima manje betakarotena, ali sadrži minerale i elemente u tragovima poput željeza, kalija, magnezija, kalcija, mangana i pektina. Bijeli patlidžan sadrži i vlakna, folnu kiselinu, vitamin C, K, B6 i B3.
Zbog svojih korisnih svojstava preporučuje se osobama oboljelim od dijabetesa. Dobro je pak znati da je ovo povrće lako kvarljivo i da ga treba kuhati gotovo odmah nakon berbe. Još jedna zanimljiva činjenica o neobičnoj biljci je da bijela, za razliku od ljubičaste, ne sadrži antocijanin - koji pomaže ukloniti radionuklide iz tijela.
Bijele sorte patlidžana zahtijevaju posebnu mikroklimu i kvalitet tla. Za razmnožavanje je bolje koristiti presadnice, čije je sjeme posijano početkom marta. U ovom će slučaju za sadnju na stalno mjesto biti spremne sredinom ili krajem maja, kada je temperatura tla oko 15°C. Za sadnju na otvorenom bolje je odabrati hibride otporne na hladnoću, a za staklenik je pogodna bilo koja sorta.
Na tržištu možemo naći i snježno bijeli krompir, a od nedavno su vrlo popularni i bijeli krastavci. Njihova glavna prednost je što su otporniji na toplotu i mogu roditi do prvih mrazeva. Bijeli su svježi i hrskavi poput običnih, a osim za salate, koriste se i u raznim jelima.
Širom svijeta ovu staru sortu koja datira čak iz 1890. godine pod imenom White Wonder, nazivaju i bijeli albino, dugi bijeli, krastavac albino i slično. Naime, oni daju obilne prinose, čak i kada su temperature nadprosječne. Siju se na dubinu od 3 do 4 cm, a najbolje na dobro dreniranim i rastresitim tlima. Na otvoreno se presađuju kada prođe opasnost od mrazeva, a vegetacija traje oko 65 dana.
Mnogi odabiru žuti ili ljubičasti zbog nježnijeg ukusa, a na tržištu se može naći i bijeli luk, kod nas popularan kao srebrenjak. Upravo se od njega priprema tipična francuska čorba od luka, a njegove su prednosti u većem sadržaju jedinjenja željeza, vitamina i mineralnih soli.
Nedostaci su kraći rok trajanja u poređenju sa žutim i ljubičastim, slaba otpornost na bolest, usporavanje rasta zbog temperaturnih promjena. Treba napomenuti i da je on brzo kvarljiv i počinje gubiti svoja ljekovita svojstva čim dođe u kontakt sa zrakom. Njegovi agrotehnički zahtjevi su poput ostalih lukova i sije se na isti način.
Bijele sorte rotkvica takođe dobijaju na popularnosti. Zbog blažeg ukusa i manje ljutine, mnogi ih više preferiraju od običnih. Okrugla bijela (Raphanus sativus) rotkvica je nježna i sočna. Najbolje i najukusnije rastu na laganim tlima s puno humusa i puno sunčeve svjetlosti. Raste puno sporije na glinenim i teškim tlima, a ne vole svježe stajsko đubrivo.
Rotkvice su šuplje, drvenaste, gorke - najčešći problemi uzgoja i kako ih riješiti?
Kao i sve sorte rotkvica, bijelima je potrebna obilna vlaga u tlu i zraku, inače ne mogu formirati korijenje. Siju se u rano proljeće, a dobro je podijeliti površinu u nekoliko dijelova, koje treba sijati u fazama svakih 10-15 dana kako bi imali duži period za branje i konzumiranje.
Tagovi
Autorica