• Rotkvica
  • 31.03.2020. 07:30

Rotkvice su šuplje, drvenaste, gorke - najčešći problemi uzgoja i kako ih riješiti?

Rotkvice su ponekad vrlo male ili šuplje te deformisane ili suhe, mogu često biti i gorke, previše vlaknaste ili imati vodenast ukus. U nastavku pročitajte koji su sve problemi u njihovom uzgoju, radi čega nastaju i kako ih riješiti.

Foto: JumpStory
  • 1.386
  • 155
  • 0

Vrtlari vole uzgajati rotkvicu zbog ranog i brzog dozrijevanja te osvježavajućeg ukusa. Ovo povrće jača imunološki sistem, pomaže kod smanjenja proljetnog umora i nedostatka vitamina. Rotkvicama do dozrijevanja u prosjeku treba 4 do 5 sedmica i vrlo su lagane za uzgoj. Međutim, ponekad su vrlo male ili šuplje te deformisane ili suhe. Zbog toga su često i gorke, previše vlaknaste ili mogu imati vodenast ukus.

Koji su sve problemi u uzgoju rotkvice, radi čega nastaju i kako ih riješiti?

Rana sjetva povrća na otvorenom - od luka do rotkvice

Dodajte pijesak, kompost i prekopajte tlo između redova

Ukoliko malen rast nije karakterističan za posijanu sortu onda je razlog u nedostatku hraniva i vode tokom uzgoja. Prilikom sjetve preporučuje se u tlo dodati pijesak i kompost, kašiku amonijevog nitrata, superfosfat i kalijev sulfat po metru kvadratnom, navode agronovinite. Zalijevanje mora biti redovno. Ako je moguće, treba svakodnevno zalijevati, a nakon toga prekopati tlo između redova na dubinu od 3 do 5 cm, kako ne bi nastala kora i mogao strujati zrak do korijena.

Postoje sorte rotkvica s velikim plodovima, a takvih je više među kasnim sortama. Ukoliko su rotkvice pretjerano velike, a to nije tipično za posijanu sortu, najčešći razlog je pretjerano đubrenje i zalijevanje. Ukus takvih neprirodnih rotkvi nije dobar.

Nahranite rotkvice prirodnim đubrivom

Ukoliko je tlo loše, povrće možete nahraniti i prirodnim đubrivom. Za njegovu pripremu potrebno je napuniti posudu s ¼ vode i preliti svježe ubrane biljke (gaveza, koprive ili sl.). Na jedan kilogram biljaka se stavi 10 litara vode i doda se suhi stajnjak. Posudu je potrebno prekriti uz svakodnevno miješanje. Nakon što je pripremljeno đubrivo prestalo fermentisati odnosno kada se više ne ispuštaju mjehurići, znači da je spremno za upotrebu, a fermentacija traje obično 1 do 3 sedmice, zavisno o vanjskoj temperaturi. Rotkvice se zalijevaju oko korijena pripremljenim đubrivom razrjeđenim s vodom u odnosu 1:1.

Kako napraviti prirodna đubriva

Rotkvice su šuplje

Ukoliko su rotkvice šuplje tj. u njima ima previše praznina ili su trule, vjerojatno niste odabrali dobro mjesto za njihov uzgoj. Prilikom dodavanja svježeg stajnjaka takođe treba biti oprezan, ne treba ga stavljati oko biljke i pretjerivati s azotnim đubrivom.

Vrijeme je za sjetvu rotkvice: Velike doze azota mogu uveliko smanjiti prinose

Prazninu i bilo koju drugu trulež u rotkvi takođe može uzrokovati prisutnost štetočina čija se jaja i larve hrane korijenom. Zato ne zaboravite na preventivne mjere - poštovanje agrotehnike uzgoja, okopavanje, đubrenje i suzbijanje štetočina odgovarajućim sredstvima.

Gorki plodovi zbog nedostatka vlage i hladnog tla

Nedostatak vlage ili nepravilno zalijevanje glavni su uzrok problema s gorkim ukusom. Ako je potrebno (npr. po suhom, vrućem vremenu), zalijevajte rotkvice svakodnevno. I ne zaboravite okopati tlo oko biljke kako se ne bi stvarala pokorica na gornjem sloju. Također redovno uklanjajte korov kako biste svojoj rotkvici dali dovoljno vlage.

Koje su biljke dobri, a koje loši susjedi u vrtu?

Pretjerano gorak ukus rotkvice nastaje zbog sadržaja senfova ulja u njima, a sadrži i erucičnu kiselinu, čiji je višak štetan za organizam. Gorčina korijena pojavljuje se u rotkvici koja nije na vrijeme uklonjena iz vrta, u onoj koja je posijana u hladnom tlu ili je bila izložena hladnoći.

Loša struktura i deformacija

Ako rotkvica ima tvrdu, drvenastu teksturu ili je previše meka umjesto sočne i hrskave, riječ je o nedostataku vlage ili hraniva tokom rasta. Vodenasta struktura rotkvice se događa zbog konstantnog viška vlage tokom uzgoja. Do toga može doći i zbog azotnog đubriva ili hladnoće. Deformacija rotkvica karakteristična je uglavnom za one biljke koje se gustim uzgojem razvijaju na glinenom tlu. To ometa njihov pravilan razvoj. Da biste to izbjegli, posijte je u pjeskovito tlo.  


Tagovi

Đubrenje rotkvice Uzgoj rotkvice Rast rotkvice Gorak ukus Loša struktura Deformacija rotkvice


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.