Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj rotkvice
  • 14.03.2020. 18:00

Vrijeme je za sjetvu rotkvice: Velike doze azota mogu uveliko smanjiti prinose

Sije se nakon usjeva koji su đubreni organskim đubrivima, a dobro se uklapa i kao predusjev i kao naknadni usjev.

Foto: JumpStory
  • 231
  • 29
  • 0

Rotkvica je jednogodišnja biljka koja se može uzgajati kao proljetna i jesenja vrsta. Nije zahtjevna za uzgoj, a iako je nama većinom poznata samo kao crvena može biti još i crna, žuta, zelena i u grimiznoj boji.

Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s rozetom lišća. Cvjetovi su skupljeni u grozdastu cvast. Plod je komušica s 3 - 6 sjemenki svijetlo smeđe boje i nepravilno okruglog oblika. U 1 g može biti 100 do 200 sjemenki.

Najbolje će rasti pri umjerenim temperaturama oko 17°C

Podnosi temperature ispod nule, ali da bi rasla, minimalna potrebna temperatura joj je oko 5°C. Jako brzo sazrijevaju, a najbrže će rasti pri umjerenim temperaturama oko 17°C.

Nakon što se povrće ukorijenilo, obaviti prihranu za snažan rast

Pored toga što voli umjereno toplo vrijeme, voli i dosta vlage. No, treba pripaziti jer u slučaju da je korijen već zreo ili neposredno pred branje, ako dođe do intenzivne kiše nakon sušnijeg perioda može doći do njegovog pucanja.

Sije se u martu, aprilu i septembru

Rotkvica ima jako plitak korijen i zato joj najbolje odgovara lagano, humusno tlo, dobre strukture, koje nakon obilnih kiša ne stvara pokoricu. Plodored iznosi tri godine i nije je poželjno sijati odmah nakon drugih vrsta iz iste porodice. Sije se nakon povrća đubrenog organskim đubrivima, a dobro se uklapa i kao predusjev i kao naknadni usjev.

Plodored za rotkvicu je tri godine i nije je poželjno sijati odmah nakon drugih vrsta iz iste porodice.

Najbolje vrijeme za uzgoj rotkvica je mart, april i septembar. Sjetva se obavlja na dobro usitnjenom tlu, u redove razmaka od 14 cm, na dubinu od 1 cm, s razmakom između sjemena 5 cm. Ako su uslovi povoljni, sjeme će niknuti već za pet dana.

Pripazite - velike doze azota mogu smanjiti prinose

Ako je prethodno na tlu bio grah ili grašak, znači da je zemlja bogata azotom pa nije potrebno đubrenje. Velike doze mogu smanjiti kvalitet prinosa, a u slučaju da ju je potrebno obaviti, radi se jednom i to neposredno prije sjetve.

Od mjera njege usjeva najvažnije je pravovremeno navodnjavanje, tako da vlaga tla ne padne ispod 60 % poljskog vodnog kapaciteta. Za vrućih dana potrebno je dnevno navodnjavanje.

Za dobar urod, rotkvicu sadite s mrkvom

Treba pripaziti na puževe, buhač i lisne vaši jer joj oni mogu stvoriti probleme.

Berba je moguća već nakon tridesetak dana

Jako brzo sazrijevaju i ako su povoljni uslovi, berba može biti već nakon tridesetak dana, a najbolje ju je obaviti prije same upotrebe jer brzo vene. Zbog kratke vegetacije, mogu se obaviti čak četiri sjetve, ako se ona obavlja svakih 10 dana. Na manjim površinama bere se ručno čupanjem dok kod onih većih, mašinski.

Najznačajnije bolesti i štetočine biljaka

Prava vitaminska bomba

Rotkvice su prave vitaminske bombe, a osim vitamina bogate su i mineralima te posjeduju brojna ljekovita, antibakterijska i antigljivična, a pomaže i u liječenju žutice.

Ima slatkast, pomalo gorkast ukus, a iako se najviše konzumira korijen, listovi su isto odlični u salati ili ih se može pripremiti u varivu.  


Povezana biljna vrsta

Rotkvica

Rotkvica

Engleski naziv: Radish | Latinski naziv: Raphanus sativus L. var. radicula DC.

Rotkvica je jednogodišnja biljka. Uzgaja se zbog zadebljalog hipokotila koji se na donjem dijelu produžuje u tanki pravi korijen, a na gornjem dijelu ima vrlo skraćenu stabljiku s... Više [+]

Tagovi

Rotkvica Sjetva Berba Plodored Đubrenje Štetočine Temperatura Vitamini i minerali


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P