Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Petrokemija
  • 18.05.2019. 07:30

Nakon što se povrće ukorijenilo, obaviti prihranu za snažan rast

Nakon što se posađene presadnice povrća dobro ukorijene ili kada imaju razvijena 3 do 5 lista, dobro je obaviti prihranu dušikom. Više savjeta tvrtke Petrokemija saznajte u nastavku.

Foto: Depositphotos/york010
  • 1.093
  • 103
  • 0

Sigurna proizvodnja povrća uz obradu, pripremu i osnovnu gnojidbu tla NPK gnojivima zahtijeva i prihranu putem tla i lista o kojoj će ovisiti daljnji rast i razvoj, ali i kvaliteta konačnog proizvoda. Nakon što se posađene presadnice povrća dobro ukorijene ili kada imaju razvijena 3 do 5 lista, dobro je obaviti prihranu dušikom primjenom KAN-a ili ASN-a u količini 100 do 150 kg/ha.

Ovisno o vrsti povrća, intenzitetu i načinu uzgoja obavlja se još jedna do dvije prihrane s istim gnojivom u istoj količini. Dušik je element prinosa odgovoran za vegetativan rast i izgradnju svih biljnih organa. Njegovim nedostatkom dolazi do zaostajanja u rastu, listovi su blijedožuti i broj plodova po biljci se smanjuje. Biljke ga najviše usvajaju na početku vegetacije tijekom faze glavnog porasta i kada je najveća sinteza proteina.

Tijekom vegetacije u slučaju sušnijeg perioda kada je smanjeno usvajanje hraniva iz tla ili uslijed oštećenja lisne mase ili radi sprječavanja pojave nedostatka pojedinog hraniva, preporučljivo je primjenjivati tekuća mineralna gnojiva Fertine tvrtke Petrokemija. Za prihranu povrća putem lista namijenjene su: Fertina P za sve vrste povrća, Fertina Ca s kalcijem, Fertina B s borom te Fertina Fe sa željezom.

Fertina P pospješuje nakupljanje suhe stvari

Fertina P uz makrohraniva dušik, fosfor i kalij, osigurava povrću i dobru opskrbljenost nužnim mikrohranivima borom, bakrom, željezom, manganom i cinkom. Primjenjuje se kao 0,5 do 2%-tna otopina. Niža koncentracija od 0,5 do 1% koristi se dok su biljke još mlade i listovi slabije razvijeni, a kada je list potpuno razvijen može se koristiti i 2 %-tna otopina. Osim prskanja listova, koristiti se zalijevanjem tla ili kroz sustav za navodnjavanje. Primjenom Fertine P veće je nakupljanje suhe tvari u plodovima, vitamina, minerala, kiselina te se poboljšava kvaliteta, oblik i boja ploda.

Za prihranu povrća putem lista namijenjene su: Fertina P za sve vrste povrća, Fertina Ca s kalcijem, Fertina B s borom te Fertina Fe sa željezom.

Pri uzgoju rajčice i paprike često se javlja problem posmeđenja ploda ili suhe truleži vrha ploda što je uzrokovano nedostatkom kalcija najčešće na kiselom tlu. Stoga je pri uzgoju rajčice i paprike kao i ostalog plodovitog povrća, od bitnog značenja lisna primjena Fertine Ca koja sadrži 12 % kalcija u obliku kalcij-nitrata. Prva primjena treba biti odmah nakon cvatnje kad se koristi 1%-tna otopina, a kasnije se može primjeniti i koncentracija od 2% u intervalu prskanja 10-14 dana. Dobrom opskrbljenošću plodova kalcijem postiže se bolja skladišna sposobnost plodova, plodovi su čvršći, tvrđi, otporniji na napad bolesti i štetnika i otporniji su na mehanička oštećenja u transportu.

Prepoznajte simptome nedostatka bora i željeza

Fertina B pozitivno djeluje na oplodnju i pravilan rast ploda jer sadrži 3% dušika i 4% bora. Primjenjuje se prije i nakon cvatnje u koncentraciji 0,5-1%. Velike zahtjeve za borom ima karfiol, sve repe, grašak, paradajz. Kod karfiola pomanjkanje bora uzrokuje šupljine u stabljici, a na cvatu se pojavljuju vodenaste pjege koje kasnije posmeđe. Kod paradajza plodovi su deformirani sa smeđim nekrozama. Kod graška mlado lišće i vitice su dosta sitne, biljka vene, mahune su slabe i deformirane, s malo zakržljalih zrna. Stoga se pri prvoj pojavi znakova, štete mogu zaustaviti primjenom 1%-tne otopine Fertine B.

Na tlima koja imaju visoku pH vrijednost, može doći do pomanjkanja željeza jer je ono blokirano u tlu i nedostupno biljci. Kod izrazitog jakog nedostatka željeza mladi listići izblijede do gotovo bijele boje. Na nedostatak željeza posebice je osjetljiva cvekla, špinat, karfiol, paradajz, brokula, blitva i grah. Stoga kod uzgoja takvih kultura, a i kod uzgoja svih ostalih kultura na tlima s visokom pH vrijednošću treba folijarno primjenjivati Fertinu Fe sa željezom, ona se koristi u koncentraciji 0,1 do 0,2 %. S primjenom treba započeti dok su listovi još mladi i aktivni.

Nakon što se posađene presadnice povrća dobro ukorijene ili kada imaju razvijena 3 do 5 lista, dobro je obaviti prihranu dušikom primjenom KAN-a ili ASN-a u količini 100 do 150 kg/ha. 

Pripaziti kod dodavanja Uree

Osim Fertina za folijarnu prihranu povrća, u slučaju suše ili većeg nedostatka dušika može se primjeniti otopina Uree u koncentraciji 0,5 do 0,7%. Pri otapanju uree u vodi snižava se temperatura otopine, stoga otopinu uree treba pripremiti nekoliko sati ranije kako bi poprimila temperaturu okoline i kako ne bi došlo do pojave ozeblina na listovima. Fertine se mogu koristiti same ili zajedno sa zaštitnim sredstvima ujutro ili predvečer. Prilikom primjene treba utrošiti što više otopine kako bi list i plod upili što više hraniva.

Za više informacija o prihrani povrća, obratite se tvrtki Petrokemija na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Petrokemija Povrće Prihrana Gnojivo Fertina Dušik KAN ASN


Partner

Petrokemija d.d. tvornica gnojiva

Aleja Vukovar 4, 44320 Kutina, Hrvatska
e-mail: prodaja@petrokemija.hr web: http://www.petrokemija.hr

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍