Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

UREA N 46

Tip: Mineralna gnojiva
Proizvođač: Petrokemija d.d.

Urea je visokokoncentrovano azotno gnojivo čiji je azot u amidnom obliku. Najzastupljenije je gnojivo u svijetu, iako se industrijski počelo proizvoditi tek pedesetih godina. Koristi se u predsjetvenoj gnojidbi jer omogućuje postupno pretvaranje amidnog azota u amonijski i nitratni u skladu s klimatskim i agrohemijskim uvjetima u tlu. Urea u jesenskoj osnovnoj gnojidbi služi za ubrzanu razgradnju biljnih ostataka, te aktivaciju organskog azota iz tla. Sadržaj azota 46 %:

  • sadržaj biureta do 1 %
  • sadržaj vlage do 0,5 %
  • čestice 0,5-3 mm najmanje 96 %

Ureom se prihranjuje većina biljnih kultura - osim šećerne repe. Urea nam pruža priliku da vrlo jednostavno na samom gospodarstvu napravimo tekuće azotno gnojivo za folijarnu prihranu svih biljnih vrsta. Treba napomenuti da je urea lahko topljiva. Teoretski se u 1l vode može otopiti kilogram uree.U praksi se relativno lahko i brzo otapa 25 - 30 kg uree u 100 litara vode što potpuno zadovoljava, jer samo neke kulture, strne žitarice i travnjaci, podnose tako visoke koncentracije azota, dok sve ostale zahtjevaju niže koncentracije. Stoga navodim ispitane i preporučljive koncentracije otopine UREA za različite kulture.

KULTURA

KONCENTRACIJA

KULTURA

KONCENTRACIJA

Žitarice

do 30 %

Mahune

0,3 - 0,6 %

Livade

do 30 %

Krastavci

0,5 - 1,0 %

Kukuruz

0,6 - 6,4 %

Paradajz

0,4 - 0,7 %

Uljana repica

do 30 %

Paprika

0,5 - 0,7 %

Šećerna repa

do 4,5 %

Celer

0,8 - 2,4 %

Krompir

do 5,0 %

Mrkva / peršun

1,2 - 3,0 %

Vočnjaci

0,5 - 2,0 %

Kupus

0,8 - 1,6 %

Maslina

3 - 5 %

Salata

0,6 - 1,0 %

Vinova loza

0,7 - 1,0 %

Luk

1,6 - 2,5 %

Lubenica

do 0,5 %

Cvekla

1,5 - 2,0 %

 

Nižim koncentracijama prihranjuju se mlade i nježne biljke, a s odmicanjem vegetacije koncentracije se povečavaju. Folijarna primjena otopine uree daje posebno dobre rezultate u sušnom razdoblju naročito na Mediteranu i tamo gdje nije moguće navodnjavanje. Ureom se u većini slučajeva može prihranjivati putem lista, zajedno sa sredstvima za zaštitu bilja.

  

N
46,00%

Pogledajte ostala gnojiva proizvođača: Petrokemija d.d.