• Proizvodnja luka
  • 05.09.2017. 13:00

Luk srebrnjak - sadnja i njega

Luk srebrnjak se sadi od početka septembra do kraja oktobra. Prinos je, uz potpunu agrotehniku, od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter/Flickr
  • 1.456
  • 135
  • 0

Luk srebrnjak je naziv dobio zbog bijelih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak ukus. Sadi se od početka septembra do kraja oktobra.

Sadnja luka srebrnjaka

Proizvodnja se najčešće izvodi iz lukovica. Zemljište bi trebalo da bude plodno i okrenuto ka suncu. Osnovnu obradu je potrebno uraditi čim se skine prethodna kultura, uz istovremeno unošenje polovine potrebnih hranjiva.

"Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od tri do 10 cm", piše za PSSS stručnjak. Miloš Nikoletić.

Moguća je proizvodnja i u zaštićenom prostoru. Sjetvu treba uraditi polovinom septembra, a sljedeću radnju rasađivanje krajem oktobra na rastojanje 18-20 cm i u redu 5 cm.

Njega luka srebrnjaka

Način i vrijeme primjene đubriva najbolje je primijeniti nakon urađene agrokemijske analize zemljišta. Okvirno, za proizvodnju luka srebrnjaka treba unijeti:

  • 80-100 kg azota (N) ,
  • 80-120 kg fosfora (P) i
  • 100-120 kg kalijuma (K).

Polovina se unosi pri osnovnoj obradi, a druga polovina prihranjivanjem. Ukoliko je potrebno, usjev se zalijeva, a zemljište se održava vlažnim. U proljeće se radi prihrana. Zaštita od štetočina i korova raditi se na osnovu uputstava savjetodavaca.

Ne može dugo da se čuva

Luk srebrnjak kao zrela glavica stiže početkom juna. Može da se čuva u skladištima najviše jedan mjesec, a u hladnjačama može i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.

Foto: ilovebutter/Flickr


Izvori

Poljoprivredna stručna služba Srbije


Tagovi

Luk srebrnjak Prinos Njega Proizvodnja


Autorica

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi