Luk srebrnjak se sadi od početka septembra do kraja oktobra. Prinos je, uz potpunu agrotehniku, od 30 do 40 tona po hektaru.
Luk srebrnjak je naziv dobio zbog bijelih, ovojnih listova lukovice. Ima blag i sladak ukus. Sadi se od početka septembra do kraja oktobra.
Proizvodnja se najčešće izvodi iz lukovica. Zemljište bi trebalo da bude plodno i okrenuto ka suncu. Osnovnu obradu je potrebno uraditi čim se skine prethodna kultura, uz istovremeno unošenje polovine potrebnih hranjiva.
"Sadnja se obavlja u četvororedne ili šestoredne trake sa međurednim razmakom u trakama do 20 cm i između traka do 40 cm. U redu je razmak od tri do 10 cm", piše za PSSS stručnjak. Miloš Nikoletić.
Moguća je proizvodnja i u zaštićenom prostoru. Sjetvu treba uraditi polovinom septembra, a sljedeću radnju rasađivanje krajem oktobra na rastojanje 18-20 cm i u redu 5 cm.
Način i vrijeme primjene đubriva najbolje je primijeniti nakon urađene agrokemijske analize zemljišta. Okvirno, za proizvodnju luka srebrnjaka treba unijeti:
Polovina se unosi pri osnovnoj obradi, a druga polovina prihranjivanjem. Ukoliko je potrebno, usjev se zalijeva, a zemljište se održava vlažnim. U proljeće se radi prihrana. Zaštita od štetočina i korova raditi se na osnovu uputstava savjetodavaca.
Luk srebrnjak kao zrela glavica stiže početkom juna. Može da se čuva u skladištima najviše jedan mjesec, a u hladnjačama može i duže. Prinos je uz potpunu agrotehniku od 30 do 40 tona po hektaru.
Foto: ilovebutter/Flickr
Izvori
Tagovi
Autorica