Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Januar 2018
  • 01.02.2018. 12:30

Umjesto zime, zube pokazali šakali i psi lutalice

Ovogodišnji su januar obilježili napadi divljih životinja na stoku. Da ne bude sve tako crno, objavljena je lista odobrenih poticaja za malinare i mljekare. Pored toga, već počinju uređenja voćnjaka, priprema rasada i vrtova za novu sezonu.

Foto: Pixabay/ArmyAmber
  • 241
  • 19
  • 0

Zima ove godine ne da nije pokazala zube, nego nije ni približno slična zimama uobičajenima za naš kraj. No, zato su zube pokazali šakali i psi lutalice koji su napadali kokoši, ali i stada koza i ovaca, najčešće s kobnim završetkom. Na samom početku godine su nastradale ovce i jagnjad kod Bihaća, a onda, samo par dana poslije u Lijevče polju i Potkozarju.

Stočari su brojali štetu i traže da se u rješenje ovog velikog problema osim lokalnih vlasti uključe i udruženja za zaštitu životinja, veterinari, lovci, pa čak i mediji. Očito je da sterilizacija, čipovanje i veterinarski tretman nisu dovoljni, jer se psi potom puštaju na slobodu, pošto nema dovoljno mjesta u azilima za ove životinje. Hoće li i što biti poduzeto, vrijeme će pokazati.

Prošla je godina bila jedna od najtežih godina za malinare. Nažalost, mnogi proizvođači su dočekali prije isplatu poticaja nego li su naplatili svoj novac od otkupjivača i ugovorene prodate maline. Tako su na sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona usvojeni rpijedlozi zaključaka o odobrenim poticajnim sredstvima iz 2017. godine i to ne samo za malinare nego i mljekare. Za malinare je iz budžeta izdvojeno 972.830 KM, a za mljekare 337.200 KM. Treba reći i to da je za ostvarivanje prava na poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu jedan od uslova su i ažurirani podaci o RPG-u.

Voćarstvo je jedan od najvažnijih poljoprivrednih sektora u BiH i voćari znaju da u ovo doba godine nema odmora. Treba planirati zaštitu voća, rezidbu krošnje, rezidbu korijena voćaka za reguliranje rodnosti. No, hoće li sve to biti dovoljno s obzirom da je ove godine sve uranilo. Kako će uopće blaga zima uticati na voćarsku sezonu?

U februaru valja započeti i sjetvu rasada jer, samo optimalno posađen rasad koji se dobro razvio i ima dobro razvijen korijen će brzo nastavitit sa rastom nakon sadnje na stalno mjesto. Nije dobro ni suviše rano započeti sjetvu, ali ni suviše kasno. Proizvodnja rasada paprike, gospođe među povrćem, ima posebne zahtjeve. Nije zgorega podsjetiti se i pravilnog uzgoja bijelog luka na otvorenom jer je upravo februar idealan za proljetnu sadnju pa sve tamo do sredine marta.

Foto: Pixabay/ArmyAmber


Tagovi

Januar 2018 Zaklane ovce Poticaji za malinare Poticaji za mljekare Zaštita voća Sjetva rasada Proljetni bijeli luk


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete