• Rasad paprike
  • 22.01.2018. 09:00

Proizvodnja rasada paprike ima svoje zahtjeve

Paprika ima svoje zahtjeve kada je u pitanju proizvodnja rasada. U toku tog perioda sjeme i mlade biljčice su veoma osjetljivi.

Foto: NataliaL/bigstockphoto.com
  • 6.996
  • 586
  • 0

Paprika je povrće za kojim potražnja stalno raste i zauzima sve veće površine. Osim toga, veliki je broj amaterskih baštovana koji uzgajaju sorte koje privlače pažnju svojim oblikom, bojom, veličinom ili ljutinom.

To je toploljubiva kultura i da bi uzgoj paprike bio uspješan ili da bi se osigurala rana proizvodnja paprika se gaji iz presadnica.

Kod pripreme sjetve rasada paprike potrebno je odabrati sjeme odgovarajuće sorte koje treba biti kvalitetno i odlikovati se dobrom klijavošću. Kada koristimo sjeme iz vlastite bašte plod paprike treba da bude fiziološki zreo. Treba znati da je sjeme čili paprika nešto tvrđe i da sporije niče od sjemena slatkih sorti. Sjeme paprike čuvano u dobrim uslovima može zadržati klijavost do 3 ili 4 godine.

U grijanim plastenicima sjetva početkom februara

Ukoliko se sadnja rasada paprike obavlja u plastenike koji imaju grijanje, sjetva se obavlja početkom februara, sadnja na stalno mjesto početkom aprila, a prvi plodovi dospjevaju početkom juna.

Ukoliko planiramo sadnju paprike na otvorenom, sjetva rasada se obavlja nešto kasnije. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva. Proizvodnja rasada paprike od sjetve sjemena do sadnje traje oko 6 do 8 sedmica.

Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnih mrazeva!

Prema dužini vegetacije sorte paprike se dijele na:

  • rane
  • srednje rane
  • kasne sorte paprike

Dužina vegetacije utiče i na vremenski period uzgajanja rasada i na mogućnost uzgajanja paprike iz sjemena. Prije sjetve dobro upoznajte sortu koju želite da uzgajate, dužinu vegetacije, dužinu rasadničkog perioda i slične osobine. Vegetacioni period paprike u našim uslovima može biti 100 do 150 dana u zavisnosti od sorte.

Izbjegavati nagla kolebanja temperature

Na klijanje, nicanje, rast i razvoj veliki uticaj ima temperatura. Toplota je neophodna u svim razvojnim fazama paprike. U uzgajanju rasada paprike treba izbjegavati nagla kolebanja temperature, jer to negativno utiče na rast i razvoj biljaka paprike.

Na temperaturi ispod 14ºC zaustavljaju se procesi u sjemenu koje klija i dolazi do propadanja aktiviranog sjemena. Ukoliko se vrijednost temperature kreće između 26 i 28ºC, paprika niče za manje od 10 dana. Snižavanje temperature dovodi do produžavanja vremena klijanja i nicanja, a suviše dug period dovodi do propadanja sjemena i klijanaca.

Nakon što mlade biljčice niknu, tempratura se snižava kako bi se spriječilo izduživanje i omogućio bolji razvojen korijena. Temperatura se snižava na 18ºC, a najmanje na 16ºC. Ovaj period sa sniženom temperaturom traje dok se ne razviju dva lista, tada se temperatura podiže iznad 20 do 24ºC.

Zalijevati vodom sobne temperature

Temperatura tokom noći treba da bude niža kako bi se obezbjedio bolji razvoj korijena i spriječilo pregrijavanje korjenove bale. Tokom noći temperatura se kreće između 15 i 18ºC. Nakon pikiranja temperatura tokom dana može biti nešto veća i da iznosi 25ºC.

Ukoliko sijete sjemenke u posudice razmak na koje se postavljaju sjemenke je 1,5 do 2cm. Sloj supstrata kojim se sjeme prekriva treba biti debeo od 1 do 1,5cm. Zalijevanje se obavlja vodom koja ima sobnu temperaturu, jer hladna voda izaziva šok kod klijanaca i umanjuje njihov imunitet.

Nakon tri do četiri sedmice nakon sjetve mlada biljčica će razviti prave listove i tada se može vršiti pikiranje, odnosno sadnja u pojedinačne saksijice. Na pikiranje sačekati dok se ne razviju pravi listovi. Mlade bilčice koje imaju samo kotiledone listove su premlade i lako se lome ukoliko bi ih pikirali.

Foto: NataliaL/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tokom cijele godine, u svježem stanju, i u prerađenom... Pročitaj više »

Tagovi

Paprika Rasad Rasad paprike Proizvodnja rasada Presadnice paprike Sjetva


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi