• Poljoprivredni poticaji
  • 10.01.2018. 09:00

Lista odobrenih poticaja za malinare i mljekare ZDK u 2017. godini

Na predposlijednjoj sjednici Vlade ZDK usvojeni su prijedlozi zaključka o odobrenim poticajnim sredstvima iz 2017. godine

Foto: Golden Brown/bigstockphoto.com
  • 14.294
  • 939
  • 0

Ko čeka i dočeka, nažalost ponekad i jako dugo, ali ovaj put malinari i mljekari sa područja ZDK dočekali su konačnu listu lica kojima su odobrena sredstva na ime poljoprivrednih poticaja u 2017. godini. Jedna od najtežih godina za malinare je sigurno za zaborav, nažalost mnogi proizvođači su dočekali prije isplatu poticaja nego li su naplatili svoj novac od otkupjivača i ugovorene prodate maline. Na predposlijednjoj sjednici Vlade ZDK usvojeni su prijedlozi zaključka o odobrenim poticajnim sredstvima iz 2017. godine i to za: farme muznih krava, proizvođače maline i kupine, proizvođače kornišona i organizatore poljoprivrednih sajmova i predstavljanje domaće proizvodnje

972.830 KM za malinare

Zasigurno najveća poljoprivredna proizvodnja u ZDK je proizvodnja maline, te ujedno i stavka za koju su izdvojena i najveća poticajna sredstva u visini od 972.830 KM za ukupno 2617 proizvođača maline. Ukoliko ste predali zahtjev za poticaj proizvodnje maline 0.25kf/kg pogledajte jeste li na listi lica kojima je poticaj odobren. Listu pogledajte u PDF dokumentu ispod članka!

Konačne liste pogledajte u dokumentima ispod članka!

337.200 KM za mljekare

Registrovanim farmama muznih grla sa područja ZDK odobrena su sredstva u visini od 337.200 KM za ukupno 83 pravna lica, odnosno vlasnike farmi muznih grla. Jeste li na spisku pogledajte u listi odobrenih poticaja. Listu pogledajte u PDF dokumentu ispod članka!

Subvencije za organizatore sajmova

Vlada ZDK u protekloj godini predvidjela je i sredstva u vidu subvencioniranja organizacije poljoprivrednih sajmova i promocije domaće poljoprivredne proizvodnje. 4 udruženja i dvije općine su ostvarile pravo na subvenciju, te je realizovan i ovaj vid poticaja u iznosu od 21.000 KM. Listu pogledajte u PDF dokumentu ispod članka!

Aktuelno ažuriranje podataka

Za ostvarivanje prava na poticaj u poljoprivrednoj proizvodnji za 2018. godinu jedan od uslova su i ažurirani podaci o RPG-u. Bez obzira da li je bilo promjena ili ne svaki poljoprivrednik upisan u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata, a na osnovu Pravilnika o upisu u registar poljoprivrednih gazdinstava i registar klijenata (Sl.novine FBiH br.42/08, od 09.07.2008.godine) je dužn podinijeti zahtjev za ažuriranje podataka u svojoj općini do 31. marta tekuće godine.

Foto: Golden Brown/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi... Pročitaj više »

Dokumenti


Tagovi

Malinari Mljekari Poticaj Proizvođači Malina Vlada ZDK Poticajna sredstva Farme muznih grla Subvencioniranje Ažurirani podaci


Autor

Adi Pašalić

Adi Pašalić

Adi je magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi