Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomotehnička mjera
  • 13.01.2018. 07:00

Rezidba korijena voćaka za reguliranje rodnosti

Rezidba korijena voćaka daje značajne rezultate, a izvodi se u periodu zimskog mirovanja.

Foto: jwcoop/Pixabay
  • 9.072
  • 638
  • 0

Rezidba korijena voćaka je pomotehnička mjera u voćarstvu, koja se primijenjuje u svrhu reguliranja rodnosti, posebno kod bujnih sorti voćaka. Daje značajne rezultate, a izvodi se u periodu zimskog mirovanja.

Kada se izvodi rezidba korijena voćaka?

Mejra se izvodi u godini kada nije velika rodnost, da bi se smanjila bujnost. Korijen se može rezati sa jedne ili obje strane, a bolje je sa jedne, krajem novembra ili krajem februara.

"Ukoliko se radi sa obje strane, pogotovo kod mladih zasada, rezidba se jako odrazi na kvalitet plodova u istoj godini, najviše na krupnoću", napominje dipl.ing.voćarstva i vinogradarstva Sanja Čokojević.

Kako se izvodi rezidba korijena?

Za rezidbu korijena koristi se kosi (do 45º) ili vertikalni nož, odnosno priključna mašina čiji je nož radno tijelo. Pod kojim uglom i na kojoj udaljenosti od debla će se raditi rezidba, zavisi od podloge i bujnosti stabala.

"Ovu mjeru obavljamo na udaljenosti od stabla od 20 cm do 50 cm. Ako izvodimo rezidbu samo jedne strane, tada režemo na manjoj udaljenosti, a ako je sprovodimo sa obje strane, tada režemo na većoj udaljenosti od debla voćke", objašnjava Čokojević.

Šta se dobiva rezidbom korijena?

Ovmo mjerom se smanjuje alternativna rodnost, utječe se na diferencijaciju cvetnih pupoljaka i ostvarivanje redovnije rodnosti. Ujedno se povećava aktivnost citokinina, koji pospješuje transport kalcijuma, čime se poništava negativan učinak giberelina (koji ometa translokaciju kalcijuma u plodu).

"Rezidba korijena, koja je sprovedena u pogrešno vrijeme ili prejako, može imati za posljedicu prejako smanjenje volumena korijena, a time i prejako smanjen rast, velik udio manjih plodova. U sušnim godinama moguć je i stres od suše", kaže Sanja Čokojević i dodaje da je važno konzultirati stručnjake.

Foto: jwcoop/Pixabay


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rezidba korijena voćaka Zimsko mirovanje Urod


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.