Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Februar 2018
  • 01.03.2018. 13:00

U februaru se pripremali voćnjaci i vrtovi za novu sezonu

Ovogodišnji februar protekao je u znaku orezivanja i njege voćaka, pripreme za proljetne radove u vrtovima i plastenicima, dok su stigle i dobre vijesti iz ministarstva o isplati podsticaja za 2017. godinu.

  • 236
  • 10
  • 0

Osim dolaska prave zime i snježnog pokrivača, februar je za voćare protekao u znaku orezivanja i njege starog voćnjaka. Na našem portalu mogli ste pročitati i kako voćari prekalemljavanjem ispravljaju ranije greške i mijenjaju sortiment, što je sve prisutnije među domaćim voćarima. 

Kako bi uživali u plodovima svoga rada, dali smo vam ideje što raditi tokom marta u bašči, koje povrće sijati, odnosno saditi te savjete kako pripremiti presadnice. Za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju, bila ona konvencionalna ili organska i bila ona intnezivna ili ekstenzivna, vezuju nas i odgovarajuće fitosanitarne mjere koje moraju biti na veoma visokom nivou, stoga smo vas savjetovali da prije rada u plastenicima dezinficirate konstrukcije, alat, pomoćni materijal i zemljište, kako ne bi bilo neželjenih posljedica.

Da nastavimo u tonu voćarstva, prve dane proljeća iskoristite za čišćenje zasada jagoda, čime ćete povećati prinos i umanjiti mogućnost pojave oboljenja, kako bi imali lijepe, zdrave i crvene plodove.

Turski investitori žele ulagati u razvoj mesne industrije na području Unsko-sanskog kantona i spremni su finansirati izgradnju klaonice velikih kapaciteta. Hoće li to biti najveća klaonica u BiH?

Kako bismo se što bolje pripremili za skorašnju sadnju krompira, Nedžad Kovačević ispričao nam je svoje iskustvo sa glamočkim krompirom, za kojeg kaže da je najizdržljiviji krompir. Onaj od prošle godine može vam stajati do iduće godine do petog mjeseca i neće pustiti klice, neće propasti, ističe.

Priča o uspješnim poljoprivrednicima ima na pretek, pa smo tako pisali i o Jakubu Salkiću koji se posvetio proizvodnji džemova, marmelada, sokova te dodataka jelima. Prije deset mjesec osnovao je novi brend na tržištu "Zlatna kap". Svakako pročitajte ovu inspirativnu priču.

Zadnje dane februara obilježile su isplate podsticaja za poljoprivrednu proizvodnju iz 2017. godine, gdje su isplaćene  premije za tov junadi, za tov brojlera, te premije za priplodne junice za 2017.godinu, kao i premije za zaštitu zdravlja biljaka i heljdu i aromatično bilje.

Foto:  Roman_photography_079/bigstockphoto.com


Tagovi

Najčitanije Februar 2018 Agroklub Voćnjak Rezidba Bašča Podsticaji


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić