Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mesna industrija
  • 17.02.2018. 12:30

Klaonicu najveću u BiH gradit će turski investitori?

Delegacija Ministarstva hrane, privrede i stočarstva Turske posjetila je Unsko-sanski kanton i najavila izgradnju klaonice iz koje bi se meso izvozilo direktno u Tursku.

  • 10.104
  • 871
  • 0

Turski investitori žele ulagati u razvoj mesne industrije na području Unsko-sanskog kantona i spremni su finansirati izgradnju klaonice velikih kapaciteta.

Ovo je istaknuto za vrijeme posjete delegacije Ministarstva hrane, privrede i stočarstva Turske ovom kantonu, tokom koje se delegacija sastala s premijerom USK Huseinom Rošićem i njegovim saradnicima, navode nezavisne.

Pozitivna iskustva 

"Konkretno, želimo izgraditi klaonicu koja bi bila najveća na prostorima BiH, a meso bi se sa ovih prostora izvozilo direktno u Tursku. Naša zemlja u proteklom periodu ima pozitivna iskustva kada je riječ o mesu koje na tursko tržište dolazi iz vaše zemlje i pored nekih problema koji su se pojavili u posljednje vrijeme", istakao je Fahretin Pojraz, predstavnik pomenute delegacije.

Premijer Rošić, istakao je kako postoji veliki interes kada je riječ o turskim ulaganjima na ovim prostorima, dodavši kako je stočarstvo poljoprivredna grana koja se posljednjih godina nalazi u ekspanziji.

Stočarstvo posebno stimulisano

"Mi smo prepoznali potencijal stočarstva i proizvođači su u protekloj godini posebno stimulisani, a značajne subvencije smo predvidjeli i za ovu godinu. Realizacija jednog ovakvog projekta imala bi ogroman značaj za našu poljoprivredu", istakao je Rošić.

Gosti iz Turske su potom, u pratnji domaćina, obišli nekoliko objekata u državnom vlasništvu koji bi mogli da posluže u pomenute svrhe, a dogovoreno je da se razgovori o svemu konkretizuju u narednom periodu.

Foto: Bigstockphoto/asayenka


Tagovi

Mesna industrija Klaonica Husein Rošić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...