Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgajanje jagode
  • 25.02.2018. 07:30

Čišćenje zasada jagode tokom proljeća

Čišćenje zasada jagode tokom proljeća povećava prinos i umanjuje mogućnost pojave oboljenja.

  • 13.097
  • 1.045
  • 0

Uzgajivači jagode, amateri i profesionalci, će sa prvim danima proljeća imati pune ruke posla. Prve, lijepe dane proljeća potrebano je iskoristiti za čišćenje usjeva i bokora jagode. Ovo je zahtjevan posao koji traži mnogo vremena, rada i znanja, ali bez obavljenog proljećnog čišćenja prinos jagode se može smanjiti i za 70%. Zasadi koje se čiste imaju niz prednosti: veći je prinos, plodovi su krupniji i sa većim procentom suve materije, bolje je zrenje plodova i obojenost, smanjuje se pojava bolesti i napad štetočina.

Čišćenjem pripremamo bokor jagode za novu vegetaciju

Čišćenje usjeva i bokora jagode je odličan start za novu sezonu prošlogodišnjih i starijih zasada jagode. U standardne operacije ubrajamo uklanjanje korova, đubrenje  i zaštitu usjeva, a čišćenje bokora je specifično za jagode i obavlja se prije đubrenja i zaštite usjeva. U kontitnentalnim područjima čišćenju zasada jagode se pristupa početkom matra, odnosno čim vremenske prilike to dozvoljavaju.

Prvi korak u čišćenju bokora je uklanjanje osušenog lišća koje je odumrlo tokom zime. Potrebno je ukloniti i sve stare listove koji na sebi imaju vidljive simptome oboljenja (najčešće se radi o pjegavosti lista jagode). Na ovaj način ćemo bokor osloboditi od suvišnog lišća, smanjiti mogućnost da štetočine u starom lišću pronađu skrovište. Uklanjanjem zaraženog lišća smanjuje se inokulacioni potencijal, odnosno smanjuje se količina prouzrokovača oboljenja i onemogućavamo ostvarivanje novih zaraza.

Ukloniti stolone koji su se razvili tokom zime

Čišćenjem starih listova i uklanjanjem stolona omogućavamo da se zemlja oko bokora brže zagrije i na taj način obezbjeđujemo raniju aktivnost korijena bokora jagode. To će dovesti do ranijeg kretanja vegetacije, formiran i dozrijevanja plodova. Čišćenje listova i uklanjanje stolona najlakše ćemo uraditi upotrebom voćarskih makaza ili makaza za ruže. U manjim, amaterskim zasadima mogu se koristiti i obične, stare makaze.

Drugi korak, koji je i najvažniji u procesu čišćenja, je uklanjanje slabije razvijenih i suvišnih bokornica jagode iz bokora. Bokor jagode se oslobađa od viška tačaka rasta, jer bi razvoj velikog broja bokornica jagode doveo do formiranja velikog broja slabo diferenciranih cvijetnih drški. To bi na kraju rezultiralo smanjenjem prinosa i kvaliteta formiranih plodova koji bi ostali sitni, nedovoljno zreli i sa usporenim dozrijevanjem, podložni pojavi truleži ploda.

Unutar bokora jagode stvara se veliki broj novih bokornica – biljčica. Uklanjanje suvišnog broja bokornica i sitnih bokornica vrši pred početak vegetacije dok bokor još uvijek miruje. Ostavljaju se 2 do 4 bokornice u bokoru koje su najbolje razvijene, dok se preostale uklanjaju pomoću dezinfikovanog noža. Prilikom uklanjanja bokornica paziti da se ne oštete bokornice koje ostavljamo.

Nakon što smo završili čišćenje zasada jagode potrebno je izvršiti malčiranje, dodavanje humusa ili zagrtanje što će obezbjediti bolje ukorjenjavanje bokora.

Foto: Pixabay.com/leoleobobeo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.