Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Suša u Europi
  • 03.06.2020. 07:30

Suša: U Belgiji zabranili navodnjavanje iz Ysera, u Ukrajini manji prinosi pšenice

Poljoprivrednici iz Belgije i Ukrajine već se ozbiljno suočavaju s problemima zbog suše. Tako je prošli mjesec u Belgiji bio jedan od najsušnijih perioda još od 19. vijeka.

Foto: JumpStory
  • 165
  • 19
  • 0

Za javnost suša znači ograničenje vode u domaćinstvu, za poljoprivrednike je to gubitak usjeva i prihoda, za industriju gubitak proizvodnje i radnih mjesta, a za okoliš gubitak flore i faune. Zbog klimatskih promjena veći dio svijeta snosi posljedice - neki se dijelovi bore s poplavama, a u nekim je suša već uzrokovala ozbiljne probleme.

Suša prijeti Europi i ove godine?

Naime, poljoprivrednici iz Belgije i Ukrajine već se ozbiljno suočavaju s problemima zbog suše. Tako je prošli mjesec u Belgiji bio jedan od najsušnijih perioda još od 19. vijeka, a nepovoljni uslovi zaustavili su rast usjeva i smanjili prinose u poljoprivrednoj regiji zapadne Flandrije.

Odluka o zabrani crpljenja vode iz rijeke Yser

Guverner regije, Carl Decaluwe zabranio je navodnjavanje iz potoka koji teku niz rijeku Yser nekon što je njen nivo pao ispod 2,9 metara. Za reuters je izjavio: "Morali smo to učiniti jer bi u suprotnom štetu bilo nemoguće nadoknaditi", dodavši kako bi dugotrajna suša mogla regiju koštati i desetine miliona eura. Kaže i kako nisu vidjeli tako nizak vodostaj Ysera već 30 godina, a doživljavaju najsušnije sedmice u posljednjih 120 godina.

Suša i slana voda smanjit će prinose voća i povrća za trećinu?

Poljoprivrednike koji vodu za navodnjavanje obično crpe iz te rijeke, donesena zabrana ostavila je da čekaju kišu.

Očekuju samo polovinu uobičajenih prinosa

"U normalnim uslovima imamo 50 do 60 tona kukuruza po jutru, ali sada ćemo morati bit zadovoljni sa samo polovinom od toga i to pod uslovom da ponovo padne kiša", rekao je Joel Van Coppenolle, poljoprivrednik iz Kaaskerke.

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Europska unija smanjila je prognoze prinosa za gotovo sve usjeve u maju jer su se zapadna i srednja Europa suočile s drugim mjesecom nadprosječnih temperatura i niskim količinama padavina.

Neki dijelovi Belgije suočavaju se sa sušom već četiri godine zaredom. Naučnici kažu da klimatske promjene pogoršavaju uslove narušavajući "mlazni tok" sjeverne hemisfere zračnih struja, što može značiti da vremenski uslovi duže traju. "Mogla bi padati kiša nedjeljama, a može se dogoditi i da suša traje nedjeljama", zaključuje David Dehenauw iz belgijskog meteorološkog instituta.

Ugrožene žitarice u južnoj Ukrajini

Državni meteorološki centar iz Ukrajine navodi da će suša dovesti do smanjene žetve ozime pšenice u sezoni 2020/21. "Žetva ozime pšenice u nadolazećoj marketinškoj godini predviđena je na 23,3 miliona tona što je pad u odnosu na 26 miliona tona u sezoni 2019./20.", rekla je Tetyana Ademenko, voditeljica za poljoprivrednu u meteorološkom centru. Ona kaže da je velika suša u cijeloj južnoj Ukrajini glavni razlog za smanjenje prinosa.

Ukrajina je četvrti izvoznik pšenice na svijetu, a u toj zemlji ubrano je rekordnih 75 mil. t žitarica u prošloj sezoni, prema podacima njihovog Ministarstva za razvoj privrede, trgovine i poljoprivrede. Takođe, u tom su razdoblju izvzeli rekordnih 53 miliona tona.

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

Gledajući unaprijed za razdoblje 2020./21., ukrajinski ministar privrede Ihor Petrashko rekao je u maju kako ta zemlja razmatra ograničenja u trgovini žitaricama. Poručio je da će Ukrajina težiti ravnoteži između zarade u stranoj valuti i sigurnosti hrane zbog pandemije koronavirusa koja je započela početkom godine i nastavlja svoje širenje.

Prema podacima Svjetske meteorološke organizacije, efekti suše i gubici u poljoprivrednoj proizvodnji i povezanim poduzećima koštaju i do 8 milijardi američkih dolara godišnje. Ti će se izazovi povećavati zbog klimatskih promjena, većim privrednim aktivnosti kao i porastom stanovništva, a prema UN-ovim podacima do 2050. godine na planeti će živjeti 9,7 milijardi ljudi.


Tagovi

Suša Belgija Ukrajina Klimatske promjene Gubitak prinosa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Šta će prilagođavanje EU zakonodavstvu značiti za sektor mljekarstva BiH?

24

  • 26.03.2024. - 12.04.2024.

Glasova: 13

Katastrofu, propast ćemo! 54,2%

Glasova: 7

Prosperitet, bit će nam bolje 29,2%

Glasova: 2

Sve će biti isto 8,3%

Glasova: 2

Ne zanima me ni EU, ni mljekarstvo 8,3%

Pregled ankete

Pregled ankete