Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Crnomorsko tržište
  • 01.06.2020. 15:00

Pada interes i cijena za prošlogodišnji urod na crnomorskom tržištu žitarica

Rumunija je izvezla rekordnu količinu ječma, a u Rusiji pada interes za prošlogodišnji urod žitarica.

Foto: Depositphotos/Sodel_Vladyslav
  • 83
  • 7
  • 0

Prema najnovijim podacima, Rumunija je u aprilu, sezone 2019./'20. izvezla rekordnu količinu ječma, a Saudijska Arabija je bila ključni kupac, javlja UkrAgroConsult.

U razdoblju od jula do aprila 2019./20. rumunski je izvoz povećan za 39%, u odnosu na isto razdoblje prošle sezone, zahvaljujući pojačanom tempu izvoza u martu i aprilu, a prvenstveno u Saudijsku Arabiju.

U strukturi izvoza udio najvećeg kupca, porastao je na 43% s ranijih 32%, a zbog usporenog izvoza na početku sezone. No, taj je broj još uvijek ispod 70% prošlogodišnjih.

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Podsjetimo, ova je zemlja u aprilu najavila zabranu određenih žitarica, a u sklopu mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa. 

Pad prinosa u ruskom južnom okrugu

Kada je riječ o takođe velikom izvozniku žitarica, Rusiji, ondašnje tržište svjedoči situaciji tipičnoj za međusezonsko razdoblje - interes za stari urod je u opadanju dok je za novim sve veća potražnja. Cijena starog nastavlja padati, za 2 USD po metričkoj toni nedjeljno, a ne očekuje se nova potražnja zbog potrošene izvozne kvote za pšenicu. 

Cijena novih usjeva rasla je nakon što je rusko Ministarstvo poljoprivrede smanjilo prognozu za urod žitarica na 120 MMT zbog pada prinosa u južnom okrugu.

Podsjetimo, Rusija je još krajem marta donijela rezoluciju o kvantitativnom ograničenju izvoza žitarica u države koje nisu članice Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Kako bi održali privredni razvoj u razdoblju širenja infekcije koronavirusom, do 30. juna je uvedena kvota od 7 miliona tona pšenice, raži, suražice, ječma i kukuruza. Tada je odlučeno da, nakon što se ova količina potroši, isporuke izvan EAEU biti će zaustavljene. 

Očekivali su da će izvoz biti obustavljen sredinom maja, ali to se dogodilo već krajem aprila. 

Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

U Rusiji ne planiraju povećati kvote za drugo tromjesječje, a njihovo bi ministarstvo poljoprivrede moglo ovaj mehanizam zadržati i u novoj marketinškoj sezoni 2020/21. 

Sjetva kukuruza u Ukrajini

Kada je riječ o još jednoj crnomorskoj zemlji koja takođe vodi politiku čuvanja zaliha žitarica, Ukrajini, ondje je, izvještava UkrAgroConsult, do 21. maja, obavljena sjetva kukuruza gotovo u sto postotnom planiranom obimu (97,5%), a posijano je 5.389.000 hektara. Nakon toga slijedi suncokret (95,2%) na 6.196.000 hektara, soja (86,8%) dok su heljda i proso posijani tek u polovičnom obimu (50,8% i 52,3%). 

Raste svjetska proizvodnja, potrošnja i snabdjevenost pšenicom?

I Ukrajina je razmišljala o ograničenju izvoza kukuruza, a bili su spremni zabraniti i izvoz pšenice do kraja 2019-20. merkantilne godine ako prodaja premaši dogovorena ograničenja. 

U svakom slučaju, biti će ovo zanimljiva sezona kada je riječ o žitaricama, posebno pšenici, koju već sada nazivaju "žutom naftom". Podsjećamo, prema zadnjim procjenama USDA, proizvodnja pšenice u svijetu u 20./21. godini bi trebala biti oko 768.49 miliona tona, što predstavlja porast od 4,17 mil. tona u odnosu na razdoblje 2019./2020.


Tagovi

Crnomorsko tržište Žitarice Izvoz Sjetva Cijena Potražnja Prošlogodišnji urod


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.