Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrambeni nacionalizam
  • 19.05.2020. 07:30

Šta je prehrambeni nacionalizam i hoće li dovesti do nelojalne konkurencije?

Prošle je sedmice francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume pozvao građane na prehrambeni, poljoprivredni patriotizam. Konkretno, da kupuju francuske jagode i paradajz, a ne španske, iako su one jeftinije. Sada se već govori o prehrambenom nacionalizmu.

Foto: Depositphotos/kasto
  • 176
  • 21
  • 0

Prehrambeni nacionalizam - izraz je uzrokovan pandemijom koronavirusa. Prvo je njime opisana politika Rumunije, Rusije, Ukrajine i Kazahstana koje su uvele ograničenja u izvozu žitarica kako bi zaštitili domaće tržište.  

No, sada se primjenjuje i za politiku onih vlada koje građanima poručuju da kupuju lokalne proizvode, novčanim sredstvima spašavaju domaće proizvođače i tako podstiču nelojalnu konkurenciju. Na portalu Politico čak pišu o kulinarskom jingoizmu koji prijeti jedinstvenom tržištu EU-a. 

Naime, prošle je sedmice francuski ministar poljoprivrede Didier Guillaume pozvao građane na prehrambeni, poljoprivredni patriotizam. Konkretno, da kupuju francuske jagode i paradajz, a ne španske, iako su oni jeftiniji. 

Neke su zemlje otišle i dalje. 

U Poljskoj prozvali prerađivače mlijeka 

Poljska vlada imenovala je i tako posramila 15 domaćih prerađivača mlijeka koji su uvozili sirovinu iz drugih zemalja EU, umjesto da ga otkupljuju od domaćih mljekara. Ovakvim su potezom željeli ojačati sektor pogođen koronavirusom. I nakon što su uklonili popis sa svoje službene stranice, ondje i dalje stoji izjava kako "ekonomski patriotizam tih preduzeća izaziva zabrinutost". Ovaj je potez razbjesnio poljsko udruženje mljekara te su komentarisali da bi se "zemlja koja se ponosi izvozom visokokvalitetne hrane, trebala suzdržati od bilo kakvih protekcionističkih inicijativa". Napomenuli su kako njihov mliječni sektor izvozi oko 30 posto svoje proizvodnje. 

Slična je situacija i u Austriji. Podsjetimo, prvo je bečki gradonačelnik Michael Ludwig pozvao svoje sugrađane da kupuju domaće proizvode kako bi time pomogli osigurati radna mjesta i ojačati lokalnu privredu. "Kupovinom domaćih proizvoda možemo doprinijeti i klimatskim promjenama jer se tako smanjuje transportna udaljenost između proizvođača i potrošača", izjavio je tada.  

Nakon toga je i austrijska ministrica poljoprivrede Elisabeth  Köstinger najavila da vlada radi na "regionalnom bonusu" za hranu, čime bi lokalna hrana dobila određene prednosti kako bi ojačala sektore pogođene krizom zbog Covid-19 virusa, javljaju tamošnji mediji. Ipak, naglasili su da će taj proces morati biti u skladu s međunarodnim trgovinskim i EU standardima. 

Pijte i jedite domaće

Francuska vlada je još u martu pregovarala sa supermarketima oko kupovine lokalne hrane pa sada najveći trgovački lanci poput Carrefour i E.Leclerc hranu nabavljaju od lokalnih poljoprivrednih gazdinstava. 

Slično je i u Engleskoj. Predsjednica Nacionalnog saveza poljoprivrednika Engleske i Walesa Minette Batters ovog je mjeseca poručila zastupnicima u Donjem domu da će pisati vladi da zatraži nabavku stopostotne britanske hrane kad god je to moguće. Slične pozive uputilo je i portugalsko, grčko i bugarsko ministarstvo.

Podsjetimo, belgijski farmeri su molili svoje građane da povećaju konzumaciju prženih krompirića jer će im propasti 750.000 tona krompira nagomilanih u skladištima. Od francuza se tražilo da jedu više sira, a Britanci da piju više čaja. 

Pa i sam EU komesar za poljoprivredu Janusz Wojciechowski je na sastanku s predstavnicima Copa Cogece krajem aprila izjavio: "Moramo osigurati samodostatnost poljoprivrede, ne smijemo zavisiti od uvoza. Isto tako važno je napraviti balans da naša roba dođe na lokalno tržište i da nema prepreka." No, kasnije je komentarisao kako treba pratiti situaciju jer postoji rizik od nepoštene konkurencije na zajedničkom tržištu. 

Klöckner upozorava na potrošački nacionalizam

Na tom je tragu i izjava njemačke ministrice poljoprivrede. Naime, Julija Klöckner je svoje kolege upozorila na "potrošački nacionalizam". Naglasila je da bi se zemlje EU trebale suzdržati od sprovođenja protekcionisitčkih politika u pomaganju u oporavku svojih privreda. 

U korist nelojalnoj konkurenciji ide i to što je osam zemalja, članica EU iskoristilo privremena, opuštena pravila tržišnog takmičenja te su za svoje poljoprivrednike izdvojili više od 1,2 milijarde eura državne pomoći. 

Podsjetimo na najnoviji takav primjer. Zbog velikih gubitaka, Europska je komisija utvrdila program u vrijednosti 650 miliona eura koji će nizozemskim firmama u sektoru cvijeća, vrtlarstva, ali i uzgoja krompira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima.

Opravdano se možemo zapitati hoće li ovakvi postupci narušiti do sada ravnopravne uslove na jedinstvenom EU tržištu. Posljedice će pokazati vrijeme. 


Tagovi

Prehrambeni nacionalizam Nelojalna konkurencija Patriotizam Domaća hrana Lokalna hrana Pandemija Covid 19


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

64


Glasova: 28

Da 43,8%

Glasova: 25

Ne 39,1%

Glasova: 11

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 17,2%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]