Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz kukuruza
  • 27.04.2020. 15:00

I Ukrajina će ograničiti izvoz kukuruza?

Ukrajina se povela za susjednom Rumunijom i Rusijom koje su ovoga mjeseca ograničile izvoz žitarica zbog poremećaja uzrokovanih globalnom pandemijom Covid-19.

Foto: Depositphotos/smereka
  • 240
  • 22
  • 0

Nakon Rumunije, a onda i Rusije, Ukrajina takođe razmišlja o ograničenju izvoza kukuruza. Zamjenik ministra poljoprivrede, Taras Vysotskiy za reuters je u prošli petak izjavio kako će o tome pitanju, vladini dužnosnici razgovarati ove sedmice. 

Iako nije rekao zašto se razmatra ovo pitanje, logično je zaključiti kako su se, na neki način poveli za susjednom Rumunijom, ali i Rusijom koje su ovaj mjesec ograničile izvoz žitarica, a zbog poremećaja uzrokovanih globalnom pandemijom Covid-19

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Ukrajina je, podsjetimo, u vegetacijskoj 2018/2019. izvezla rekordnih 50,4 milion tona žitarica, mahunarki i brašna, što je 23% više u odnosu na prethodnu sezonu. Ubrali su gotovo 36 miliona tona kukuruza. 

Ranije ovog mjeseca u toj su zemlji priopćili kako su spremni zabraniti i izvoz pšenice do kraja 2019-20. marketinške godine ako prodaja premaši dogovorena ograničenja. 

Rusija uvela kvote od 7 miliona tona žitarica

Kada je riječ o Rusiji, još su krajem marta donijeli rezoluciju o kvantitativnom ograničenju izvoza žitarica u države koje nisu članice Euroazijske ekonomske unije (EAEU). Kako bi održali privredni razvoj u razdoblju širenja infekcije koronavirusom, do 30. juna je uvedena kvota od 7 miliona tona pšenice, raži, suražice, ječma i kukuruza. Nakon što se ova količina potroši, isporuke izvan EAEU bit će zaustavljene

Privremena zabrana izvoza žita do kraja juna?

Na osnovu dosadašnjeg tempa popunjavanja kvota, očekuje se da će izvoz biti obustavljen već sredinom maja. U Rusiji ne planiraju povećati kvote za drugo tromjesječje, a njihovo bi ministarstvo poljoprivrede moglo ovaj mehanizam zadržati i u novoj marketinškoj sezoni 2020/21, izjavila je ovoga mjeseca zamjenica ministra poljoprivrede Oksana Lut. 

Od ovih ograničenja najviše strahuje Egipat, najveći svjetski kupac pšenice koji je već rezervisao 180.000 tona kako bi osigurao strateške rezerve uslijed pandemije. 


Tagovi

Izvoz žitarica Izvoz kukuruza Ukrajina Rusija Pandemija Covid-19 Kvote


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer