• Zabrana izvoza
  • 14.04.2020. 15:00
  • Rumunija

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

U vrijeme vanrednog stanja u Rumuniji će biti zabranjen i obustavljen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarstva.

Foto: JumpStory
  • 578
  • 212
  • 0

Rumunija, zemlja koja je prošle godine bila vodeća u proizvodnji kukuruza, pretekavši Francusku, najavila je zabranu izvoza određenih žitarica, a u sklopu mjera u borbi protiv pandemije koronavirusa, izvjestili su tamošnji nacionalni mediji. 

"U vrijeme vanrednog stanja biti će zabranjen i obustavljen izvoz pšenice, ječma, zobi, kukuruza, soje, brašna, biljnog ulja, šećera, keksa, kolača i svega što se tiče pekarstva", izjavio je rumunski ministar unutarnjih poslova Marcel Vela na nedavnoj medijskoj konferenciji nazvavši ovo izuzetno važnom odredbom kojom žele osigurati domaću snabdjevenost tokom krize uzrokovane Covidom-19. 

Kupovina poljoprivrednih proizvoda unutar EU 

EU zemlje još uvijek mogu kupiti navedene proizvode iz Rumunije samo u slučaju da ih interno trebaju, odnosno da ih ne planiraju izvoziti dalje. 

"Kupovina poljoprivrednih proizvoda unutar EU-a može se obaviti samo ako država članica dokaže da su kupljeni proizvodi namijenjeni za vlastitu, odnosno zajedničku potrošnju, a ne za izvoz", navodi se u dokumentu uredbe. 

Takođe, u njoj stoji da poljoprivrednici, ribari i pčelari kojima je to primarni izvor prihoda smiju napustiti svoje domove uprkos strogim mjerama ograničenja kretanja u Rumuniji koje traju još od 16. marta. 

Raste uzgoj kukuruza u Brazilu

Kada je riječ o stanju žitarica na globalnom nivou, prošlogodišnja suša uzrokovala je smanjenje proizvodnje kukuruza u Brazilu, navodi world-grain.com. Očekuje se da će domaća potražnja za tom žitaricom usporiti jer Covid-19 utiče na potražnju za bioetanolom koji se dobija iz ove žitarice. 

"Rekordni izvoz od gotovo 40 miliona tona u razdoblju od 2018. do 19. godine znatno je potrošio zalihe dok snažna unutarnja potražnja iz sektora peradarstva ili stočarstva sugeriše da će Brazil potrošiti veći dio trenutnog usjeva", navodi USDA.

Predviđa se da će proizvodnja kukuruza u sezoni 2020./21. dosegnuti 103 miliona tona, a potrošnja takođe narasti na 69 miliona tona.


Tagovi

Zabrana izvoza Rumunija Žitarice Pandemija Koronavirus EU


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Snijeg i sunce 🤭🙃