Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pomoć državama
  • 14.05.2020. 15:00

Sa 650 miliona eura nadoknađuju štetu u cvjećarstvu, vrtlarstvu i uzgoju krompira

Zbog velikih gubitaka, EK je utvrdila program u vrijednosti 650 miliona eura koji će nizozemskim kompanijama u sektoru cvijeća, vrtlarstva, ali i uzgoja krompira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima.

Foto: JumpStory
  • 59
  • 8
  • 0

Koronavirus pomrsio je planove nizozemskih uzgajivača tulipana koji su se zbog pandemije odlučili na uništavanje ne samo ovoga cvijeća, nego i ruža, hrizantema i drugih vrsta. Prema vladinim podacima, Nizozemska ima 44% udjela u svjetskoj trgovini cvjetnim proizvodima i 77% udjela u proizvodnji cvjetnih lukovica.

Upravo je zbog velikih gubitaka Europska komisija utvrdila program u vrijednosti 650 miliona eura koji će nizozemskim kompanijama u sektoru cvijeća, vrtlarstva, ali i uzgoja krompira nadoknaditi gubitak prihoda ili dodatnih troškova koji su povezani s padom potražnje za njihovim proizvodima, u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Od ukupnog iznosa, 600 miliona eura biti će dodijeljeno za pomoć poljoprivrednicima i trgovcima u sektoru cvijeća i firmama iz posebnog hortikulturnog sektora te može pokriti maksimalno 70% gubitka prihoda ili dodatnih troškova dok će preostalih 50 mil. eura biti dodijeljeno uzgajivačima krompira i pokriti najviše 44% štete.

Nizozemci uništavaju cvijeće - lukovicama tulipana hrane krave

Komisija smatra da se epidemija koronavirusa može smatrati izuzetnom pojavom jer je riječ o vanrednom, nepredvidivom događaju koji ima značajan ekonomski uticaj. Kao rezultat, opravdane su vanredne intervencije država članica za naknadu štete povezane s izbijanjem. Komisija je stoga zaključila da je shema u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama.

Kanada pomaže s 252 miliona kanadskih dolara

I kanadski premijer Justin Trudeau najavio je paket hitne pomoći od 252 mil. kanadskih dolara poljoprivrednicima i prerađivačima hrane, međutim, ta su sredstva daleko manja od fonda za hitne slučajeve u iznosu od 2,6 milijardi dolara koji je zatražila Kanadska poljoprivredna federacija, navode tamošnji mediji. 

Novac se može upotrijebiti za kupovinu lične zaštitne opreme za radnike, prilagođavanje zdravstvenih protokola i podršku drugim mjerama društvenog distanciranja, pojasnio je Trudeau.

Od 252 mil. kanadskih dolara, 77 mil. namijenjeno je prerađivačima hrane u kupovini zaštitne opreme za radnike i proširivanju domaćih kapaciteta za preradu, 125 miliona proizvođačima goveda i svinja dok je 50 mil. usmjereno programu nabavke viška hrane kao nadoknadu oštećenim proizvođačima.

Podsjetimo, Francuska je odobrila sredstava za pomoć svojim vinarima, a nakon pada potražnje za vinima zbog zatvaranja restorana, kafića i barova kao i manjeg izvoza zbog dodatnih američkih carina. 

Daju 140 miliona eura potpore za destilaciju vina u etanol

Ipak, te mjere nisu udovoljile zahtjevima sindikata. Francuski nacionalni savez sindikata poljoprivrednika (FNSEA) je očekivao više. 


Tagovi

Nizozemska Europska komisija Pomoć poljoprivrednicima Cvijeće Uzgoj krompira Kanada Korona virus


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Da li u BIH nedjeljom i državnim praznicima zabraniti radove koji remete javni red i mir?

55


Glasova: 24

Da 43,6%

Glasova: 22

Ne 40,0%

Glasova: 9

Ne zanima me ni rad ni nedjelja 16,4%

Pregled ankete

Pregled ankete