Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Domaći proizvodi
  • 25.04.2020. 07:30

Gradonačelnik Beča pozvao građane da kupuju domaće

Kako bi domaći proizvodi bili dostupni svima, grad Beč odlučio je uspostaviti i posebnu online platformu gdje lokalni dobavljači mogu predstaviti svoje proizvode, a građani naručiti njihovu dostavu na svoj kućni prag.

Foto: Depositphotos/Vera_Petrunina
  • 113
  • 19
  • 0

Kao i sve ostale države i austrijska vlada još je u martu donijela niz mjera za sprječavanje širenja koronavirusa. U Beču su tako zatvorene hiljade trgovina, restorana i kafića, a lokalni dobavljači u početku su se našli u neizvjesnoj situaciji. No, svi su odahnuli zahvaljujući odluci koju je Grad Beč još 14. aprila donio o dozvoli rada trgovina na malo.

"Svoja vrata sada mogu otvoriti svi dućani koji se nalaze u prostoru manjem od 400 m2, pridržavajući se pritom ograničenja broja kupaca koji se tamo istovremeno smiju nalaziti. U gradu Beču je to, prema procjenama, oko 4.600 trgovina među kojima su mali dućani mješovite robe, manje prodavaonice odjeće, knjižare, papirnice, cvjećarnice kao i razne trgovine lokalnih dobavljača prehrambenih proizvoda", stoji u priopćenju Grada Beča. 

Pozivaju na kupovinu domaćeg, stvorena je i online platforma

Bečki gradonačelnik Michael Ludwig pozvao je svoje sugrađane da kupuju domaće proizvode kako bi time pomogli osigurati radna mjesta i ojačati lokalnu privredu. "Kupovinom domaćih proizvoda možemo doprinijeti i klimatskim promjenama jer se tako smanjuje transportna udaljenost između proizvođača i potrošača", naglasio je gradonačelnik.

Kakvu hranu Europljani kupuju tokom pandemije koronavirusa?

Poljoprivrednici u ovom gradu s 1,8 miliona stanovnika danas uzgajaju čak 40 različitih vrsta povrća čiji godišnji urod dosegne preko 70.000 tona. Među kupcima su pri tom najpopularnije povrtne vrste kao što su paradajzi, krastavci, salate i krompiri.

Kako bi domaći proizvodi bili dostupni svima, grad Beč odlučio je uspostaviti i posebnu online platformu gdje lokalni dobavljači mogu predstaviti svoje proizvode, a građani naručiti njihovu dostavu na svoj kućni prag.

I naši RPG-ovi se mogu pronaći na internetu

Nije Austrija jedina koja se zauzima za svoje domaće proizvođače, brojne države kao što su Francuska, Italija, Rumunija, Velika Britanija preduzimaju razne mjere, kao što je otvaranje tržnica i malih marketa kako bi spasile svoje lokalne proizvođače.

Mogu li se u BiH poljoprivredni proizvodi naručiti preko interneta?

I BiH je, kako bi pomogla svojim proizvođačima, promociju RPG prenijela i u digitalnom obliku. Tako možete na društvenim mrežama i raznim stranicama ili na aplikacijama prodavati svoje proizvode, ali isto tako i kupovati od naših domaćih proizvođača. 


Tagovi

Beč Domaći proizvodi Michael Ludwig Online platforma Lokalni proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.