Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prinosi pšenice
  • 21.05.2020. 07:30

Suša će uzrokovati znatno manje prinose pšenice u Rumuniji

Rumunija zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obimu prodaje pšenice, a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

Foto: JumpStory
  • 72
  • 7
  • 0

Rumunija će ove godine zbog dugotrajne suše proizvesti znatno manje pšenice, ali kako tvrde stručnjaci i poljoprivrednici, višak bi trebao biti dovoljan za ponudu na međunarodnom tržištu.

"Na dvostrukom smo udaru. Svjedoci smo vrlo loše godine za pšenicu, nalik 2002. kada su biljke zimi smrzle jer nije bilo snježnog pokrivača, a uslijedilo je proljeće bez kiše", rekao je bivši rumunski ministar poljoprivrede Petre Daea i dodao kako je prema zadnjim podacima s terena u 10 od ukupno 41 regije urod oštećen i do 100%, izjavio je za reuters

Oprezna Rumunija: Zabranjuju izvoz žitarica, ali i pekarskih proizvoda

Laurentiu Baciu, poljoprivrednik u istočnoj Rumuniji, na granici s Moldavijom, rekao je da je 80 do 90% od njegovih 650 hektara polja pod pšenicom oštećeno. "Čak i ako sada padne kiša, ona neće biti dovoljna. Svi očekujemo puno manje prinose, možda čak i za pola, nego prošle godine“, rekao je Baciu.

Prošle godine ostvarila rekordne prinose

Rumunija zauzima drugo mjesto među zemljama Europske unije po obimu prodaje pšenice, a zajedno s Francuskom i Rusijom glavna je izvoznica te žitarice na Bliski istok, s Egiptom kao glavnim kupcem.

Ova država prošle godine ostvarila je rekordni prinos te žitarice, od oko 10 miliona tona na 2,1 mil. hektara dok poljoprivrednici i trgovci u ovoj godini očekuju 5 do 7,4 mil. t. Ukupna žetva žita u Ukrajini u 2019. do 2020. iznosila je 75 mil. t, što je takođe rekord.

Domaća potrošnja kreće se u rasponu od 2,5 do tri mil. t, što bi značilo višak za izvoz od dva do 4,9 mil. t. Manji urod zbog prekomjerne suše imati će i dobrih strana jer će spriječiti pojavu bolesti ergot (koju uzrokuje gljivica Claviceps purpurea), a to je ključni uslov na egipatskim konkursima, ističu stručnjaci.

Tržište EU i dalje najvažnije za ukrajinski kukuruz

Gledajući unaprijed, ukrajinski ministar privrede Ihor Petrashko izjavio je kako ta zemlja razmatra ograničenje u trgovini žitom te dodao kako je najbitnije uspostaviti ravnotežu između zarade u stranoj valuti i sigurne snabdjevenosti hranom za vrijeme pandemije.

Vlada bi tek trebala objaviti službene procjene, a u aprilu je iznenadila tržišta obustavom izvoza pšenice na nedjelju dana zbog straha da će globalne mjere zaustavljanja pandemije korona virusa podstaknuti veliki talas kupovina radi povećanja zaliha.


Tagovi

Rumunija Izvoz pšenice Prinosi Suša Izvoz Egipat


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić