• Žitarice i uljarice
  • 16.11.2019. 08:00

Tržište EU i dalje najvažnije za ukrajinski kukuruz

Iz Ukrajine u inostranstvo u oktobru je otpremljeno nešto više od 2,3 miliona tona kukuruza. Ovo je apsolutni rekord, od kada je ova država nezavisna.

Foto: Depositphotos/cboswell
  • 166
  • 10
  • 0

Prema zvaničnim podacima, izvoz žita 2019/20 iz Ukrajine iznosio je 20,9 miliona tona (+5,95 miliona tona više nego u istom periodu godinu ranije), izvještava Black Sea Grain.

Konkretno, ukrajinski izvoznici su u inostranstvo otpremili 12,2 miliona tona pšenice (+ 49,7%), 3,36 miliona tona ječma (+ 13,9%), pet miliona tona kukuruza (+ 44,5%) i 5.000 tona raži (-92,1% manje nego u istom periodu 2018. godine).

Pored toga, izvezeno je i 131.100 tona pšeničnog brašna (+57.000 tona).

Jesen u Ukrajini ostat će zapamćena po velikom izvozu kukuruza

Deseti mjesec pokazao se kao dobar za izvoz ukrajinskog kukuruza. U inostranstvo je otpremljeno nešto više od 2,3 miliona tona. Ovo je apsolutni rekord za oktobar od kada je Ukrajina nezavisna država. Postignuće je tim značajnije jer je u pitanju tek drugi mjesec vegetacione sezone, a žetva kukuruza još uvijek nije bila završena, izvještava UkrAgroConsult.

Kao i do sada, glavni kupac ukrajinskog kukuruza je Evropska unija. U oktobru su najveće pošiljke otišle u Holandiju i Španiju. Trebalo bi napomenuti da su isporuke u EU smanjene za dva odsto u odnosu na isti mjesec prošle sezone.

Pored EU, ukrajinski kukuruz tradicionalno je tražen i u Egiptu, Turskoj i Kini.

Tempo izvoza u Egipat bio je posebno dinamičan. Isporuke u prva dva mjeseca ove sezone iznosile su 18,5 odsto od ukupnog izvoza u čitavoj prošlogodišnjoj merkantilnoj godini.

Treći najveći izvoznik je Turska. Prema posljednjim podacima, 55% kukuruza koji izvozi Turska je ukrajinskog porijekla.

Ovosezonski trendovi uključuju takođe i pad izvoza u EU i jaču potražnju iz Azije i Sjeverne Afrike.

Žetva soje i suncokreta 99% završena

Prema posljednjem ažuriranju od 11. novembra, sjetva ozimih žitarica zaostaje za 2,2% u odnosu na prošlu godinu. Površina zasijana ozimom repicom već je za 6.500 hektara iznad zvanične prognozirane i veća je za 5,2% u poređenju sa istim prošlogodišnjim prosjekom, prenosi UkrAgroConsult.

Žetva kukuruza usporila je za 10,3% u odnosu na prošlu godinu, a prinos je smanjen za 6,8%. Žetva heljde završena je (67.000 ha požnjeveno od ukupno 68.000 hektara). Žetva prosa je za 70,9% ispred prošlosezonske, sa 18,6% većim prinosom u odnosu na 2018. godinu.

Žetva suncokreta i soje u Ukrajini dovršena je 99%, a preostalo je da bude požnjeveno 56.000 i 20.000 ha.

U Rumunjskoj snabdjevenost tla vlagom, veća nego prethodne godine

Prošle nedelje, visoke temperature vazduha ponovo su bile u čitavoj Rumunjskoj (6,9°C iznad dugoročnog prosjeka). Prosječna temperatura varirala je u rasponu od 9 do 19°C. Čak od 24 do 26°C registrovano je na jugoistoku 6. novembra.

Padavine različitog intenziteta bile su gotovo u čitavoj zemlji, osim na istoku i jugoistoku. Količine su bile značajne na zapadu (20 - 25 mm) i centralnim dijelovima (15 mm). Na jugu i jugozapadu Rumunjske prisutna je jaka zemljišna suša, što usporava rast i razvoj ozimih usjeva.

Trebalo bi napomenuti da je ovogodišnja snabdjevenost vlage veća nego u 2018., kada je suša tla dominirala u svim poljoprivrednim regionima zemlje, osim na malim površinama na zapadu, prenosi UkrAgroConsult.

Kina planira da proširi asortiman proizvoda uvezenih iz Rusije

Kineska delegacija, koja je obišla područja uzgoja i skladištenja pšenice i ječma, kao i proizvođače soje, uljane repice, suncokretove sačme i uljanih pogača, završila je posjetu Rusiji krajem oktobra.

U okviru sprovedene inspekcije, delegacija je u pratnji zaposlenih u Federalnoj službi za veterinarski i fitosanitarni nadzor, posjetila Irkutsk, Rostov, Saratov, Penzu, Kalinjingrad, Samarsku regiju i Republiku Baškortostan.

Osim površina za uzgoj žita, 12 proizvodnih pogona i otpremnih roba, kineski stručnjaci upoznali su se sa radom jedinica ove službe kao što su referentni centar Rostov i filijala Rostov iz Centra za osiguranje kvaliteta i sigurnosti žita i žitarica, prenosi UkrAgroConsult .

U Lipetskom regionu, pokrenut novi projekat za naprednu preradu soje

U specijalnoj industrijskoj ekonomskoj zoni "Lipetsk", u Rusiji, planirano je da se izgradi veliko postrojenje za preradu i proizvodnju sojinog ulja i izolata. Vrijednost investicionog projekta je šest milijardi rubalja.

Početak izgradnje zakazan je za januar 2020. godine, a trebalo bi da bude završen u dvije faze, prenosi UkrAgroConsult. Projektni kapacitet postrojenja nije objelodanjen.


Izvori

Black Sea Grain


Tagovi

Izvoz žita Ukrajinski izvoznici Tempo izvoza Žetva kukuruza Temperature vazduha Zemljišna suša Referentni centar Rostov


Autorica

Ivana Živanić

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.