Pretraga tekstova
Dva najvažnija činioca su smanjene količine padavina i povećana slanost vode što je uzrokovano, primjerice, porastom razine mora i olujnim naletima. Ti bi faktori mogli smanjiti prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne poduzmu mjere.
Istraživači sa jedne londonske škole (London School of Hygiene and Tropical Medicine) otkrili su da prinosima određenog voća, kao što je grožđe ili banane, prijeti smanjenje gotovo trećine prinosa, a sve zbog klimatskih promjena.
Dva najvažnija činioca su smanjene količine padavina i povećana slanost vode što je uzrokovano, primjerice, porastom razine mora i olujnim naletima. Ti bi faktori mogli smanjiti prinose voća za oko 21%, odnosno 28%, ukoliko se ne poduzmu mjere.
Suša bi najviše uticala na grožđe, banane i kikiriki dok bi slanost uticala na agrume, pokazalo je istraživanje.
Ova je studija objavljena u časopisu Environmental Research Letters, a u njoj su provjereni svi dostupni podaci o tome kako će promjena klime uticati na voće, sjemenke i orašaste plodove.
Zanimljivo je da povećane koncentracije ugljičnog dioksida ubrzavaju fotosintezu u biljkama što može dovesti do poboljšanog rasta bobica i kikirikija. Ali, istovremeno dovodi i do porasta temperature predviđene klimatskim promjenama.
Povećana slanost vode može uticati na različite kulture na različite načine, na primjer, faza rasta lješnjaka i reproduktivna faza kikirikija posebno su osjetljiva na sušu, dok su bademi relativno otporni.
Istraživači su otkrili da suša i slanost vode imaju veći uticaj na prinose od viših temperatura - ali, kako piše telegraph.co.uk, to bi moglo biti zato što je objavljeno više istraživanja o suši i njezinu utjecaju na voće i sjemenke nego o visokim temperaturama.
Pauline Scheelbeelk, docentica prehrambene i ekološke epidemiologije na LSHTM i jedan od autorica studije, rekla je da je važno gledati na klimatske promjene i njezin utjecaj na hranu s visokom hranjivom vrijednošću.
Profesorica Scheelbeelk i njezin tim proveli su sličnu studiju na povrću prošle godine - što je također otkrilo da bi klimatske promjene mogle smanjiti prinose za oko trećinu.
"Čini se da voće i povrće nije tako otporno kao što smo mislili. Osim toga, u svijetu u kojem je konzumacija voća i povrća mala - u Velikoj Britaniji samo 20 posto odraslih pridržava se preporuka pet porcija na dan - svako daljnje smanjenje potrošnje moglo bi biti štetno", rekla je.
Dijelovi svijeta koji su posebno ranjivi obuhvaćaju su podsaharsku Afriku, Ameriku i Indiju, pokazalo je istraživanje.
"Budući da je svijet povezan, morat ćemo preispitati kako pronaći održiv i prilagodljiv prehrambeni sustav", izjavio je Scheelbeelk.
Tagovi
Klimatske promjene Suša Slanost vode Pauline Scheelbeelk Prinosi
Autorica
Više [+]
Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Za pola sata 😓
Jasmin Hodžić
prije 2 tjedna
Neko je zapalio , s namjerom , nije dalje isla od druge slike , sto je dobro Neko je zapalio , s namjerom , nije dalje isla od druge slike , sto je dobro