Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Glas poljoprivrednika
  • 12.05.2023. 12:00

Prečešljati sve proizvođače i uvesti porez k’o u Titovo doba?

Hoće li pasti krupne ribe, na koje mnogi ukazuju, ili će se ponovo sve okončati po onoj staroj tresla se gora, rodio se miš?

Foto: Depositphotos/Nolanberg11
  • 204
  • 37
  • 0

Vijest da su inspektori prilikom kontrola otkrili kako je jedan Kalesijanac šest godina prijavljivao uzgoj soje na 24 hektara i za to uredno ubirao poticaje, a da zapravo nema niti pedalj usjeva, poljoprivrednici su dočekali "aplauzom". Poručuju kako ovakvih kontrola treba više te upozoravaju da je na terenu još mnogo takvih.

"E pa nije to jedini skoro svaki je takav sredio mu neko pola pola i tako to ide", komentirala je jedna od naših čitateljica.

U kafanu, umjesto na njivu?

Sve su glasnije i jasnije njihove poruke da je nužno prekontrolirati sve proizvođače, a zabrinjavajuća su i saznanja o navodnom saučešću organa kontrole u nečasnim radnjama. Sudeći po iskustvima naših čitalaca, podatak o imaginarnoj soji s početka ove priče, samo je "kap u moru" neregularnosti pa ističu slijedeće:

"Sve se, nažalost, radi uz pomoć veterinarskih stanica, čiji uposlenici izlaze na teren i aminuju taj lopovluk. Daju potvrde bez pokrića."

"U HNK 80% je takvih, kad sam vidio ko sve ubire poticaj zlo mi bilo. Mene i iste koji su tek krenuli izbace u po’ sezone s novim pravilnikom, a ovi i dalje ubiru plodove nerada. Da još bude žalosnije kontrola tj. komisija te pozove u kafanu, a ne na njivu i stalu da dođu. Pojedini svake godine na istoj njivi siju, sade voce, a u stvarnosti nigdje ništa, ko od svega ovog ima profit sami zaključite."

Da novac "curi sa strane" možda najbolje pokazuje podatak da se svake godine milioni maraka ulažu u poticaje, a proizvodnja pada. Evidentno je da je ovom lancu neko zakazao i da su promjene nužne.

Tresla se gora, rodio se miš

Nisu ovo prve pritužbe na neregularnosti u isplati poticaja. Podsjetimo da je i lani u Parlamentu FBiH povedena rasprava o navodnim prevarama. Međutim, osim konstatiranja da poljoprivredni kriminal postoji, ništa konkretno se nije poduzelo. Tada su poljoprivrednici pozvali da se imenom i prezimenom navedu osobe za koje su sumnja da učestvuju u takvim aktivnostima.

Uslijedila je tišina sve do februara ove godine kada je iz parlamentarnih klupa stigla vijest da će radna grupa izvršiti provjeru ulaganja u poljoprivredu kroz isplaćene poticaje s federalnog nivoa u posljednjih pet godina.

Hapšenja u Tomislavgradu i Kupresu - falsificirali račune da dođu do poticaja

Podsjetimo i da su lani u Tomislavgradu i Kupresu, tri osobe uhapšene jer su uz svoje zahtjeve za ostvarivanje prava na dobivanje poticaja u poljoprivrednoj proizvodnji, prilagali krivotvorene račune, čime je prouzrokovana šteta po budžet FBiH u iznosu većem od 128.000 KM. No, još nema podataka o podizanju optužnice. 

Hoće li pasti krupne ribe, na koje mnogi ukazuju, ili će se ponovo sve okončati po onoj staroj tresla se gora, rodio se miš, moglo bi se naslutiti i kada Federalna uprava za inspekcijske poslove okonča program pojačanih inspekcijskih nadzora na području svih kantona u FBiH, a koji će trajati do avgusta.

BiH zabilježila rekordan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU

Do tada, evidentno izrevoltirani poljoprivrednici poručuju, pored ostalog, i kako je "nabolje u potpunosti ukinuti poticaje i uvesti porez na zemljište kao u Titovo doba jer su poticaji u poljoprivredi najveće leglo korupcije".

Poticati i zaštititi

No, činjenica je da domaću proizvodnju treba poticati i zaštititi, najprije od unutrašnjih malverzacija, a potom i prekomjernog uvoza. Do koje granice ide uvoz pokazala je i Analiza stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2019. - 2022. koju je izradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. 

Kako je navedeno, uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je stalno povećavan iz Evropske unije na tržište BiH te je lani dostigao rekordnih 203,34 miliona KM, što je u odnosu na uvoz iz prethodne godine više za 31%, odnosno čak 49% u odnosu na uvoz iz 2020. godine.  Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU je takođe zabilježio kontinuirano povećanje, no daleko manje od uvoza i prošle godine je iznosio 26 miliona KM.

Proizvođači, pored postalog, u svojim komentarima navode kako je ovo znak da je politika korumpirna. 

"Zato se naše farme gase traže dlaku u jajetu bolji uvoz nego domaće", poručuju ogorčeni farmeri.


Fotoprilog


Tagovi

Inspekcija Poljoprivrednici Poticaji Ulaganje u poljoprivredu Glas poljoprivrednika


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.