Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza stanja
  • 11.05.2023. 11:00

BiH zabilježila rekordan uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz EU

FBiH je zabilježila pad proizvodnje kravljeg mlijeka, a RS rast od 10 posto. Otkupna cijena povećana za 10 feninga, a inputi rasli do 60 posto.

Foto: Depositphotos/amedeoemaja
  • 975
  • 584
  • 0

U Bosni i Hercegovini je lani proizvedeno oko 621 milion litara sirovog mlijeka, od čega 601 milion litara kravljeg, oko 13 miliona litara ovčijeg i sedam miliona litara kozjeg. Kako je navedeno u Analizi stanja na tržištu mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH za period 2019. - 2022., prošlogodišnja proizvodnja je zabilježila povećanje od svega tri posto u poređenju s ranijim godinama.

Mljekare od domaćih proizvođača otkupljuju prosječno do 40% proizvedenih količina svježeg sirovog kravljeg mlijeka. Lani im je tako isporučeno nešto više od 250 hiljada tona i to po prosječnoj cijeni od 0,70 KM/l, što je više za 10 feninga u odnosu prethodne tri godine. Istovremeno su inputi za proizvodnju bili u stalnom porastu i to od 2019., a prošle godine je zabilježen rast između 40% i 60%.

Kada je riječ o poticajima, u toku 2022. isplaćen je 81 milion KM po osnovu premije za mlijeko, odnosno 8 miliona više nego godinu ranije. U državi posluju 23 mljekare s kapacitetima prerade od 350 miliona litara s tim da je njihova iskorištenost tek oko 60%. Mlijeko i mliječne proizvode na evropsko tržište plasira njih 11. 

"Najznačajnije povećanje potrošačkih cijena je izraženo tokom 2022. godine, te je za kilogram maslaca bilo potrebno izdvojiti u prosjeku oko 28 KM, tvrdokornog sira oko 17 KM, kilogram margarina oko 6 KM i litar mlijeka oko 2 KM", stoji u Analizi koju je uradilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

Rekordan uvoz iz EU

Obim ukupne vanjskotrgovinske razmjene mlijeka i mliječnih proizvoda lani je iznosio 337 miliona KM, od čega je udio uvoza u ukupnom prometu iznosio 66%, a izvoza oko 34%. Tako smo u za mlijeko i mliječne proizvode iz uvoza keširali 224 miliona KM, a izvezli za 113 miliona KM. 

Na povećanje vrijednosti uvoza i izvoza uticalo je povećanje uvoznih i izvoznih cijena mlijeka i mliječnih proizvoda što je odraz tržišnih poremećaja uzrokovanih pojavom pandemije COVID 19, a potom i Ukrajinskom krizom.  Što se tiče uvoza mlijeka i mliječnih proizvoda na prvom mjestu je Evropska unija iz koje se u Bosnu i Hercegovinu uvozi u prosjeku oko 83% ovih proizvoda i oko 11% iz CEFTA-e. 

"Uvoz mlijeka i mliječnih proizvoda je stalno povećavan iz Evropske unije na tržište BiH te je u 2022. godini dostigao rekordnih 203,34 miliona KM, što je u odnosu na uvoz iz prethodne godine više za 31%, odnosno čak 49% u odnosu na uvoz iz 2020.", stoji u ovom dokumentu koji bi se trebao naći pred državnim ministrima.  Izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda na tržište EU je takođe zabilježio kontinuirano povećanje i dostigao je skoro 26 miliona KM u toku prošle godine. 

Stabilan sektor

Ističe se kako, imajući u vidu značaj mljekarskog sektora, kao i poremećaje na tržištu nastalih uslijed pandemije Covid-19 i smanjenja proizvodnje stočne hrane, te rasta njene cijene, sektor proizvodnje i prerade mlijeka još uvijek održava stabilnost. 

Pored brojnih problema, navedeno je kako je i dalje neophodno raditi na podizanju konkurentnosti kako u primarnoj proizvodnji tako i u preradi i prerađivačkoj industriji.  "Za podizanje konkurentnosti ključna su ulaganja i investicije u objekte, opremu, nove tehnologije u proizvodnji i preradi mlijeka, zadovoljavanje visokih standarda bezbjednosti hrane, dobrobiti životinja i drugo", naveli su iz MVTiEO.

Također, kako bi se podigla konkurentnost domaće proizvodnje i smanjila zavisnost od uvoza neophodno je u predstojećem periodu:

  • implementirati različite mjere podrške sektoru mljekarstva i izvrši harmonizacija podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u entitetima i Brčko distriktu budući da nisu usklađene na cijeloj teritoriji BiH,
  • da se pored međusobne harmonizacije mjera izvrši i harmonizacija podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju u entitetima i Brčko distriktu s mjerama Evropske unije.

Pad u FBiH, rast u RS i Brčkom

Posmatrajući proizvodnju sirovog kravljeg mlijeka u entitetima i Distriktu Brčko, u posmatranom periodu od četiri posljednje godine, primjetno je da FBiH bilježi smanjenje sa 322 miliona litara koliko je iznosila 2019. na 304 miliona litara u 2022. godini. Proizvodnja ovčijeg mlijeka je bila stabilna, a kontinuirano smanjenje je zabilježeno u proizvodnji kozjeg mlijeka. 

U FBiH se lani muzlo 4.000 manje krava nego godinu ranije

U Republici Srpskoj proizvodnja sirovog kravljeg mlijeka je u toku 2022. godine iznosila 291,3 miliona i zabilježila je povećanje za 10% u poređenju s proizvodnjom iz prethodne godine te je to ujedno najveća zabilježena proizvodnja u posmatranom periodu. Rast je zabilježila i proizvodnja ovčijeg mlijeka, dok je kod kozijeg zabilježen pad. U Distriktu Brčko, proizvodnja sirovog kravljeg mlijeka je bilježila blago povećanje sa 5,8 na 5,9 miliona litara, dok je proizvodnja ovčijeg i kozjeg mlijeka stabilna. 


Tagovi

Mlijeko Mliječni proizvodi Proizvodnja mlijeka Analiza stanja Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.