Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Statistički podaci
  • 16.04.2023. 13:30

U FBiH se lani muzlo 4.000 manje krava nego godinu ranije

Najveći rast je zabilježen u pčelarstvu, a evidentirano je više i svinja, goveda, peradi, konja te koza i ovaca.

Foto: Lucija Bencaric (ilustracija)
  • 113
  • 28
  • 0

Federacija BiH zabilježila je prošle godine rast brojnog stanja stoke, u odnosu na 2021., objavio je Federalni zavod za statistiku. Najveći rast je zabilježen u pčelarstvu gdje je broj košnica veći za više od četiri procenta, slijedi porast broja svinja za 3,2 posto, goveda za 1,3 posto, peradi za 1,2, konja za pola procenta te koza i ovaca za 0,2 posto.

Smanjenje brojnog stanja u ovoj oblasti, lani je zabilježeno samo kod kunića za 6,3 posto.

Stočna proizvodnja

U okviru stočne proizvodnje, u odnosu na prethodnu godinu zabilježen je porast proizvodnje kozijeg mlijeka za 4,7%, neprane vune za 5,1% , a meda je više za 89,1%, dok je evidentiran pad kod kravljeg mlijeka za 2,9%, ovčijeg za 0,9% i jaja za 3,9%.

Ukupan broj goveda lani je bio 193.256, odnosno više za 2.537 grla poredeći sa godinom ranije, međutim krava i steonih junica manje je za 574. Više od četiri hiljade je manje muženih krava.

(Izvor: FZS)

Lani je evidentirano i za oko hiljadu grla više ovaca, a povećan je i broj svinja za dvije i po hiljade, dok je kod koza i konja rast neznatno veći. No, vrijedi istaći da je broj košnica pčela veći za oko 10 hiljada, ukupno 250.899 košnica. U 2022. godini proizvedeno je 2.549 tona meda, odnosno prinos po košnici bio je 10,2 kilograma.

Korištenje podataka

Jedinice posmatranja za istraživanje procjena brojnog stanja stoike i stočne proizvodnje su poljoprivredna gazdinstva, a izvještajne jedinice su općinske službe za poljoprivredu koji rade metodom procjene za nivo općine-ukupno.

Podaci o brojnom stanju stoke i peradi odnose se na 31. decembra 2022. godine, a stočna proizvodnja za 2022. godinu. Koriste se za praćenje ukupnog broja stoke i peradi, stočne proizvodnje, obračun bruto domaće proizvodnje (BDP), kao i za izračunavanje indeksa fizičkog obima poljoprivredne proizvodnje i ekonomskih računa u poljoprivredi. Kompletan dokument možete pogledati u prilogu ispod ovog teksta. 

No, treba imati na umu da je riječ o statisičkim podacima, te da mnogi farmeri tvrde kako ovo nije realno stanje. Naime, kako smo ranije pisali, postoje različite malverzacije u ovom sektoru, od oni koji prijavljuju više grla, do onih koja ista ne odjavljuju s evidencije zbog torškova koje to iziskuje. Istovremeno, inspektori na terenu ne provjeravaju sve farmere.


Dokumenti


Tagovi

Poljoprivreda Stočarstvo Broj grla Broj krava Ovce Koze Pčele Kravlje mlijeko


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.