Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stanje u poljoprivredi
  • 29.04.2022. 14:30

Nedžad Bićo: USK bez goriva, počela isplata poticaja, imam poruku za Klarić

Danas počela isplata poticaja za mlijeko u FBiH za četvrti kvartal prošle godine. Čim ova isplata bude okončana i nakon što kantoni dostave nove obračune, počet će i isplata za prvi kvartal 2022.

Foto: Općina Tešanj/N. Bićo/Ilustracija
  • 1.365
  • 210
  • 0

"U Unsko-sanskom kantonu samo su poljoprivrednici u Sanskom Mostu dobili gorivo, ostatak nije", kazao je Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH komentirajući navode iz Federalne direkcije robnih rezervi da će distribucija biti završena do kraja aprila.

Podsjetimo Vlada FBiH je 24. marta donijela odluku o davanju na trajno korištenje bez naknade dizel gorivo, u količini od 1.400.000 litara iz postojećih zaliha federalnih robnih rezervi, poljoprivrednicima koji su na zvaničnim spiskovima Federalnog ministarstva poljoprivrede i kantonalnih vlada.

Pravo na ovu vrstu pomoći proljetnoj sjetvi, imaju oni koji su u prošloj godini ostvarili podršku, a koji su ažurirali podatke u RPG i RK, te prijavili proizvodnju u 2022. godini.

"Tamo gdje je gro proizvodnje gorivo nije podijeljeno, a sjetva je skoro pri kraju. Ide praznik, četiri - pet je neradnih dana“, naglašava Bićo.

Isplata poticaja

On je potvrdio i da je danas počela isplata poticaja za mlijeko u FBiH za četvrti kvartal prošle godine. Čim ova isplata bude okončana i nakon što kantoni dostave nove obračune, kako dodaje, počet će i isplata za prvi kvartal 2022.

Spremna sredstva za isplatu federalnih poticaja - program stupio na snagu

"Sada je samo do kantona, koliko oni brzo dostave obračune, tako će se i plaćati", kaže predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH.

Mi nismo kriminalci

U razgovoru za Agroklub osvrnuo se i na izjave parlamentarne zastupnice Sanele Klarić, koja je predložila izmjene pravilnika o načinu i uslovima ostvarivanja poticaja proizvodnji, a za koje je navela da su u "funkciji suzbijanja kriminala koji provode pojedini proizvođači u saradnji s vlastima".

Naime, ona tvrdi da ima saznanja kako su pojedini proizvođači čak i besplatno davali mlijeko mljekarama koje su navodile da otkupljuju veće količine, kako bi ovi ostvarili veći poticaj. Potom da su na osnovu lažno predstavljene potrošnje mlijeka dobijali poticaje te da se neki uopće ne bave tovom životinja, a ostvaruju pravo na novčanu podršku. 

"Udruženje poljoprivrednika se ograđuje od ovih izjava. Naime radi se o izjavama dotične gdje kaže da je poljoprivreda kriminal. Tražimo da ako ima saznanja da ima kriminala da to i iznese s imenima i prezimenima, ali javno kao što javno i optužuje", kaže Bićo.

On je naveo da se ovakvim izjavama samo pogoršava ionako teška situacija u poljoprivredi te da sve trpe proizvođači koji časno i pošteno obavljaju teške poslove.

"S ovim se produžava agonija isplate poticaja. Sve što je u inspekcijskom nadzoru ne može biti plaćeno, a po njenoj izjavi će biti svi predmet kontrole", zaključuje.
 


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivrednici Nedžad Bićo Gorivo Poticaji Sanela Klarić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.