Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Provjera ulaganja
  • 17.02.2023. 09:00

Radna grupa prečešljat će isplatu poticaja u proteklih pet godina

Formiranje radne grupe inicirao je Odbor za poljoprivredu, nakon brojnih pritužbi koje su proizvođači uputili članovima ovog tijela

Foto: Parlament FBiH
  • 360
  • 41
  • 0

Radna grupa Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, a koju će činiti članovi Odbora za poljoprivredu oba doma (Predstavničkog i Doma naroda), izvršit će provjeru ulaganja u poljoprivredu kroz isplaćene poticaje s federalnog nivoa u posljednjih pet godina.

Formiranje radne grupe inicirao je Odbor za poljoprivredu, nakon brojnih pritužbi koje su proizvođači uputili članovima ovog parlamentarnog tijela.

Primjedbe poljoprivrednika

"Imamo mnogo primjedbi s terena na dodjelu novčanih poticaja, što ne znači da mi unaprijed optužujemo bilo koga. Provjere ćemo uraditi zbog žalbi na zloupotrebe", rekao je za Agroklub Sandi Salkić, predsjednik Odbora za poljoprivredu PD Parlamenta FBiH.

Pojasnio je kako će tražiti od nadležnih da ih izvijeste o svim ulaganjima, a koja će potom biti podvrgnuta provjerama. Težit će, kako je naveo, da uvijek bude bolje i da usavrše postojeće stanje. Podsjetimo, i u prethodnom sazivu govorilo se o zloupotrebama poticaja, no do sada ništa nije poduzeto, iako su iznesene ozbiljne optužbe, a od kojih se ogradilo Udruženje poljoprivrednika FBiH.

Odbor je zatražio i da se na prvoj narednoj sjednici Predstavničkog doma predloži usvajanje po skraćenom postupku prijedlog izmjena i dopuna Zakona o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju FBiH.

"Tek ćemo da radimo na tome, a izmjene se odnose na strukturu podjele podrški", komentirao je Salkić te dodao kako je jednim od zaključaka zatraženo i da se Vlada FBiH obaveže da u 2023. godini implementira dugo planirani poljoprivredni popis koji je ujedno neophodan za održivu implementaciju zajma čiji je primarni cilj jačanje Informacionih sistema.

Produžiti primjenu Strategije

Predloženo je i da se produži primjena postojeće Strategije poljoprivrede do usvajanje nove. Podsjetimo, nova Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od 2021. do 2027. godine, usvojena je lani u Vladi FBiH, s dvije godine zakašnjenja, a riječ je osnovnom srednjoročnom strateško-razvojnom dokumentu kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u ovom entitetu.

"Sada je kratak rok za njeno usvajanje. Mislim da je greška prethodnog saziva što nisu taj posao završili na vrijeme. Mi tek razgovaramo o novoj Strategiji i vidjet ćemo hoćemo li je vraćati na doradu. Moramo produžiti postojeću Strategiju kako bi mogli vršiti dodjelu poticaja, odnosno kako proizvođači ne bi bili uskraćen za blagovremenu podršku", pojasnio je Salkić.

Svi zaključci Odbora dobili su podršku na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH. 


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Sandi Salkić Provjera poticaja Poljoprivreda Radna grupa Zloupotrebe poticaja


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U nekim hladnijim krajevima BiH se još sije krompir...