Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nove mjere
  • 27.10.2022. 13:30

Vlada usvojila Strategiju poljoprivrede FBiH - novi zakoni i veći poticaji

Usvajanjem strategije u Parlamentu FBiH, bit će potrebno donijeti nove zakone o poljoprivredi i o novčanim poticajima u ovoj oblasti.

Foto: Vlada FBiH
  • 597
  • 76
  • 0

Federacija BiH konačno bi mogla dobiti Strategiju poljoprivrede i ruralnog razvoja za period od lani do 2027. godine. Dakle, s dvije godine zakašnjenja, osnovni srednjoročni strateško-razvojni dokument kojim se utvrđuju ciljevi i prioriteti razvoja poljoprivrede i ruralnih područja u ovom entitetu bit će upućen na usvajanje Parlamentu FBiH. 

Strategija podrazumijeva povećanje budžetskih sredstava za poljoprivredu, u narednoj godini planirano je izdvajanje od 128 miliona maraka, dok je u 2024. godini plan da to bude iznos od 143 miliona maraka.

Period trajanja bi inače trebao biti usklađen s aktualnom Zajedničkom poljoprivrednom politikom Evropske unije (ZPP EU), kao i načinom njihovog ostvarivanja, finansijskim i institucionalnim okvirom za provedbu, monitoring, evaluacije i izvještavanje.

Sigurniji ambijent

Strategijom je predviđeno stvaranje sigurnijeg i predvidljivijeg ambijenta za poljoprivredne proizvođače, organizatore otkupa i prerađivače, u kojem mogu jasno vidjeti koje mjere će se provoditi i na koji način, a kako kažu, ovo bi trebalo olakšati planiranje proizvodnje, prodaje i investiranja, te u konačnici rezultirati zdravim i održivim razvojem poljoprivrednog sektora u cjelini.

Predviđeno stvaranje sigurnijeg i predvidljivijeg ambijenta za poljoprivrednike (Foto: Hajrudin Salkić)

Dokument stavlja naglasak na podizanje kvalitete poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, te smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Kao prioritet navodi se i razvoj poslovanja poljoprivrednih zadruga i organiziranje poljoprivrednika u okviru zadružnih organizacija. Također, direktna plaćanja se pojednostavljuju i pretvaraju u jedinstven sistem plaćanja po hektaru i grlu. Ovo ostavlja prostor kantonalnim ministarstvima da specifične proizvodnje dodatno podrže iz svojih budžeta, a da svi proizvođači na prostoru Federacije imaju što ujednačenije uvjete za proizvodnju s obzirom na stepen podrške.

U obrazloženju je navedeno da je, u skladu s propisima, resorno federalno ministarstvo pribavilo mišljenje Federalnog zavoda za programiranje razvoja o provjeri usklađenosti teksta ove strategije sa Strategijom razvoja FBiH 2021.-2027. Konstatirano je da postoji međusobna usklađenost ova dva razvojna dokumenta, odnosno da se u procesu pripreme vodilo računa o razvojnim pravcima i prioritetima na nivou FBiH, uključujući i Okvir za implementaciju ciljeva održivog razvoja u BiH.

Objavljena Strategija poljoprivrede FBiH: Niski prinosi, obradive površine ispod prosjeka

Također, osigurano je provođenje nezavisne prethodne (ex-ante) evaluacije nacrta strategije s ciljem utvrđivanja kvalitete, relevantnosti i koherentnosti strateškog dokumenta, ali i mogućnosti provedbe strateških dokumenta i osiguravanje njihove usklađenosti s pravnim okvirom u FBiH.

Nove mjere

Strategija nastoji preuzeti nova rješenja iz relevantnih uredbi EU-a, što znači da se pojavljuju nove ili drukčije mjere poljoprivredne politike za koje je potrebno stvoriti preduvjete za njihovu provedbu. Navedeno je i da će usvajanjem strategije biti potrebno donijeti nove zakone o poljoprivredi i o novčanim poticajima u ovoj oblasti.

Glavni ekspert pojasnio šta donosi nova strategija poljoprivrede

Inače, na izradi strategije radilo je osam radnih grupa u kojima su bili angažirani profesori s poljoprivrednih fakulteta i zavoda. Ove radne grupe su prema prethodno definiranim temama (Voćarstvo i vinogradarstvo, Ratarstvo i povrtlarstvo, Animalna proizvodnja, Prehrambena industrija, Prirodni resursi, Poslovno okruženje, Ruralni razvoj i Ribarstvo) napravile nacrt teksta u skladu s projektnim zadatkom i predlošcima koje je kao osnovu rada definirao centralni tim za izradu strategije.


Tagovi

Strategija poljoprivrede Vlada FBiH Ministarstvo poljoprivrede Veći poticaji Novi zakon o poljoprivredi


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.