Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šokantno
  • 11.05.2023. 09:00
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Tuzla

Inspektori otkrili prevaranta u Kalesiji: Godinama ubire poticaje za nepostojeću soju

Poljoprivredni inspektori u TK "sredili" ovčarstvo, slijedi popis mliječnih grla i kontrola usjeva. Fejzo Begović odlučan u zavođenju reda!

Foto: Depositphotos/hraska
  • 837
  • 133
  • 0

Poljoprivredni inspektori otkrili su da već godinama poticaje za nepostojeće usjeve soje ubire poljoprivrednik na području Tuzlanskog kantona, saznao je Agroklub iz svojih izvora. Informaciju nam je potom, potvrdio i direktor Poljoprivrednog zavoda TK, Fejzo Begović, prvobitno kazavši kako će javnost vrlo skoro dobiti "sočne detalje" provedenih kontrola. 

Na naše insistiranje, a potom i otkrivanje da smo došli do bombastične vijesti, dobili smo i potvrdu: "Ja sam iskren i radikalan kad su takve stvari u pitanju, jer ne želim da se dešavaju. Čovjek je prijavio 24 hektara soje u Kalesiji, mi dođemo, nema ni grma, a prima poticaje šest godina", potvrdio nam je Begović, napomenuvši kako će pod svaku cijenu nastaviti da "rovi" tamo gdje su nelogičnosti. 

Ime i prezime spornog poljoprivrednika dostavljeno je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove TK, no iz ove institucije do momenta objave teksta nisu dostavili odgovore. Begović, međutim, ističe kako inspektori nastavljaju sa svojim poslom te da to "nekima sigurno ne paše". 

Ranije je otkrio više od 15 hiljada ovaca lažno prijavljenih (Foto: Depositphotos/DesignPicsInc)

"Meni je žao, ali ja sam čovjek koji je na poziciju došao s kesicom u ruci i hoću da odem čist. Ne želim nikakvu mrlju i to mi je prioritet i primarna stvar", kaže naš sagovornik, svjestan da je njegovo ponovno imenovanje na čelo Poljoprivrednog zavoda TK mnogima zasmetalo. 

Na red došle krave

Pod direktorskom palicom ovog doktora nauka iz oblasti poljoprivrede, ranije je utvrđeno lažno prijavljenih više od 15 hiljada ovaca u Tuzlanskom kantonu, čime je u agrarnom budžetu sačuvano oko 400 hiljada maraka. Tada je, još po najavi da će inspektori provjeravati popis ovaca, 86 ovčara odustalo od poticaja. Ovce su sada, kaže nam, dovedene u red, popisane od uha do uha, a isto će biti urađeno i s mliječnim grlima.

"Sumnjamo da ćemo eliminirati oko 30 posto prijavljenih grla, odnosno lažnih grla u TK. Imamo dogovor s kantonalnim ministrom da se krene u uvođenje reda i da se svaka krava i mliječno grlo mora lično prekontrolirati što do sada nije bio slučaj", navodi Begović dodavši da su do sada ona evidentirana na bazi izjava koje su potvrđivale mljekare. 

Prekontrolisat će svaku kravu u sistemu poticaja

Sumnja da će u govedarstvu otkriti i "veće čudo" nego u ovčarstvu. Ovo će inače biti prvi put da se uradi kontrola od štale do štale, odnosno od krave do krave. 

Kontrola usjeva 

Vjeruje se da ima još odstupanja i kod prijavljenih površina pod usjevima i nasadima, prema prognozama Begovića ona se kreću do 15 procenata. No, i tu postoje planovi kako bi se prevarantima stalo u kraj. 

"Toliko je odokativnih momenata da je to nevjerovatno", ističe Begović, kazavši kako se po prvi put na ovom polju nešto pokreće te će se vjerovatno uključiti i geodetske službe. Priča nam da je resornog ministra i kantonalnog premijera upozorio da se određeni koraci moraju poduzeti. 

Inspekcija kaznila poljoprivrednike, slijede intenzivne kontrole poticaja

"Svake godine se ulažu milioni maraka, a proizvodnja pada 3,5 procenata godišnje, to je jeziva spoznaja, znači nešto nije u redu, negdje se gube konci i neko u tom lancu pravi smetnju da bi se proizvodnja povećala, znači mi smo krivci i doprinosimo tom stanju u agraru", naglašava direktor Poljoprivrednog zavoda TK, zaključivši da bi se s novim pravilnicima i dogovorima stvari bi trebale iznivelirati. 


Tagovi

Kontrole Inspekcija Poljoprivredni zavod TK Fejzo Begović Soja u Kalesiji Popisivanje grla


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.