Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena poljoprivredna proizvodnja
  • 19.05.2019. 12:00

Obilne padavine ugrozile usjeve i zasade - od pšenice, preko krompira do voća

Kod ovakvih uslova kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva/zasada od štetnih organizama.

Foto: Depositphotos/mynewturtle
  • 168
  • 20
  • 0

Zbog velike količine padavina u posljednjih nekoliko dana i visoke relativne vlažnosti vazduha ubrzalo je razvoj patogena prouzrokovača različitih vrsta biljnih bolesti. Tu spadaju prouzrokovači truleži, plamenjača, bakterioznih oboljenja i drugi, koji mogu dovesti kako do smanjenja prinosa tako i do smanjenja kvaliteta plodova, navodi Republički hidrometeorološki zavod RS. Ugroženi su sljedeći usjevi i zasadi: 

Pšenica i ječam - od prouzrokovača šturosti klasa (Fusarium graminearum) kako zbog smanjenja prinosa tako i zbog mogućnosti sinteze mikotoksina i od prouzrokovača rđe (Puccina spp.)

Krompir, paradajz, luk, krastavac i drugo povrće - od različitih vrsta prozuzrokovača plamenjača (Phthytophthora infestans, Peronospora destructor, Pseudoperonospora cubensis i dr.) kao i patogena prouzrokovača pjegavosti (Alternaria solani, Alternari porri, Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i dr.)

Jabučasto voće - od prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pyrina)

Koštičavo voće - od različitih vrsta prouzrokovača truleži plodova (Monilinia spp.) i patogena lista (Stigmina carpophila, Blumeriella jaapii dr).

Jagodičasto voće - od prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) i drugih patogena (Dydimella applanata, Septocyta ruborum, Kuehneola uredinis)

Vinova loza - od prouzrokovača plamenjače (Plasmopara viticola)

Kod ovakvih uslova kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva/zasada od štetnih organizama: 

  • Spiranje prethodno nanijetih pesticida
  • Kontinuirani povoljni uslovi za ostvarenje infekcija
  • Nemogućnost blagovremenog ulaska u parcele i sprovođenje hemijskih mjera njege i zaštite. 

Tagovi

Obilne padavine Ugrožena poljoprivredna proizvodnja Biljne bolesti Razvoj patogena Plamenjača Truleži Bakteriozna oboljenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za odmor ne zna Vesna Vasić iz Prnjavora. Na njenom malo poljoprivrednom gazdinstvu posla uvijek ima. Život na selu ispunjenje je njenog sna, pa sve obavlja s lakoćom. Ona ja kandidatkinja za poljoprivrednicu mjeseca.