Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ugrožena poljoprivredna proizvodnja
  • 19.05.2019. 12:00

Obilne padavine ugrozile usjeve i zasade - od pšenice, preko krompira do voća

Kod ovakvih uslova kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva/zasada od štetnih organizama.

Foto: Depositphotos/mynewturtle
  • 168
  • 20
  • 0

Zbog velike količine padavina u posljednjih nekoliko dana i visoke relativne vlažnosti vazduha ubrzalo je razvoj patogena prouzrokovača različitih vrsta biljnih bolesti. Tu spadaju prouzrokovači truleži, plamenjača, bakterioznih oboljenja i drugi, koji mogu dovesti kako do smanjenja prinosa tako i do smanjenja kvaliteta plodova, navodi Republički hidrometeorološki zavod RS. Ugroženi su sljedeći usjevi i zasadi: 

Pšenica i ječam - od prouzrokovača šturosti klasa (Fusarium graminearum) kako zbog smanjenja prinosa tako i zbog mogućnosti sinteze mikotoksina i od prouzrokovača rđe (Puccina spp.)

Krompir, paradajz, luk, krastavac i drugo povrće - od različitih vrsta prozuzrokovača plamenjača (Phthytophthora infestans, Peronospora destructor, Pseudoperonospora cubensis i dr.) kao i patogena prouzrokovača pjegavosti (Alternaria solani, Alternari porri, Xanthomonas axonopodis pv. vesicatoria i dr.)

Jabučasto voće - od prouzrokovača bakteriozne plamenjače jabučastog voća (Erwinia amylovora), čađave pjegavosti lista i krastavosti plodova jabuke i kruške (Venturia inaequalis, Venturia pyrina)

Koštičavo voće - od različitih vrsta prouzrokovača truleži plodova (Monilinia spp.) i patogena lista (Stigmina carpophila, Blumeriella jaapii dr).

Jagodičasto voće - od prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea) i drugih patogena (Dydimella applanata, Septocyta ruborum, Kuehneola uredinis)

Vinova loza - od prouzrokovača plamenjače (Plasmopara viticola)

Kod ovakvih uslova kao što su višednevne obilne padavine, postojalo je nekoliko problema u zaštiti usjeva/zasada od štetnih organizama: 

  • Spiranje prethodno nanijetih pesticida
  • Kontinuirani povoljni uslovi za ostvarenje infekcija
  • Nemogućnost blagovremenog ulaska u parcele i sprovođenje hemijskih mjera njege i zaštite. 

Tagovi

Obilne padavine Ugrožena poljoprivredna proizvodnja Biljne bolesti Razvoj patogena Plamenjača Truleži Bakteriozna oboljenja


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Domaćini odrasli na šljivi, a ponosni na Husein-kapetana Gradaševića. Šta je to tako posebno u gradu nad kojim se uzdiže Bijela kula? Uskoro na Agroklubu reportaža iz Gradačca... #12bisera