Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita strnina
  • 11.05.2019. 16:00

Ječam: Vrijeme je da se zaštite usjevi

Ječam je osjetljiviji na pojavu bolesti, od pšenice na primjer. Najčešće se bolesti prenose sjemenom, tako da ova žitarica može biti zaražena nekim bolestima već u jesen ili rano proljeće.

Foto: Vedran Stapić
  • 463
  • 114
  • 0

Ječam je žitarica koja je veoma osjetljiva na niske temperature, ostatke pesticida, višak vlage, nedostatak hranjivih elemenata. Veoma često simptomi koji su posljedica spoljnih faktora, pripisuju se simptomima bolesti.

Načini zaštite ječma od bolesti razlikuju se od pristupa zaštite pšenice iz par značajnih razloga. Pre svega, ječam je osetljiviji na pojavu bolesti, Najčešće se bolesti prenose sjemenom, tako da ova žitarica može biti zaražena nekim bolestima već u jesen ili rano proljeće. Na primjer, ove godine, u proljetnom periodu već neko vrijeme vidljivi su simptomi mrežaste pjegavosi ječma u polju.

Kada se javi žućenje, ono može da bude i posljedica zaraze virusima još u jesen, tako da uvijek treba konsultovati stručnjake kada se donosi odluka o primjeni određenih fungicida.

Ne postoje otporne sorte na neke značajnije bolesti jer se prenose biljnim ostacima pa veoma često i redukovana obrada zemljišta koja se primjenjuje kod uzgoja ječma, može doprinjeti pojavi bolesti. Kod ječma svi listovi važni su za prinos, tako da kod zaštite preparatima, treba voditi računa da se sačuvaju svi listovi, uključujući i donje.

Usjevi su u fazi početka klasanja, pravo je vrijeme da se djeluje

Usjevi ozimog ječma sada se nalaze u fazi početka klasanja. U ovoj fazi vrh cvijeta pojavljuje se iz rukavca, vidljive su prve cvjetne pljevice, sve do početka cvjetanja, kada postaju vidljive i prve polenove kesice. 

Nestabilni vremenski uslovi koji su aktuelni u fazi cvjetanja ječma, kao i visoka relativna vlažnost, mogu dovesti do infekcije klasa prouzrokovačem fuzarioze klasa (Fusarium graminearum). U pitanju je jedno od najrazornijih oboljenja strnih žita. Prema riječima Bojane Karapandžić, diplomiranog inženjera poljoprivrede, infekcija ovim patogenom ostvaruje se preko prašnika. Prvi simptomi bolesti manifestuju se promjenom boje klasova, koji počinju da blijede. Vreteno izumire, a zrna iznad vretena su štura. Ružičasta prevlaka na zaraženim klasovima uočava se u uslovima povećane vlažnosti zraka. Pored toga što ovakvi uslovi utiču na prinos i kvalitet zrna, patogen takođe može da luči i mikotoksine koji predstavljaju veliku opasnost po zdravlje ljudi i životinja.

Mrežasta i ramulariozna pegavost ječma - simptomi i suzbijanje

Poljoprivrednim proizvođačima preporučuje se da obilaze njive pod ječmom i vide u kakvom je zdravstvenom stanju usjev, kako bi utvrdili u kojoj fazi razvoja se nalazi ječam, kako bi mogli pravovremeno da djeluju. 

Preporuka za hemijsko tretiranje

Hemijske mjere zaštite preporučuju se na početku cvjetanja, kada su kod 5% klasova vidljive polenove kesice. Preproučuje se primjena nekog od sljedećih fungicida: 

Antre plus, aktivna materija u ovom slučaju je tebukonazol+ tiofanat metil. Preparat se primjenjuje u količini od 1,5 litara po hektaru. 
Prosaro 250 EC, aktivna materija u ovom preparatu je tebukonazol+protiokonazol. Primjenjuje se u količini od 0,75 do 1 litra po hektaru.
Osiris, aktivne materije epoksikonazol+metkonazol. Preporučuje se količina od 1,5 do 2,5 litara po hektaru.
Bumper P, ovaj fungicid sadrži aktivnu materiju  prohloraz+propiokonazol i primjenjuje se u količini od 0,75 do1 litar po hektaru.
Cello, koji sadrži aktivnu materiju spiroksamin+protiokonazol+tebukonazol. Za njega se prepručuje količina od 1,25 litara po hektaru.

Postoji veliki broj fungicida, koji su efikasni kod zaštite ječma od sive i mrežaste pjegavosti, a koji su na bazi aktivnih materija strobilurin i triazol. Efikasne su još i formulacije na bazi tiofanatmetila, tebukonazola. Ipak, kada je u pitanju ramularija na ječmu, važno je pridržavati se vremena primjene fungicida, kao i primjena fungicida na bazi aktivne materije hlortalonil.


Tagovi

Bolesti ječma Ramularija ječma Mikotoksini Uzgoj ozimog ječma Simptomi bolesti


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.