Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 12.04.2018. 16:30

Mrežasta i ramuliariozna pjegavost ječma - simptomi i suzbijanje

Stručnjaci upozoravaju na to da je ovih dana na usjevima ječma uočeno prisustvo mrežaste i ramulariozna pjegavosti. Zato što prije treba krenuti sa zaštitnim tretmanima.

Foto: PIS Vojvodina
  • 555
  • 13
  • 0

Ratarima koji uzgajaju ozimi ječam ovih dana probleme zadaje pojava mrežaste pjegavosti. Tu bolest izaziva Pyrenophora teres. Ova gljiva je vrlo rasprostranjena, a javlja se u svim dijelovima svijeta gdje se uzgaja ječam. Kako objašnjava savjetodavac Stojan Jevremović, na ječmu se mogu pojaviti dvije forme simptoma: mrežaste i točkaste pjege.

Simptomi mrežaste pjegavosti ječma

Mrežasta forma počinje u vidu sitnih nektoričnih crtica i pjegica. One se kasnije šire i zauzimaju veću lisnu površinu i dobijaju karakterističan mrežast izgled, po čemu je bolest i dobila ime. Oko pjega se stvara svjetlozelena aureola od prosvijetljenog tkiva. Bolest može zahvatiti i sjeme, te da se na taj način održi u usjevu.

Po stabilizaciji vremena početi tretiranje

Jevremović poljoprivrednim proizvođačima savetuje da redovno obilaze svoje parcele radi utvrđivanja prisutnosustva simptoma bolesti. Kako napominje, pregledani usjevi su trenutno u fazi vlatanja ili u fenofazi pred vlatanje. On naglašava da je, na više od 10% pregledanih biljaka, dominatna prisutnost simptoma uzročnika mrežaste pjegavosti ječma, dodajući da je po stabilizaciji vremenskih uslova neophodno napraviti tretman nekim od sljedećih fungicida:

  Naziv preparata i kemijski sastav Doziranje
1. Acanto plus (a.m. pikoksistrobin + ciprokonazol) 0,6 l/ha
2. Alto Combi (a.m.karbendazim+ciprokonazol) 0,5 l/ha
3. Amistar extra (a.m. azoksistrobin + ciprokonazol) 0,75 l/ha
4. Duett ultra (a.m.epoksikonazol+tiofanatmetil) 0,4-0,6 l/ha
5. Falcon EC 40  (a.m.tebukonazol+triadimenol+spiroksamin) 0,6 l/ha
6. Karika (a.m.klorotalonil+propikonazol) 2 l/ha
7.

Opera maxx

(a.m. piraklostrobin + a.m. epoksikonazol)

1,5 l/ha
8. Prosaro 250EC (a.m.tebukonazol+propikonazol)  0,75-1 l/ha
9. Sphere (a.m.trifloksistrobin+ciprokonazol)  0,5 l/ha
10. Zamir 400EW (a.m.prohloraz+tebukonazol) 0,75-1 l/ha

Kako se prenosi ramuliariozna pjegavost?

Osim mrežaste pjegavosti na ječmu, ali i pšenici i kukuruzu može se razviti i bolest ramulariozna pjegavost, koju izaziva patogen Ramularia collo-cygni. Taj patogen se prenosi žetvenim ostacima sa prethodnog usjeva, zaraženim sjemenom, samoniklim biljkama, kao i biljkama domaćinima ostalih vrsta trava. Primarni izvor infekcija je u sjemenu. To znači da se patogen nalazi u sjemenu, pa se doradom sjemena bolest ne može suzbiti, već je potrebno obaviti strogu kontrolu sjemenskih usjeva. Širenje infekcije, takođe je moguće i sporama koje se raznose vjetrom.

Umanjenje prinosa do 25%

Prema riječima diplomiranog inženjera poljoprivrede Ljiljane Jeremić, prvi simptomi pjegavosti teško semogu uočiti u početnim fazama razvoja ječma, jer se javljaju u kasnijim fazama. Simptomi se pojavljuju u obliku pravokutnih, točkastih pjega tamnosmeđe do crne boje, koji su obrubljeni klorotičnom aureolom i prate nervaturu lista. Veličina pjega varira od 1-3 mm puta 0,5 mm. Oko nekrotičnih pjega dolazi do pojave crvene boje. U toj fazi simptomi se uočavaju na zastavičaru i prvom listu ispod zastavičara, stabljici, lisnom rukavcu, a mogu se javiti na klasu i osju. Ekonomski značaj ogleda se u smanjenju prinosa do 25%, ali istovremeno i kvaliteta zrna zbog promijenjenog odnosa škroba i proteina.

Mjere protiv ramuliariozne pjegavosti

Razlikuju se dva pristupa ovom problemu - agrotehničke mjere i kemijska zaštita. 

Agrotehničke mjere

  • zaoravanje žetvenih ostataka;
  • uništavanje samoniklog ječma zbog toga što su oni izvor zaraze na početku vegetacije tokom jesenjeg perioda;
  • sjetva deklarisanog sjemena;

Kemijska zaštita

Po preporuci Prognozno-izvješatjne službe potrebno je obaviti dva tretmana. Prvi tretman obaviti kada se obavlja tretman protiv mrežaste pjegavosti ječma primjenom fungicida na bazi:

  • a.m. klortalonil +propikonazol-Karika-2l/ha;
  • klortalonil +tebukonazol-Timpani-2,5 l/ha ;
  • klortalonil+propikonazol+ciprokonazol-Cherokee -2l/ha

Drugi tretman prije otvaranja zastavičara kada je zaraženo 5% biljaka. Tretman obaviti primjenom fungicida na bazi a.m. epoksikonazol+tiofanat-metil –Duett ultra -0,4-0,6 l/ha.


Povezana biljna vrsta

Ječam

Ječam

Sinonim: - | Engleski naziv: Barley | Latinski naziv: Hordeum vulgare L.

Ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana jer posjeduje visoku hranidbenu vrijednost. U hranidbi stoke ječam se koristi kao prekrupa (izmrvljeno zrno koje se koristi za dodavanje... Više [+]

Tagovi

Ječam Ratarstvo Zaštita bilja Mrežasta pjegavost


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]