Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Monilia laxa
  • 16.04.2018. 07:30

Kiša može utjecati na razvoj monilije na voću

Moniliji pogoduje kiša i relativna vlažnost zraka preko 85% u vrijeme cvjetanja.

Foto: PIS Vojvodina / Melita Dejanović
  • 2.333
  • 162
  • 0

Uzročnik sušenja cvjetova i rodnih grančica Monilia laxa, najčešće ugrožava koštičavo voće: breskvu, kajsiju, šljivu, višnju i trešnju. To je vrlo štetno oboljenje, koje uzrokuje masovno propadanje cvjetova i grančica, zbog čega prinos biva značajno umanjen. Pogoduje joj kiša i relativna vlažnost zraka preko 85% u vrijeme cvjetanja, jer dolazi do infekcije patogena kroz cvijet, odnosno gljiva kroz tučak prodire u plodnik gdje se razvija micelija.

Širenje infekcije

Sa cvijeta, gljiva se širi na grančice. Brzo se razvija, pa se cvijet osuši i priljepi uz grane, te izgleda kao da je oštećen od mraza. Patogen proizvodi toksine, koji se prenose provodni sistemom, i oni uzrokuju sušenje grančica. 

"Gljiva prezimi kao micelija u rak-ranama u kori zaraženih grančica, i u mumificiranim plodovima koji se nalaze u krošnji ili na površini zemljišta.  Vlažno i prohladno vrijeme pogoduje razvoju gljive. U slučaju višegodišnjeg ponavljanja vlažnog vremena u fenofazi cvjetanja, stradaju grane i stabla se polako suše, a to je najizraženije kod kajsije, šljive te višnje i breskve", kaže dipl.ing Senka Mišković.

Simptomi monilije

Prvi simptomi monilije manifestiraju se poslije cvjetanja, u vidu nagle promjene boje cvjetova. Postaju tamno sive boje, suše se i propadaju. Simptomi su slični oštećenjima od mraza, ali se kod infekcija ovom gljivom ne suše svi cvjetovi, nego oni na pojedinim grančicama.

Kako spriječiti moniliju koštičavog voća?

Suzbijanje monilije

Suzbijanje uzročnika sušenja cvjetova i rodnih grančica koštičavog voća počinje u fazi mirovanja vegetacije, odnosno prilikom rezidbe. Tada bi trebalo odstraniti suhe grane i ukloniti mumificirane plodove sa grana i iz voćnjaka. Kemijsko tretiranje se obavlja u osjetljivim fazama razvoja biljaka domaćina, a broj tretiranja zavisi od vremenskih uslova.

"Ukoliko je proljeće prohladno i vlažno, prvi tretman treba napraviti na početku cvjetanja sa 10% otvorenih cvjetova, drugi u fazi punog cvjetanja, a po potrebi i u fazi precvjetavanja. Pošto gljiva brzo razvija rezistentnost, potebno je tokom vegetacije vršiti rotaciju aktivnih tvari prilikom zaštite voća od ovog patogena. Koriste se preparati na bazi ciprodinila, prohloraza, boskalida + piraklostrobina, tebukonazola, tiofanat-metila, iprodiona, iprodiona + tiofanat-metila", savjetuje Miškovićeva.


Tagovi

Monilia laxa Monilija Sušenja cvjetova Sušenje rodnih grančica Koštičavo voće Suzbijanje monilije


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Miš pojeo rasad ! 😕