Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • April 2018
  • 01.05.2018. 10:00

Aprilski povrćarski savjeti dobro će nam doći i u maju

April je valjda najaktivniji mjesec za poljoprivrednike. Toliko je posla u njivi, baščama, voćnjacima, a vrijeme nezaustavljivo leti. Ipak treba stati i prisjetiti se dobrih savjeta jer će nam mnogi od njih poslužiti i u maju.

Foto: Bigstockphoto/NataliaL
  • 3.936
  • 245
  • 0

Prije samo mjesec dana čekali smo da snijeg okopni. Nakon toga su nas poharale poplave, a onda su uslijedile natprosječno visoke temperature pa čak i suša što je mnoge omelo u sjetvenim radovima. 

No, to nije bio razlog da se ne podsjetite na neke dobre povrćarske prakse, što vas je najviše i zanimalo u aprilu. 

Uzgoj krompira pod slamom način je uzgoja kojega su koristili naši stari, a prema reakcijama na društvenim mrežama, mnogi od vas ga i danas, vrlo uspješno koriste. 

Uzgojite krompir na starinski način - pod slamom

Paradajz je omiljeno povrće, kako za velike, tako i za male, hobi povrćare. Zato je važno znati tko su mu dobri, a tko loši susjedi. 

Ko su dobri, a ko loši susjedi paradajzu

Ne postoji univerzalni recept za đubrenje paprike, ali je važno kompletno snabdijevanje makro i mikroelementima u svim fazama razvoja.

Đubrenje paprike važno u svim fazama razvoja

Nekoliko je jednostavnih koraka koje možete napraviti kod kuće, a da biste odredili pH vrijednost zemljišta. Nakon toga možete popraviti ona koja su pH kisela. 

Kako odrediti i poboljšati pH vrijednost zemljišta

Korovi na zemljištu ne moraju biti samo napast. I oni su odlični pokazatelji kvalitete i sastava zemljišta. Samo ih treba dobro promotriti i slika će vam se odmah posložiti. 

Korovi su odlični inidkatori zemljišta

Proizvođači graha često griješe pri određivanju sklopa sjetve, jer siju manje zrna, a prinos umnogome zavisi od broja biljaka po jedinici površine. 

Prinos graha zavisi od pravilnog sklopa sjetve

U aprilu smo čitali lijepe priče, poput one o Smajliji Spahić koja je htjela naučiti djecu jesti paradajz, a danas uzgaja preko 100 raznih starih sorti paradajza. Saznali smo da je ova, 2018. godina odlučujuća za malinare i smiljare. Na kraju mjeseca u Gradačcu kulminirao je dugogodišnji problem među poljoprivrednicima te općine, vezan uz netransparentnu dodjelu poljoprivrednog zemljišta kada je jedan od poljoprivrednika pucao iz vatrenog oružja, a onda i potanjirao 60 duluma posijanog kukuruza. 

Sve u svemu, bio je ovo zanimljiv april. 
 


Tagovi

April 2018 Uzgoj paradajza Đubrenje paprike Krompir u slami PH vrijednost zemljišta Korovi indikatori Grah Smajlija Spahić Malinarstvo Smiljarstvo Gradačac


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]