• Stare sorte povrća
  • 09.04.2018. 09:00

Smajila Spahić htjela naučiti djecu jesti paradajz, a danas ima preko 100 raznih starih sorti paradajza iz cijelog svijeta, ali i drugog povrća

Porodica Spahić pored starih sorti paradajza ima i oko 50 sorti slatkih i ljutih paprika, oko 20 sorti patlidžana, razne zelene salate, bijeli i crveni luk, bob, razne mahunarke, batat, kivano, nekoliko sorti krastavca, peruanske jagode i još raznog povrća koje proizvode u plasteniku i na otvorenom.

Foto: Arhiva porodice Spahić
  • 4.457
  • 321
  • 0

Smajila Spahić iz Banja Luke se već 10 godina bavi uzgajanjem povrća po principima organske proizvodnje. U proizvodnju je uključena cijela porodica. Suprug i troje djeca su joj najveća podrška u sakupljanju sjemena starih sorti povrća, poslovima sjetve i uzgajanja. Proizvodnjom povrća se bave na svom imanju u naselju Vrbanja, 6km udaljenom od centra Banja Luke.

Različite boje, oblici i okusi paradajza za djecu

Ovom proizvodnjom se počela baviti iz želje da svoju djecu nauči da jedu paradajz. Ona i suprug su započeli sa idejom da posade različite sorte paradajza koje se ističu bojom, oblikom i okusom. 

"Zajedno sa suprugom sam odlučila da posadimo različite sorte cherry i pelat paradajza u želji da će različiti oblici, boje i okusi zainteresovati djecu. Uspjeli smo u toj namjeri, a nas je ponukalo da putem interneta istražujemo različite sorte paradajza. Pažnju smo usmjerili na stare sorte i danas, poslije 10 godina, imamo preko 100 raznih starih sorti paradajza iz cijelog svijeta", otkriva nam Smajila kako je započela sa uzgajanjem povrća.

Prednost starim sortama povrća

Tokom godina porodica je sve više učila o proizvodnji povrća i značaju starih sorti koje su otpornije od savremenih sorti i hibrida, a njihov okus i miris su neprevaziđeni.

Od Smajile saznajemo i o drugim raznim vrstama i starim sortama povrća koje uzgaja: "Pored starih sorti paradajza imamo i oko 50 sorti slatkih i ljutih paprika, oko 20 sorti patlidžana, razne zelene salate, bijeli i crveni luk, bob, razne mahunarke, batat, kivano, nekoliko sorti krastavca, peruanske jagode i još raznog povrća koje proizvodimo u plasteniku i na otvorenom. Sada su za berbu pristigle razne sorte salate, a ima ih raznih kristalki, puterica, zelenih, crvenih. Sve se odlikuju interesantnim okusima i veoma su dekoratvne zbog različite boje i oblika listova."

Paradajzi zanimljivih oblika, boja, okusa

Porodica Spahić je tokom vremena mnogo naučila o uzgajanju povrća i sada sami proizvode svoj rasad, prate biljke od sjetve, nicanja do stvaranja plodova. Tokom cijelog perioda vegetacije njihovo imanje je prepuno povrća različitih oblika, boja, mirisa i okusa. 

Kod ovakvog uzgoja sigurni su šta jedu, jer u procesu uzgajanja ne koriste hemijske preparate i mineralna đubriva. Prednost daju preventivnim mjerama i upotrebi biljnih đubriva i pripravaka za zaštitu bilja kojima je prvenstveno cilj podizanja imuniteta same biljke. Smajila Spahić poručuje: "Zdravlje je na prvom mjestu i treba da počnemo razmišljati šta jedemo."

Zimnica od starih sorti povrća

Od plodova starih sorti povrća pripremam zimnicu koja se svojim kvalitetom pokazala mnogo bolja od zimnice napravljene od povrća iz klasičnog uzgoja i savremenih sorti. Najviše preradim u zimnicu paradajz i papriku. Pripremam ajvar, pinđur, pekmeze od raznih sorti paradajza, razne kečape i sosove", pohvalila se Smajila.

Pekmezi od raznih sorti paradajza su se pokazali izuzetno dobri i pored porodice Spahić ovim pekmezima su se oduševili i njihovi prijatelji što ima je dalo ideju da se u narednom periodu ozbiljno posvete proizvodnji zimnice.

Trenutno su aktualne salate 

Smajila nam je objasnila kako ljudi reaguju na zimnicu od starih sorti povrća: "Ljudi su skeptični i nepovjerljivi kada vide teglicu pekmeza koja je svojom bojom za njih nepoznata, ali kada probaju pekmez od zelenog paradajza ili od nekih drugih sorti paradajza oduševe se, ne mogu vjerovati koliko su ukusni i da su to različite sorte paradajza. Okusi i mirisi zimnice od starih sorti povrća uzgojenih bez pesticida su mnogo intenzivniji i kada ih jednom probate shvatite koja je razlika u odnosu na zimnicu koja se proizvodi industrijski od plodova uzgojenih uz upotrebu pesticida."

Svoje proizvode još nigdje nije predstavila, ali joj je namjera da proširi proizvodnju i postavi još jedan plastenik. To bi ovoj nezaposlenoj majci troje djece omogućilo da se u potpunosti posveti proizvodnji i preradi organskog povrća. Cijena ovih proizvoda je veća nego povrća iz konvencionalne poljoprivrede, ali se Smajila nada da će njeni proizvodi pronaći put do kupaca zbog svog kvaliteta.

Više o Smajili i njenim starim sortama povrća možete pronaći na njenoj FB stranici.


Fotoprilog


Tagovi

Smajila Spahić Organska proizvodnja Stare sorte Paradajz Paprika Zeleni paradajz Pekmez Zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Ranka Vojnović

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi