Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šljiva
  • 12.05.2021. 10:00

U toku polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca, pregledajte zasade!

U pojedinim zasadima šljiva registruje se prisustvo šljivine vaši kovrdžalice, brašnjave i drugih lisnih vaši. Preporuka je da se pregledaju zasadi.

Foto: Depositphotos/tasevski (ilustracija)
  • 105
  • 148
  • 0

Proizvodni zasadi šljiva se u zavisnosti od sortimenta i lokaliteta nalaze u različitim stadijima razvoja ploda: od faze zeleni plodnik okružen sasušenom cvjetnom ložom do fenofaze drugo opadanje plodova, izvještava PIS.

Na većini područja u toku je polaganje jaja prve generacije šljivinog smotavca (Grapholita funebrana). U pojedinim regionima započelo je piljenje larvi prve generacije ove štetočine dok se u ostalim krajevima pomenuti biološki proces očekuje u narednim danima.

Šljivin smotavac pravi velike ekonomske štete na plodovima

S obzirom na štete koje prave, podijeljeni su u savijače pupa i lista i kožice ploda. Štetočine lista i pupa pojavljuju se vrlo rano u proljeće, a već krajem marta i početkom aprila napadaju pupove, listove i cvjetove. Oštećenja čine grizući i zapredajući napadnute dijelove, a često listovi i izdanci ostaju deformisani. Savijači pupa i lista napadaju gotovo sve voćke naših krajeva, a u njih se ubrajaju šljivin savijač pupova, ali i crveni, zeleni i sivi savijači.

U cilju sprječavanja ubušivanja larvi navedenog štetnog insekta u plodove šljiva, proizvođačima se preporučuje primjena insekticida na bazi aktivne materije acetamiprid u koncentraciji 0,02 - 0,025 odsto.

Prije padavina upotrijebite fungicid

U pojedinim zasadima šljiva registruje se prisustvo šljivine vaši kovrdžalice (Brachycaudus helichrysi), brašnjave (Hyalopterus pruni) i drugih lisnih vaši. Preporuka je da se pregledaju zasadi i ukoliko se registruje prisustvo ovih štetočina, primjene hemijske mjere zaštite. Navedeni insekticid za šljivinog smotavca djelovaće i na vaši.

Ne oklijevajte da koristite i sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, u dozi dvije litre na 100 litara vode. Možete dodati začine, od mljevenog bibera, čili papričica, ljutih paprika, cimeta, čak i bosiljak, nana, pelin, rasol. Šta god vam ljuto dođe pod ruku. Nije važna doza što se tiče začina, što ljuće to bolje.

Zaštitite trešnju od muve, sirće suzbilo i šljivinu osicu

Podsjetimo, od sredine sedmice se najavljuju padavine koje mogu stvoriti povoljne uslove za infekciju lisne mase gljivom prouzrokovačem šupljikavosti lišća koštičavog voća (Stigmina carpophila) i plamenjače šljive (Polystigma rubrum). Iz tog razloga voćarima se preporučuje preventivno tretiranje od pomenutih patogena, prije najavljene kiše, primjenom fungicida na bazi aktivne materije kaptan ili fluazinama, u koncentraciji 0,2 - 0,3 odsto, u kombinaciji sa sredstvom na bazi fosetil aluminijuma, poput Aliette Flash, Legat SP ili neki drugi. Tom prilikom obavezno je poštovati uputstva koje je naznačio proizvođač. 


Tagovi

Zasadi šljiva Šljivin smotavac Lisne vaši Kovrdžavost lista Kaptan Fungicid


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]