Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 11.05.2021. 09:30

Zaštitite trešnju od muve, sirće suzbilo i šljivinu osicu

Krajnje je vrijeme za tretmane protiv trešnjine muve koja se ove godine ranije pojavila. Šljivina osica može da se suzbije i bez insekticida.

Foto: Bojan Kecman
  • 519
  • 88
  • 0

Imago trešnjine muve (lat. Rhagoletis cerasi) počinje da leti krajem aprila. Crno žute je boje, sa crvenkastom glavom, ali u mnoštvu insekata koji se javljaju na stablu prije, tokom i poslije cvjetanja, malo ko će da obrati pažnju baš na ovu štetočinu.

Štete pričinjava gusjenica

Ženka jaja polaže u plod, odmah ispod pokožice. Prosjek je oko 50 komada. Na površini voćke vide se rupe oko kojih tkivo omekša, počinje da mijenja boju u smeđu i na kraju truli. Može biti nekoliko legala na plodu. Jaja se za svega nekoliko dana razviju u larvu koja je bijele boje. Gusjenica je takođe bijela sa crnom glavom. Hrani se unutrašnjošću trešnje koji dobija gorak ukus i suši se. Na kraju, samo malo mesa ostane oko košpice ploda.

Larva se, kada završi ishranu, premješta niz stablo i učauri se u zemljištu gdje postaje lutka. Iduće proljeće ciklus se ponavlja. Šteta može da bude ogromna, minimalno je 80 procenata.

Nije važna doza - što ljuće to bolje 

Da se to ne bi desilo potrebno je tretirati stabla odmah poslije cvjetanja. Mnogi voćari će, naravno, da koriste insekticide ali postoje i drugi načini koji su primjenjljivi naročito u zasadima sa manjim brojem stabala trešanja ali i višanja koju muva, takođe, napada.

Alternativni načini suzbijanja puno su efikasniji i zdraviji

Ne oklijevajte da koristite sirće sa devet ili 11 procenata alkohola, u dozi dvije litre na 100 litara vode. Možete dodati začine, od mljevenog bibera, čili papričica, ljutih paprika, cimeta, čak i bosiljak, nana, pelin, rasol. Šta god vam ljuto dođe pod ruku. Nije važna doza što se tiče začina, što ljuće to bolje.

Sirćetom protiv kruškine buve i šljivine ose

Da sirće može da uništi insekte poznato je kod krušaka, odnosno sa kruškinom buvom. Kada ono u kombinaciji sa sodom i deterdžentom za suđe, jestivim uljem ili pivom, spira buvu sa površine biljke. Takđe se pokazalo kao uspješno i kada je riječ o šljivinoj osici.

Na ličnom primjeru sam to iskusio iako, u ovoj godini, zbog mraza, neće biti mnogo roda, osim kod sorte Stenley. Nakon upotrebe sirćeta u fazi precvjetavanja nijedna šljiva, koja je ostala na stablu nakon mraza, nema malu crnu rupu koja pokazuje da je osica unutar plodića.


Tagovi

Trešnjina muva Šljivina osica Kruškina buva Sirće Stenley Faza cvjetanja Precvjetavanje Dodati začine


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.