Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kruške
  • 15.04.2020. 11:30

Suzbijte kruškinu buvu bez insekticida - sirćetom, sodom, glinom

Upotrebom insekticida uništavaju se i korisni insekti a kruškina buva brže se oporavlja i ponovo napada voćke. Zato, ako vidite bubamaru i zlatooku u voćnjaku, nemojte tretirati kruške. Ostavite im prostor da urade vaš posao.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.035
  • 102
  • 0

Mnogi voćari su obavili tretman u zasadima u februaru i martu, sa preparatima na bazi bakra kao i sa insekticidima protiv imaga kruškine buve (Psylla sp.). Međutim, duži period visokih temperatura omogućio je i duže polaganje jaja pa se, nakon prolaska kratkotrajne hladnije fronte, očekuje napad ove štetočine u vidu lučenja medne rose koja dovodi do prljanja plodova i njihovog slabijeg kvaliteta.

Umjesto abamektina - kaolinska glina

Proizvođačima koji se odluče na primjenu insekticida, nije preporučljivo da koriste one na bazi abamektina jer se, sudeći po izvještajima sa terena, štetočina prilagodila na ovu aktivnu materiju koja se koristi godinama, često i prilikom zaštite stabla.

Protiv kruškine buve dobra je i kaolinska glina

U posljednje vrijeme sve više su popularni organski preparati Fesil i King Bo, kao i najnoviji insekticid Delegate (a.m. spinetoram) i pouzdani Movento (a.m. spirotetramat) koji su naročito dobri za zaštitu od druge i treće generacije. Isto tako, mogu da se primijene i sredstva na bazi piriproksifena, bifentrina i slično.

Slabiji napad buve mogu da očekuju poljoprivrednici koji su u februaru primijenili kaolinsku glinu, 40 - 60 kg po hektaru/1000 litara vode jer glina iritira krila imaga buve prilikom polaganja jaja.

Pokušajte sa sirćetom i sodom bikarbonom

Ako potraje duže period velike vlage, ne bi trebalo da bude problema u zaštiti jer ovaj štetni insekt ne voli kišu i niže temperature. Odgovaraju mu duži sunčani i sušni periodi što će, vjerovatno, biti slučaj u ovoj godini. Problem stvara i upotreba azotnih đubriva koja je neophodna kako bi voćke mogle da iznesu rod ali, s druge strane, rast mladara i listova pojačava napad buve.

Oprezno sa upotrebom azotnih đubriva

Postoji još načina, i to ekoloških, da se riješite štetočine. Radi se o tome da se za zaštitu koristi sirće i soda bikarbona. Kombinacija ove dvije supstance stvara so koja, uz primjenu većih količina vode, isušuje mednu rosu kojom su obložene larve buve i skida ih sa površine lista i grana.

Dovoljno je kilogram sode bikarbone i 10 litara sirćeta (što veći procenat alkohola tim bolje) na 1.500 l vode. Neki proizvođači koriste ovu metodu za drugu i treću generaciju buve ali može da se koristi i za larve prve generacije.

Bubamara i zlatooka

Drugi način je potpuno odsustvo primjene insekticida. Naime, primijećeno je da nije bilo većih šteta od buve u voćnjacima bez obavljenih tretmana insekticidima. Posao su odradile bubamara (Coccinellidae) i zlatooka (Chrysoperla carnea) koje su prirodni predatori larvi buva.

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

Upotrebom insekticida uništavaju se i korisni insekti a kruškina buva brže se oporavlja i ponovo napada voćke. Zato, ako vidite bubamaru i zlatooku, nemojte tretirati kruške. Ostavite im prostor da urade vaš posao. Neće biti ni lisnih vašiju, a napad buve sigurno će da bude beznačajan, naročito na stablima na kojima je odrađena zimska rezidba.


Tagovi

Kruškina buva Primjena insketicida Organski preparati Ekološka rješenja Abamektin Kaolinska glina Zaštita kruške Korisni insekti Azotna đubriva Zimska rezidba


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Voda 🟢
Plastenik 🟢
Temperatura 🟢
Uslovi 🟢

Za 5 dana ponovo na berbi nakon šišanja 🟢

#hranjivakocka

Peršin 😍