Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Biljke pomoćnici
  • 28.03.2019. 07:30

Biljke koje privlače korisne i odbijaju štetne insekte

U zavisnosti da li želimo otjerati štetne ili privući dobre insekte možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, biti dekorativne, ali i djelovati na insekte.

Foto: Pixabay/Mareefe
  • 1.629
  • 176
  • 2

Mnoge biljne vrste osim što su nam hrana i lijek, mogu nam biti pomoćnici u svakodnevnom životu.

U zavisnosti da li želimo otjerati štetne ili privući dobre insekte možemo odabrati da uzgajamo razne biljne vrste koje će imati višestruku ulogu. U saksijama na balkonima, terasama, u dvorištu, bašti ili voćnjaku možemo posaditi biljke koje ćemo koristiti kao začine, čajeve, za pripremu sokova, želea, melema, tinktura, biti dekorativne, ali i djelovati na insekte. Kopar, bosiljak, menta samo su neke od biljaka koje možemo odabrati.

Ukoliko želite u svoju baštu ili voćnjak privući bubamare posadite komorač, dok potočarka privlači ose i insekte koji se kreću po površini zemlje. Kopar (mirođija) će svojim mirisom privući pčele, ose i muve, ali će odbiti leptire kupusare i paučinare.

Borač

Borač je veoma dekorativna biljka. Posađen pored paradajza poboljšaće okus plodova, ali ga treba posaditi najmanje 50cm udaljenog od biljke paradajza. Biljka borača u fazi cvjetanja zauzima prostor. Mladi listovi mogu da se koriste u pripremi salate. Cvjetovi su jestivi. Prednost borača je što privlači korisne insekte čak i kada je vrijeme hladnije ili pada slabija kiša. Veoma rado ga posjećuju leptiri, pčele, ose i bumbari.

Borač - biljka zaštitnica jagoda i zdravlja ljudi

Bosiljak

Bosiljak je svima poznat začin. Osim što se koristi kao začin i ljekovita biljka, on mirisom privlači leptire.

Svojim mirisom odbija komarce, muve i ose.

Menta

Menta je još jedna ljekovita biljka koja svojim mirisom tjera mrave i štetočine kupusa.

Neven

Dekorativni i ljekoviti neven privlači puževe, a njegov miris je odbojan nematodama, biljnim ušima i drugim štetočinama.

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Kadifica

Kadifica je pravi čistač zemljišta od mnogobronih štetočina, posebno je efikasna u borbi protiv nematoda.

Origano

Biljna vrsta koja će nam pomoći u borbi protiv pauka, jer pauci ne podnose miris origana.


Tagovi

Biljke pomoćnici Borač Uzgoj bosiljka Uzgoj mente Uzgoj nevena Uzgoj kadifice Uzgoj origana Privlačenje insekata Odbijanje insekata


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.