Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Borba protiv insekata
  • 21.03.2019. 07:30

Kako neven pomaže u borbi protiv štetočina paradajza

Neven se već dugo vremena sadi pored biljaka pardajza i to ne samo zbog svojih lijepih cvjetova. Pored svog atraktivnog izgleda, njegovo djelovanje kao repelenta, daleko je bolje rješenje od upotrebe hemijskih preparata.

Foto: Pixabay/sandiccc/Antranias
  • 3.001
  • 355
  • 0

Neven pripada porodici tratinčica, uobičajen je komšija paradajzu u plodoredu. Iz velikog iskustva poljoprivrednika, za neven se smatra da luči određene supstance koje pomažu paradajzu da izbjegne štetočine. Kako navodi Modernfarmer, najnovija istraživanja na tu temu pokazala su da ovo iskustvo poljoprivrednih proizvođača nije bez osnova.

Neven ubija bijele mušice

Istraživači sa Univerziteta  u Newcastle-u testirali su biljke nevena da bi vidjeli koje se to plinovite materije oslobađaju. Najznačajnije među njima je limonen, koji je i glavna komponenta u ulju kore citrusa.

Značaj eko-koridora u organskoj proizvodnji

U nekoliko ogleda koji su rađeni u staklenicima, otkrili su da su posude sa nevenom zapravo otjerale bijele mušice, male insekte koji se obično nalaze na donjoj strani listova biljaka. Ove mušice značajne su štetočine koje napadaju voće, povrće, ali i ukrasno bilje. Međutim, kada je  neven u blizini ovih biljaka, brojnost štetnih insekata vidno se smanjuje.

Efikasan i protiv odraslih insekata

Ono što bi moglo da predstavlja izazov u svemu ovome jeste činjenica da neven djeluje samo u okviru preventivnih mjera i u početnim fazama. Ovo konkretno znači da ukoliko imate problem kada se već pojavi odrastao insekt, u fazi leptira, neven ne može puno da pomogne.

Neven je ljekovit i za ljude i za biljke

Istraživači su odgovorili i na ovaj izazov tako što su napravili i limonen dozator. Ovo pomalo liči na osvježivač vazduha koji djeluje na bazi citrusnog limonena.

Napravite svoj dozator protiv insekata

Ogled je pokazao da ovaj dozator ima mnogo veću sposobnost da smanji brojnost bijelih mušica, koje su sada već u fazi leptira. U ovoj fazi, štetočine jačaju i razvijaju se, međutim djelovanje limonena dalo je zavidne rezultate.

Ko su dobri, a ko loši susjedi paradajzu?

I nauka preporučuje neven

Istraživači napominju da je sadnja nevena uz biljke paradajza dobra ideja. Preporuka je svakako da ukoliko ste u mogućnostri da posadite ovaj cvijet. Pored svog atraktivnog izgleda, njegovo djelovanje kao repelenta, daleko je bolje rješenje od upotrebe hemijskih preparata, koji ubijaju kako štetne tako i korisne insekte.


Izvori

ModernFarmer


Tagovi

Sadnja nevena Repelenti Uzgoj paradajza Eko proizvodnja


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]