Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja nevena
  • 14.07.2017. 08:00

Neven je ljekovit i za ljude i za biljke

Čaj od nevena pomaže liječenju želudačnih i crijevnih oboljenja, a koristi se i za ispiranje usne duplje i grla. U obliku raznih krema koristi se za opekotine, otoke. Ima značajnu ulogu u organskoj proizvodnji.

Foto: Pixabay/leonardo
  • 3.763
  • 166
  • 0

Neven (Calendula officinalis) ili žutelj, ognjac, zimorod, prstenčac je ukrasna i ljekovita biljka koja se koristi u narodnoj i u zvaničnoj medicini. U ljekovite svrhe koriste se suvi cvjetovi čija se berba obavlja ovih dana ili se koriste samo latice cvjetova.

U tradicionalnoj, narodnoj medicini se upotrebljava u obliku raznih čajeva koji pomažu liječenje želudačnih i crijevnih oboljenja, za ispiranje usne duplje i grla, a u obliku raznih krema koristi se za liječenje otoka, opekotina, prilikom ujeda pčela itd.

U BiH raste broj površina pod nevenom i u opšte pod drugim ljekovitim biljem kao što je bosiljak, kamiliica, matičnjak itd. Ono što ohrabruje proizviđača da se odluči za ovu proizvodnju je i osiguran otkup ljekovitog bilja koji vrše pojedine registrovane organizacije i koje vrlo često nude stručnu pomoć agronoma. Svjetsko tržište ima veliku potražnju za ljekovitim i aromatičnim biljem iz tog razloga rastu površine istih i na području Bosne i Hercegovine.

Priprema zemljišta

Zimsko oranje ima svoje prednosti kod većine kultura tako i za ovu kulturu vrši se zimsko oranje na 25-30 cm, a u proljeće se pristupa što boljoj pripremi zemljišta, ravnanju i usitnjavanju zemljišta. Dobro pripremljeno zemljište je osnov sigurnijeg i ujednačenijeg nicanja. U ovom slučaju ne preporičuje se dodavanje organskih đubriva, stajnjaka i sl. iz razloga što prevelika količina azota utiče na samnjenje broja cvjetova. Preporuka je u jesen pred obradu dodati đubriva sa izraženim postotkom P i K.

Sjetva

Sjetva se obavlja u martu, kad je srednja dnevna temperatura 13 - 16 oC. Potrebno je sjetvu obaviti što ranije, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, jer razumljivo usjev će se ranije ukloniti sa parcele i ustupiti mjesto nekoj drugoj eksplatisanoj kulturi. Sjetva se obavlja mašinama za sjetvu pšenice i to direktno sa međurednim razmakom 50 cm, na dubinu 3-4 cm. Za 1 ha potrebno je 5-6 kg sjemena.

U BiH raste broj površina pod nevenom i u opšte pod drugim ljekovitim biljem kao što je bosiljak, kamiliica, matičnjak itd.

Za redukovanje korova koriste se herbicidi na bazi aktivnih materija S-metolahlor i prometrin. U toku vegetacije neizostavna je agro-tehnička mjera kultiviranja koja se obavlja 2-3 puta.

Berba i sušenje

Berba se može izvoditi na dva načina. U julu ili početkom avgusta kad se primjeti da donji listovi žute, neven se pokosi na visinu 15 cm, nakon toga doda se 30-40 kg/ha azota, a poslije tri sedmice biljka je ponovo spremna za branje i tako se može brati sve do mrazeva. Drugi način branja je ručno branje koje može početi već u maju i bere se sukcesivno savka tri dana.

Manje količine cvjetova se suše na prozračnom i vjetrovitom mjestu u sjeni i u tankom sloju, a veće količine u sušarama na temperaturi od 35-40oC. Prinos ove ljekovite biljke se kreće od 0,8 do 1 t osušenih glavica i 0,4 do 0,5 t/ha latica.

Koristan u organskoj proizvodnji

Neven ima primjenu i u organskoj proizvodnji povrća jer ima osobinu da svojim mirisom redukuje prisustvo štetnih insekata i na taj način štiti usjev od štetočina. Sije se između redova biljke koja se uzgaja. Od listova i cvjetova se pravi veliki broj zaštitnih sredstava, čak se i cijela biljka može zaorati kada neven ima ulogu zemljišnog insekticida.

Veliku primjenu neven ima i u farmaceutskoj industriji.

Foto: Pixabay/leonardo1960


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Tagovi

Neven Ljkovito bilje Ukrasno bilje Organska proizvodnja Farmaceutska industrija


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]