Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voća
  • 10.05.2021. 16:25

Voćari, obavite sutra preventivno tretiranje jabuke i kruške, prije najavljene kiše

Padavine najavljene sredinom sedmice, pogodovaće širenju patogena jabuke. Savjet stručnjaka je da se odmah sutra odradi preventivna zaštita u voćnjaku, optimalno bi bilo u tokom prije podnevnih sati. 

Foto: Bojan Kecman
  • 155
  • 136
  • 0

Prema najavama prognostičara, padavine nas očekuju već u srijedu, a nestabilne vremenske prilike nastaviće se tokom čitave ove nedjelje. Savjet poljoprivrednim proizvođačima, naročito voćarima je da prije prognoziranih padavina, poželjno već sutra u toku prije podnevnih sati, obave preventivnu zaštitu zasada krušaka.

Prema riječima Mirka Jokića, iz PSSRS, sa prvom kišom dolazi i do pražnjenja znatne količine askospora pa pored toga što je važno pravovremeno odaditi tretiranje voćnjaka, voditi računa i o kvalitetu aplikacije

Savjetuje se upotreba hemijskih preparata na bazi kaptana ili fluazinama, poput recimo Kardinala, u kombinaciji sa sredstvom aktivne materije fosetil aluminijuma, poput Aliette Flash, Legat SP ili neki drugi. Tom prilikom obavezno je poštovati doze koje je naznačio proizvođač. 

Zaštitu odraditi u toku prije podnevnih sati

U cilju sprječavanja oštećenja od jabukovog savijača i lisnih vaši, Jokić preporučuje da se dodaju i insekticidi na bazi acetamiprida, kao što su Tonus ili Volley. Istovremeno, upotreba ovicida, kao i zaštita od kruškine buve poželjno je da se odradi poslije kiše, prije nego što nastupi period stabilnijih vremenskih prilika. 

Padavine najavljene sredinom sedmice, takođe će pogodovati širenju patogena jabuke. Savjet stručnjaka je i u ovom slučaju da se odmah sutra odradi preventivna zaštita u voćnjaku, optimalno bi bilo u tokom prije podnevnih sati. 

Kako prepoznati da li je zaustavljena čađava krastavost krušaka i jabuka?

Nakon nedavno izvršene posljednje analize pseudotecija, njihova dozrijelost iznosi 95 procenata dok je ispražnjenost u prosjeku oko 40 odsto. Kada padne prva kiša, očekuje se da se isprazne znatne količine askospora pa prema preporuci stručnjaka, voditi računa o pravovremenom izvođenju zaštite usjeva i kvalitetu primjene sredstava za zaštitu bilja.

Trebalo bi koristiti pripravke za zaštitu na bazi fluazinama, kao što je Kardinal, kombinovane sa preparatima aktivne materije fosetil aluminijuma, u količini koja je istaknuta na etiketi proizvoda. U cilju prevencije pepelnice, može se dodati neki od preparata na bazi sumpora, kao što su Kumulus, Pepelin ili miklobutanila, poput Systhane, Foton.

Kako smo ranije pisali, dovoljno je jedno prskanje sedmično, u slučaju velikih padavina, bez obzira da li je riječ o jabukama ili kruškama jer se upotrebljavaju sistemični fungicidi koji mogu da "vrate" infekciju tri do četiri dana unazad, odnosno, ako ih upotrijebite tri do četiri dana nakon ostvarene zaraze, možete da spriječite oboljenje. Uz primjenu kontaktnih i sistemičnih preparata, u slučaju da nema mnogo padavina, zaštita stabla od čađave krastavosti može da traje minimalno desetak dana.


Tagovi

Zaštita jabuke Zaštita kruške Preventivna zaštita Jabukov savijač Pepelnica jabuke Mirko Jokić Sistemični fungicidi


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.